Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje obdobje rasti

obdobje rasti

Dober dan,

februarja meseca, ne vem točnega datuma, sem vas zaprosil za mnenje, do kdaj oz. če še lahko pričakujem pridobivanje višine. Odgovora še nisem prejel, zato predvidevam, da mojega vprašanja morda niste dobili. Sem aktivni športnik – odbojkaš, kjer je višina zelo pomembna. Star sem 17,5 let in merim v višino 187 cm. Zelo si želim biti visok 195 cm. Zanima me, če lahko še pričakujem večjo višino in od česa je še lahko odvisna rast, razen od dedne zasnove. Oče je visok 185 cm, mati 172, njeni sorodniki so vsi zelo visoke rasti.

nadalje me zanima, če obstaja kakšno sredstvo, ki bi mi pospešilo rast, a po drugi strani ne bi slabo vplivalo na moje zdravje.

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam, ENEJ

Spoštovani!

Telesna višina je odvisna predvsem od dedne zasnove. Glede na navedeno je malo verjetno, da boste dosegli višino 195 cm, morda pa boste zrasli še kakšen centimeter. Ne obstaja sredstvo s katerim bi v vaši starosti lahko pospešili rast.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!

Mene pa zanima ali pomanjšano delovanje ščitnice kaj vpliva na višino?

Stara sem 22 let, velika 160 in imam 52 kg. glede telesne teže moram biti zelo pazljiva saj imam bolj počasno presnovo. za ščitnico se zdravim že od 13 leta- prej sem jemala Vobenol (pol tabletke) sedaj pa eno tabletko Eltroxina 50 mg na dan. Vse od 13 pa do 22 leta se mi ob jemanju tablet stanje ni spremenilo imam skoz konstantno-doza zdravila je vsa ta leta ista. Je pomanjšano delovanje ščitnice, ki mi je bilo odkrito že v najstniškem obdobju vplivalo da sem bolj nizke rasti?

Mama je visoka 156 oče pa 184.

Hvala za Vaš odgovor.
Maja

Spoštovani!

Glede navedeno je vaša višina pričakovana. Če je nadomeščanje ščitničnih hormonov ustrezno ni, pri hipotirozi, nikakršnega zaviralnega vpliva na rast.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Dober dan, hvala za vaš odgovor, ki pa žal ni preveč vzpodbuden. Niste mi pa odgovorili, do katere starosti pa še lahko pričakujem povečanje višine.

Lep pozdrav, enej1

Spoštovani!

Pri večini se rast zaključi do 20 leta starosti.
LP

Morda bo bolj spodbuden naslednji podatek: moj brat je visok 195 cm, medtem ko sta višini staršev 178 in 162 cm.

Rasel je do 22. leta starosti. Je pa aktivni košarkar.

Za informacije o tem, kaj spodbuja rast, pa ti svetujem, da malo pobrskaš literaturi. Kakovostna hrana, dovolj počitka in telesne aktivnosti ter zdrav način življenja so zagotovo pozitivni dejavniki. Medtem ko slabe življenjske razmere in pogoste bolezni rast zagotovo zavirajo.

New Report

Close