Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja obdarovanje otrok od prijateljev

obdarovanje otrok od prijateljev

Živjo,

imamo krog prijateljev – mlade družinice, ki imamo vsi približno enake otroke.
Glede na to, da se čez leto veliko družimo in so mali škratje pravi prijatelji, mislim, da bi bilo fino, da nekaj postavimo pod smrekco.
Ali imate navado, da otroke svojih prijateljev obdarite za božička ali novo leto – mislim na to, ker se v tem času obiskujete in ali pripravite kakšno malenkost za pod smrekco.
In potem se pojavi vprašanje, kaj kupiti. Če se odločim kupiti kakšno oblačilce ali knjigo, takoj pride 3 do 4 tisočake na enega otročka.
Kake navade imate vi, dragi starši?

LP

Zdaj, ko je “naših” otrok (od cele družbe) več kot odraslih, si podarjamo le malenkosti, ko skupaj praznujemo novo leto. Prej smo bili domenjeni tako, da so tri družine skupaj kupile darila za otroka/e preostale družine. Skratka, denar smo dali na kupček in potem je vsak otrok dobil eno (skupno) darilo, ki pa vseeno ni bilo drago. No, na koncu je bilo vseeno preveč vsega, preveč daril, preveč zapravljanja, pa smo se odločili za pozornosti celi družini, npr. eni so vsej družini podarili otroški CD, drugi videokaseto, tretji knjigo, mi pa po navadi družabno igro (bolj klasiko, Enko in Črnega Petra, Člove ne jezi se, domine ipd.). Ampak to je varianta, če ste tudi sicer kot družba skupaj. LPM

Knjige so lahko tudi poceni: knjižni diskont v LJ v BTC-ju, hala A, klet – zelo luštkane že od 350 sit naprej. Jaz sem tam kuhana in pečena, saj imajo tudi tiste knjigice, ki sem jih prebirala kot otrok in se še prav spomnim vseh ilustracij… (Heidi, Marinka, razne pravljice…)

Če gledam svoji punci: tavelika (skoraj 4) se najbolj razveseli čigumijev, tamala (2) pa lizike. Igrač seveda tudi, a teh jima ne primanjkuje, čigumiji in lizika pa niso stvar, ki bi jo dobili vsak dan, o vrednosti pa tako nimata pojma… rada bi povedala le to, da se predvsem starši obremenjujemo z vrednostjo in velikostjo daril in da so otroci pogosto še bolj veseli kakšne drobne (in poceni) zadevice kot so kinder jajčki, labello, lepe špangice, frnikole, šilček (ja, to je blazno zaželjena stvar pri malčkih)…

Pri nas pod smrekico ne dajemo daril za druge, pač pa prinesemo kakšno malenkost, ko pridemo na obisk.

No, najljubša prijateljica mojega malčka je stara toliko kot on. Za miklavža smo ji kupili darilce, enako bomo storili še za božička in novo leto. To ni ne vem kakšen hud znesek – tam okoli tri do štiri tisoč. Smo pa tudi mi pri njih dobili Miklavžka…

Drugih prijateljev z majhnimi otroci nimamo (uf, sva se rs premlada oženila in zanosila – še vsi so samski, oz. brez naraščaja), le ene iz domačega kraja, ki pa jih vidimo le malokdaj, bo pa njihov sine dobil za Novo leto ravno tako neko malenkost…

Ostali so pa v sorodu – nečak, nečakinja, bratranci, sestrične,…. Tudi njim neka malenkost.

LP

nika

Evo, se popolnoma strinjam z anjo 🙂

Malenkosti, ampak dane od srca, so otročkom neprecenljive. Pa odraslim tudi 😉

lp

ja, mi imamo to navado. Tudi naši prijatelji imajo približno enako stare otroke, s katerimi se velikokrat dobimo in se otroci igrajo, npr. na piknikih, roj.dnevih,…. Zato se obiščemo tudi med novoletnimi prazniki in nesemo darila (ali postavimo pod jelko, ko oni pridejo k nam).
Ampak pri nas je ta navada že od nekdaj, ko sta prva dva od nas dobila otroka, smo jim vsi nesli darilo tudi za novo leto in to je potem nekako ostalo v navadi, ko so se rodili tudi ostali otroci. Včasih je lahko zelo neprijetno, če v kakšni družbi te navade nimajo in potem eni starši kupijo darila, eni pa ne. Nekateri lahko to občutijo tudi kot obveznost, in sicer neprijetno. Jaz bi na tvojem mestu vprašala prijatelje, če se bomo kaj videli med prazniki in če pripravimo kakšno manjše darilo tudi za otroke.

Pri nas so to največkrat kakšne knjigice, družabne igre, lesene igračke, lego kocke, plastelin, otroški cd, puzzle,… pa poleg še kakšen čokoladni božiček, vse lepo zavito z imeni otrok.

Če je vprašanje, ali Božiček nastavi vsa ta darila tudi na božični večer pod jelko – ne, pod jelko so 25. zjutraj darila samo za nas.

LP

Se strinjam, da se je najboljše najprej zmenit z odraslimi, iz natančno teh razlogov. G., zanima me, kaj rečete otrokom, od kod so pa prišla ostala darila, če jih ni pod smrekico pustil Božiček? Mi ravno zato dajemo pod smrekico vsa darila in od nas vsi dobijo darila šele 1. ali 2. januarja, torej šele potem, ko jih Dedek Mraz prinese. LP

mi imamo zato na zalogi knjigice, letos sem jih celo že na knjižnem sejmu kupovala, ker so bile precej cenejše. Seveda pa nisem šla po ceni, pač pa po kvaliteti slikanice. To je osnova. kaj pa paketki barvic, voščenk, flomastrov?

T.

Mi imamo prijatelje s približno enako starim fantkom, kot je naša deklica in nečaka in nečakinjo, stara 7 in 6 let. Vsem damo malenkost za Miklavža, Božiček pri nas ne nosi. Mislimo, da je dovolj samo obdarovanje za Dedka Mraza, saj je otrok drugače popolnoma zmeden od vse množice daril !!!

Najraje darujemo uporabna darila v skupni vrednosti 4 do 5 tisočakov, seveda pa morajo za otroke biti vmes tudi igrače!

LP

Tudi mi otroke prijateljev obdarujemo z malenkostmi. Letos bodo dobili trakove za ušesa, ki smo jih z ostankov termovelurja sešili doma (tašča) pa zraven kakšno sadje ali bonbone. Darila dobijo ko pridejo ali pridemo na obisk in voščit novo leto. Lani so dobili pojoče lončke, ki so bili v merkurjevi akciji. Otroci so stari od 3-10 let, darilo prilagodim samo, če je na vrsti za obdarovanje kakšen mlajši od 3 leta, ta pa dobi kakšno primerno igračko ali nogavičke. Darila navadno ne presegajo vrednosti 1000-1500 sit, 4000-5000 sit še za svoja dva dobro premislim ali je potrebno.
LP A:

ha, do lani se našima ni zdelo nič čudno, da sem jaz prišla z darili in rekla,da jih bomo zložili pod jelko, ker je te paketke božiček pustil za druge otroke (in tudi odrasle, npr. kakšno steklenico, ipd).

letos bomo pa videli, kako bo. Bom rekla kar, da je božiček pustil darila za ostale v shrambi oz. pač nekje, ker pod jelko ni bilo prostora za vse.

LP 🙂

Jaz večkrat zavijem v 199 shop in kupim če je kaj zanimivega “na zalogo”. Prav mi pride tudi med letom, ko gremo k prijateljem na obisk, saj so otroci ponavadi bolj veseli kot čokolade, starši pa tudi. Dobijo se prav lepe stvari: barvice v pločevinastih škatlah ali tulcih, lepe beležke, ravnila (z barbie logotipom), plastični krožniki z otroškimi motivi (moji otroci so nori nanje), majčkene punčke (čisto vredu kvalitete), dobila sem tudi že komplet 6 barv za risanje s prsti, pa peresnice z medvedkom Pujem in še kaj. Saj nimajo vedno, zato večkrat pogledam, nakupim ko je, in shranim.
LP
S.

New Report

Close