Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Občutljivost na svetlobo

Občutljivost na svetlobo

Spoštovani,

zdi se mi, da je moja dvomesečna hčerkica precej občutljiva na sončno svetlobo. Ne izpostavljamo jo direktno soncu, v vozičku ima vedno sončnik ali pa strehico, pa se kljub temu nakremži in pripre oči, ter tako kaže, da jo moti sončna svetloba. Trudim se, da bi se čimbolj držala sence, kadar grem na sprehod sredi dneva. Svetloba luči v stanovanju je ne moti. V desnem očesu se ji občasno naredijo zaspančki. Gledam malo starejše otroke v vozičkih in na igrišču, pa vidim, da jih sončna svetloba ne moti in široko zrejo v svet. Ali so majhni dojenčki bolj občutljivi na sončno svetlobo?

Hvala za odgovor.

Spoštovani Darči,
v starosti dveh meseceh prav vsi razvojni procesi še niso končani, višje funkcije, vklop možganske skorje bi lahko rekli, se dogaja nekje do tretjega meseca, povezave pa še dlje.
Če se dekletce kremži na močnem soncu, pomeni samo to, da dobro zaznava svetlobo in se ji skuša izogniti, kot mi vsi. Če doma v mraku nenadoma prižgete močno luč, bo verjetno tudi tako reagirala. Na običajni svetlobi pa verjetno široko gleda in sledi s pogledom obrazom, postavam, ki gredo mimo. Je pa res, da so v tej starosti še hudo kratkovidni, da še nimajo popolnoma razvite akomodacije, da občasno kar malo poškilijo, pa tudi zenične reakcije (ki uravnavajo količino svetlobnih žarkov, ki padejo na mrežnico, pač glede na osvetlitev-tako kot zaslonka pri fotoaparatu) še niso popolnoma razvite.
Vid tudi kontroliramo na vsakem preventivnem pregledu, običajno tako, da otroka motimo s svetlobo, kasneje pa se z obrazom (ali cofom) približamo in se mu umikamo levo in desno, da nam sledi s pogledom. Tudi fiksirati mora znati pogled (torej točno zagledati se v obraz nad njim ali v oči). To zadostuje in pomeni v redu vid za določeno starost.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close