Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina občutljivost na mraz

občutljivost na mraz

Pozdravljeni!
Imam 25 let in težave, ki Vam jih bom opisala, me spremljajo že od malih nog.
Vedno, ko je malce bolj mraz, me zelo zebe v roke in noge. Roke mi v členkih povsem pomodrijo, pojavijo pa se tudi roza madeži. Zgodilo se je tudi že, da konic prstov nisem več čutila. Potem pa se pojavi pekoč občutek. Pozimi mi tudi tople rokavice ne pomagajo. Tudi poleti, ko si roke umijem z mrzlo vodo, se mi takoj ohladijo in tako se lahko zgodi, da imam npr. sredi avgusta mrzle roke. Doma me sploh ne razumejo več, zadnje čase pa se tudi meni to zdi zelo čudno. Vedno ko dam komu roko, se najprej začudi, zakaj imam tako mrzlo. Vse skupaj mi je zelo neprijetno.
Podobno je tudi z nogami. Sedaj, pozimi, imam praktično ves čas mrzle. Pomaga mi le, če grem ven in hitro hodim ali najbolje kar tečem. Po približno pol ure se mi začnejo noge počasi ogrevati. Če hodim počasi, se mi sploh ne ogrejejo.Roke pa se mi pozimi tudi kljub hitri hoji ali teku in rokavicam niti slučajno ne ogrejejo. Tople noge imam še kako uro ali dve po aktivnosti, potem pa so noge spet mrzle kot led. Telovadba, kroženje z nogami, masaža prstov… mi ne pomagajo. Če grem spat z mrzlimi nogami, se mi do jutra sploh ne ogrejejo. Zato si jih zvečer ogrejem z vročo vodo. Edino to še pomaga. Poskusila sem tudi z izmeničnim prhanjem z vročo in mrzlo vodo, a je vse zaman.
Naj povem, da me tudi na splošno zelo zebe. Vedno sem bolj oblečena kot ostali. Sedaj pozimi moram kar naprej nekaj migati, skakati in se razgibavati, da vsaj nekako “preživim”. Vse skupaj me že spravlja v obup. Ko sem svoje težave omenjala različnim zdravnikom, me niso jemali preveč resno in mi svetovali predvsem veliko gibanja. Aktivno gibanje na prostem mi sicer res pomaga, a ne morem cele dneve hoditi in tekati po gozdu.
Ali obstaja kakšna druga rešitev?
Najlepša hvala za odgovor in srečno v letu 2001!

Spoštovani!

Pri vas gre mogoče za t.i. Raynauldov sindrom, bolezen, pri kateri zaradi zoženja žil v okončinah ne pride dovolj krvi in imate taki bolniki zato hladne okončine in težave povezane s tem. Prosi zdravnika naj te pošlje na pregled k revmatologu, ki bo z ustreznimi preiskavami potrdil ali ovrgel to diagnozo in izpeljal ustrezno zdravljenje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najlepša hvala za odgovor. Zanima me pa še, ali je ta bolezen nevarna in ali se z leti stanje slabša. Ali je tudi dedna?( Mislim, da so pri mojem bratu pred leti na podlagi nekih preiskav postavili enako diagnozo.)

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Načelno ni nevarna, čeprav z leti in ob dodatnih dejavnikih tveganja (visok krvni tlak, holesterol in predvsem kajenje) lahko pripreljejo do enakih poseldic kot ateroskleroza. z leti se stanje slabša predvsem zaradi dodatnih dejavnikov tveganja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close