občutljivost na mraz
Pozdravljeni!
Imam 25 let in teave, ki Vam jih bom opisala, me spremljajo e od malih nog.
Vedno, ko je malce bolj mraz, me zelo zebe v roke in noge. Roke mi v členkih povsem pomodrijo, pojavijo pa se tudi roza madei. Zgodilo se je tudi e, da konic prstov nisem več čutila. Potem pa se pojavi pekoč občutek. Pozimi mi tudi tople rokavice ne pomagajo. Tudi poleti, ko si roke umijem z mrzlo vodo, se mi takoj ohladijo in tako se lahko zgodi, da imam npr. sredi avgusta mrzle roke. Doma me sploh ne razumejo več, zadnje čase pa se tudi meni to zdi zelo čudno. Vedno ko dam komu roko, se najprej začudi, zakaj imam tako mrzlo. Vse skupaj mi je zelo neprijetno.
Podobno je tudi z nogami. Sedaj, pozimi, imam praktično ves čas mrzle. Pomaga mi le, če grem ven in hitro hodim ali najbolje kar tečem. Po priblino pol ure se mi začnejo noge počasi ogrevati. Če hodim počasi, se mi sploh ne ogrejejo.Roke pa se mi pozimi tudi kljub hitri hoji ali teku in rokavicam niti slučajno ne ogrejejo. Tople noge imam e kako uro ali dve po aktivnosti, potem pa so noge spet mrzle kot led. Telovadba, kroenje z nogami, masaa prstov… mi ne pomagajo. Če grem spat z mrzlimi nogami, se mi do jutra sploh ne ogrejejo. Zato si jih zvečer ogrejem z vročo vodo. Edino to e pomaga. Poskusila sem tudi z izmeničnim prhanjem z vročo in mrzlo vodo, a je vse zaman.
Naj povem, da me tudi na splono zelo zebe. Vedno sem bolj oblečena kot ostali. Sedaj pozimi moram kar naprej nekaj migati, skakati in se razgibavati, da vsaj nekako “preivim”. Vse skupaj me e spravlja v obup. Ko sem svoje teave omenjala različnim zdravnikom, me niso jemali preveč resno in mi svetovali predvsem veliko gibanja. Aktivno gibanje na prostem mi sicer res pomaga, a ne morem cele dneve hoditi in tekati po gozdu.
Ali obstaja kakna druga reitev?
Najlepa hvala za odgovor in srečno v letu 2001!
Spoštovani!
Pri vas gre mogoče za t.i. Raynauldov sindrom, bolezen, pri kateri zaradi zoženja žil v okončinah ne pride dovolj krvi in imate taki bolniki zato hladne okončine in težave povezane s tem. Prosi zdravnika naj te pošlje na pregled k revmatologu, ki bo z ustreznimi preiskavami potrdil ali ovrgel to diagnozo in izpeljal ustrezno zdravljenje.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik