Občutljivi zobni vratovi
Spoštovani,
stara sem 38 let in zadnjih 15 let imam neprestane težave z občutljivimi zobnimi vratovi.
Moram reči, da čiščenju zob posvečam veliko pozornosti, uporabljam nitko, pazim , da je smer krtačke pravilna (od rdečega k belemu) …, pa se stanje kljub temu ne popravi. Tako imam že kar nekaj plombic, opažam pa, da se mi dlesen odmika tudi pri nekaterih (še zdravih) zobeh. Zobozdravnica pravi, da imam pač občutljive vratove in posledično naj pazim na samo tehniko čiščenja.
Zato vas prosim, če mi lahko svetujete kaj naj še storim. Katera zobna pasta in ščetka pomagata pri zmanjšanju takšnih težav? Vedno uporabljam ščetko Oral- srednje trda, paste pa mesečno menjam. Se v lekarni za takšne težave dobi kakšen premaz, in če, kateri? Na splošno me zanima kako si lahko še pomagam, saj sem trenutno noseča in imam za povrhu še težave s kislino v ustih ter se tako upravičeno bojim, da se mi stanje ne bo še poslabšalo.
Se zahvaljujem za vašo pomoč in vas lepo pozdravljam
Štefka
Pozdravljeni,
občutljivi zobni vratovi so ena od najpogostejših tegob mlajše in sredje generacije, ki sta osveščeni glede zobne higiene in preventive. Zadnje čase se tovrstne težave pripisuje predvsem kislinski eroziji zob; to je raztapljanju površinskih plasti sklenine, v hujših primerih dentina in cementa. Vzroke je iskati v načinu prehranjevanja (sadje, sokovi, solate, kisle pijače; hrana ki vsebuje kisline), pretirano ščetkanje zob, predvsem takoj po jedi, stresno življenje (izločanje bolj kisle sline), bolezni pri katerih je prisotno bruhanje,… Napredovanje kislinske erozije omejimo z odstranjevanjem vzročnih dejavnikov, uporabo mehkih zobnih ščetk, pravilno tehniko ščetkanja, uporabo posebnih zobnih past (Pronamel sensodyne, Colgate sensitive, Nanosensitive hca, GC Tooth Mousse ipd), zaščitni premazi pri zobozdravniku.
Glede na vaše stanje vam priporočam, da poizkusite nizek ph v ustih nevtralizirati, na zobe pa nanesti kak zašitni premaz (npr.Tooth Mousse), bodisi sami ali pa vam naj ga nanese vaš zobozdravnik.
Srečno.