občutljivi zobje
Pozdravljeni!
Meni je zobozdravnica februarja z zoba odstranila staro plombo in jo zamenjala z novo belo. Med posegom niti ni tako bolelo, vendar je od tega dne zob postal izredno občutljiv na vse, še posebno na prepih in mrzlo hrano ali pijačo. Ta občutljivost je bila tako močna, da so me začeli boleti še vsi zobje zraven (skorajda je nemogoče jesti na tej strani). Ko sem bila aprila spet pri zobozdravnici sem ji omenila to bolečino in je rekla, da je to normalno pri belih plombah, ter omenila je tudi, da je bil zob problematičen. Rekla je, da bo ta bolečina popustila v nekaj dneh, vendar se to še vedno nadaljuje. Maja sem spet naročena pri zdravniku, vendar moram takrat prinesti še rengentsko sliko (zaradi modrostnega zoba, ki me ves čas boli), zato me zanima, če bo rentgenska slika pokazala, če je kaj narobe s tem občutljivim zobom? Ali bo res ta bolečina minila, čeprav je od takrat več kot dva meseca?
Hvala za odgovor
LP Paci
Spoštovana paci,
po plombiranju z belimi materiali je značilno več občutljivih zob, občutljivost pa mine v obdobju nekaj dni do enega leta (saj vem, slaba tolažba). Vseeno pa je potrebno tako dolgo občutljiv zob jemati zelo resno, da ne spregledamo kakšne razvijajoče patologije na zobni pulpi. Če je bil zob “problematičen”, je možno tudi to, se pravi, da je prišlo do vnetja zobne pulpe (živca). Rtg vidne spremembe se pokažejo v nekaj tednih, vendar najprej le na lokalnem posnetku občutljivega zoba, ne morem pa vam napovedati, če se bodo spremembe pokazale tudi na predvideni rtg sliki, ker ne vem, kakšen posnetek bodo naredili, niti kateri zob vam težave povzroča.
Pozdravljeni!
Hvala za odgovor.
Na napotnici za rtg slikanje piše ortopan. Težave mi povzroča zob na levi strani spodaj, je zadnji zob (ne vem kako gredo te številke zob, žal). In ni samo občutljiv, v bistvu me zelo boli, in vsakokrat ko kaj pojem me udari bolečina in ta traja dolgo časa, ter obenem me začne boleti tudi levo uho. Mislim da te bolečine do konca maja ne bom zdržala, ampak se bom verjetno kar prej naročila pri zdravnici.
LP Paci
Spoštovana paci,
na ortopanu se sveže spremembe verjetno še ne bodo videle, tako da bi bil potreben lokalni rentgenski posnetek občutljivega zoba. Če pa ne gre le za občutljivost, ampak tudi bolečine, potem je vsekakor na mestu ponoven obisk pri zobozdravniku prej kot ste naročeni in ukrepanje (ne le v smislu, da je to normalno po plombiranju).