Občutljivi zobje
Vedno, ko pojem večjo količino sadja (banane so tukaj izjema), mi zobje postanejo strašno občutljivi, pa bolijo me, tako da potem nekaj časa ne zmorem jesti ničesar trdega (npr. goveje meso) oz. imam občutek, da jem z mišicami, v katerih so bolečinski centri, ne z zobmi. Zakaj mi prihaja do tega? Uporabljam zobno pasto sensodyne, ampak pomaga le proti bolečinam, medtem ko občutljivost zob ostane (še vedno imam ob grizenju mesa potem, ko sem pojedel večjo količino sadja, občutek, kot da imam namesto zob vatirane palčke, ki se bodo zdaj zdaj zlomile). Kaj še lahko storim proti občutljivosti zob?
Pozdravljeni,
večje količine sadja žal niso priporočljive v primeru skleninske erozije zob, ki je očitno prisotna pri vas. Seveda na pamet in brez pregleda ne morem soditi točno kaj se pri vas dogaja ampak verjetno gre za omenjeno težavo. Torej; izogibajte se kislin, kisle hrane (sadje, solate, vina, gazirane pijače), po hranjenju si izperite zobe z vodo, da nevtralizirate pH ustne votline, ne ščetkajte zob neposredno po obroku… Priporočljiva je uporaba remineralizacijskih krem, past. Priporočam vam obisk dobrega zobozdravnika.
Srečno.
Pozdravljeni,
večji del terapije je na vas samih tj. v spremembi navad. Zobozdravnik oceni stopnjo prizadetosti zob in glede na to izvaja terapijo. Najosnovnejša terapija je aplikacija remineralizacijskih past, ter zaščita s fluorom. Glede na prizadetost, če je potrebno, pa še sanacija s plombami oz. protetična dela.
Srečno.