Občutljivi palci na nogah
Že dalj časa imam težave s palci na obeh nogah – na levi malo bolj. Pred dvema letoma se je po daljšem sprehodu v ne najbolj primerni obutvi pojavila bolečina v obeh nohtih, ki sta kasneje počrnela. Odpadla nista, in po nekaj mesecih je bilo vse v redu. V septembru lani se je stvar ponovila. Tokrat je bila obutev primerna za daljšo hojo, kljub temu se je zvečer po celodnevni hoji pojavila bolečina v nohtih, ki sta kasneje počrnela. Tokrat je trajalo zelo dolgo – 7 mesecev, da so nohti zrasli toliko, da je črni del izginil. V tem času nisem veliko hodila, pred nekaj tedni pa se je vse skupaj ponovilo že po relativno kratkem sprehodu. In ne le to – levi palec je postal neobčutljiv, omrtvičen, v določenem delu. Kaj bi to lahko bilo in kako si lahko pomagam?
Oprostite, ampak danes bom malce neugoden, ker mi res že preseda odgovarjati na vprašanja ljudi, ki ne navedejo niti osnovnih podatkov o sebi. Če ste stari 16 let, potem je opis težav alarmantna zadeva in je potrebno takoj oditi na urgenco, če ste stari 80 let je to normalna zadeva. Če mate sladkorno, je tudi normalno, če opravljate stoječe delo, je lahko to posledica, če živite na Kredarici, potem imate najbrž ozebline, če pa ste v toplih krajih pa ne namakajte nog toliko v mrzlo morje……
Res ne morem drugače odgovorit, ker se počutim kot veterinar, ki ne more komunicirati s pacijentom. Napišite več podatkov o sebi in svojih dosedanjih boleznih, pa vam bom z veseljem resno odgovoril.
Se opravičujem – takoj, ko sem oddala sporočilo, sem pomislila na to, da bi morala navesti več podatkov. Stara sem 41 let, relativno zdrava, v obeh nosečnostih je obstajal sum na sladkorno,od tega je sicer že 15 let, vendar ni bilo potrjeno, zato so me samo vsak mesec testirali. Najprej sem ob mojih težavah pomislila tudi na to, zato sem si nabavila aparat za merjenje sladkorja v krvi in vrednosti so bile normalne. Trudim se čim bolj zdravo prehranjevati, rekreiram se zmerno, čeprav prav zaradi težav, ki jih navajam, zadnje čase malo manj. Če je le mogoče, se poslužujem naravnih načinov zdravljenja, zdravnika obiščem le, če je nujno. O podobnih težavah, kot so moje, nisem prav veliko zasledila na spletu, nekako pa se mi ni zdelo primerno, da samo zaradi palca obiščem zdravnika. Neobčutljiv ni cel prst, ampak samo gornji in stranski del okrog nohta. Občutek je približno tak, kot pri zobozdravniku po injekciji, ki omrtviči živec.
No, hvala Bogu, sedaj imamo vzorec, kako naj bi vprašanje izgledalo in zahvaljujem se vam za pomoč.
Zelo malo je vejetno, da bi šlo za parezo dela živca, zato bolj sumim na težave z ožiljem in sicer na arterijski obtok. Svetoval bi vam takojšen obisk vaskularnega kirurg, ki bo povedal svoje mnenje. Eden najboljših dela v Kirurškem sanatoriju v Rožni dolini ( na koincesijo ). Z ozirom na to, da ste imeli že črn noht, ne bi odlašal.
Tudi sicer se ne bi hvalil, da zdravnika obiščem redko, ker je to dobro edino za ZZZS. Alternativna medicina ima za nalogo ohranjanje zdravja, kot sem že večkrat zapisal, saj s4 je tisočletja ukvarjala s tem, medtem, ko se sodobna medicina ukvarja z zdravljenjem bolezni, Treba je postavit razumno mejo, kdaj poseči po alternativnih metodah in kdaj je čas za uradno medivino. Pri vas je napočil čas za uradno medicino.
Sladkor v krvi ima povečanih več, kot polovia nosečnic, ker je takrat pankreas preobremenjen, kot še marsikateri organ pri nosečnici. Prav tako ni redkost visok krvni tlak.
Domnevam, da gre pri vas za trmbotične spremembe, ki lahko povzročijo zaplete ri prekrvavitvi nog do te mere, da bo potreben radikalnejši poseg, če ne boste nemudoma šli na pregled v ambulanto za bolezni ožilja. Da pa malo ublažim zadevo, bi preje vseeno premislil, ali ste v zadnjem času dlje časa nosili preozke čevlje. Zlasti tisti ozki špičaki z 10 cm peto so bolj podobni mučilni napravi, kot poštenemu obuvalu…..
Forum je zaprt za komentiranje.