Občutljiva koža
Spoštovani,
Stara sem 43 let. Pred 15 leti sem imela na obeh straneh na zunanji strani med nožnico in pregibom noge dve lisi, ki sta bili temnejši od kože. Tam se je koža olupila, največkrat po tuširanju. Ko sem o tem seznanila osebno zdravnico je dejala da je to alergija na vroče, mokro in toplo. Predpisala mi je mazilo (ne vem več imena), ki so ga pripravili v lekarni, hraniti ga je bilo potrebno v hladilniku. Z mazilom sem se mazala nekaj let. Teh lis že nekaj let nimam več.
Pred 3 meseci se je pojavila alergija na vložke. Koža je okoli nožnice postala lisasta in zatečena. Osebna zdravnica me je vprašala če nimam morda gljivice. Izkjučila sem to možnost saj me koža sedaj drugače srbi in špika. Pri gljivicah me je samo srbela vendar ne hudo. Ob pregledu mi je dermaloginja svetovala, da naj uporabljam samo navadne vložke in predpisala je kremo Lotriderm.
Stanje se ne izboljšuje, po 5 dnevnem nošenju navadnih vložkov opažam še hujše srbenje in špikanje kože na intimnem delu. Največkrat me srbi koža ponoči in ko se popraskam me koža boli. Skušam se čim manj praskati vendar mine uspeva najbolje.
Kaj storiti, katero mazilo mi svetujete naj uporabljam da bi minilo to hudo srbenje kože?
Spoštovani,
krema Lotriderm vsebuje dve učinkovini: kortikosteroid, ki lajša vnetje (npr. alergijo), in antimikotik, ki je zdravilo proti glivicam. Če vam ta krema ne pomaga, ste jo bodisi uporabljali preveč poredko ali prekratek čas ali pa za vašo bolezen ni ustrezna. Včasih – sicer ne ravno pogosto, pa vendarle – lahko tudi Lotriderm kljub ustrezni indikaciji kožo razdraži ali je pacientka alergična na katero od njegovih učinkovin. Možnih diferencialnih diagnoz za razreševanje vašega primera po spletu je preprosto preveč, zato vam svetujem, da obiščete zdravnika, ki bo pri pregledu lahko ocenil, za kaj gre, in vam predpisal ustrezna zdravila.
Lep pozdrav,