Občutljiv zob
Že dlje časa si občasno zelo težko očistim zobe, ker pri čiščenju s ščetko zadevam v občutljiv zob. Ta zob je občutljiv tudi na sladko, vendar ni tako hudo. Najhuje je ravno pri čiščenju, ker imam občutek, kot bi s ščetko drezala v odprt živec. Posledično si verjetno na tej strani tudi slabše umijem zobe (zaradi prehude bolečine). Najbolj zanimivo se mi zdi pa to, da to pride in odide. To težavo imam že več kot leto dni, nekaj časa je hudo, potem se spet umiri, pa spet ponovi. Bila sem pri svoji zobozdravnici, pa mi je svetovala uporabo Sensodyna. Takrat mi je ta zob tudi z nečim prekrila (žal ne vem točno, kaj mi je takrat naredila). Nekaj časa je bilo v redu, zdaj pa se je spet pojavilo.
Kaj je vzrok temu in kaj lahko storim? Naj povem še, da sem šestem mesecu nosečnosti, vendar po mojem to ne bi smelo imeti nobene zveze, ker težava izvira že od prej.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Katarina
Spoštovana Katarina,
v času nosečnosti ni možno narediti rentgenskega posnetka, tako da boste za dokončno diagnozo morali počakati do konca nosečnosti.
Če je izključen karies v medzobnem prostoru, gre verjetno res le za občutlijv zobni cement ali pa za poškodbo zoba ( odlom ). Če vam impregnacija ( premaz ) zoba pomaga, potem še poskušajte s tem, možno je, da se bo bolečina sčasoma umirila.
Če se bodo težave ponavljale ali pa bodo bolečine postale nevzdržne, bo potrebno odstraniti živec.
Lepo pozdravljeni!