Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihoterapija Občutek tesnobe, živčnost, omotičnost

Občutek tesnobe, živčnost, omotičnost

Pozdravljeni,
obračam se na vas, ker mi težava, katero vam bom predstavila, onemogoča, da bi izkoristila svoj maksimum med treningi.

Stara sem 19 let in zaključujem 4. letnik gimnazije. Vpisala sem se na športno fakulteto v Ljubljano. To je res edini faks na katerega si močno želim priti, a me je grozno strah. To pa zato, ker so za sprejem na športno fakulteto poglavitni sprejemci, kjer motaš biti dobro fizično pripravljen.
Sama sem rekreativna športnica in vem, da moram trdo garati, da bom imela podlago s katero bom lahko naredila sprejemce.
Doma se pripravljam: plavam, tečem, delam vaje za moč…
A v zadnjem mesecu se mi je začel pojavljati problem, da ko začnem tečt, sem v trenutku zadihana in ne morem normalno dihati. Po pribl. 100m se moram vstaviti, nadihati in šele potem, lahko začnem spet teči. Po 100m teka imam občutek, kot, da sem pretekla že cel maraton. Vendar ne čutim utrujenosti v nogah, ampak v prsih. Srce mi bije nenormalno hitro, in tišči me v prsih. Ko se pa vstavim pa je vredu, a se mi kasneje to spet ponovi. Ne morem, da bi cooperjev test pretekla v enem kosu. Ne vem zakaj se mi je to pojavilo, ker nikoli prej nisem imela nobenih težav.
Študirati želim kineziologijo in si ne predstavljam, da bi morala na kakšen drug faks, ker mi šport v življenju pomeni največ.

Prosim, če mi lahko razložite zakaj se mi to pojavlja in kako lahko to čimprej odpravim, da lahko normalno nadaljujem z pripravami na sprejemce.
Hvala! 🙂

Lepo pozdravljena secret girl,

čemu tako slaba samopodoba in občutek sebe? Kaj se je dogajalo v vašem otroštvu? Zakaj se imaste za tako slabo? V vsakem grdem pogledu vidite pretnjo do sebe in zagrabi vas nepopisni strah…
Življenje ni popolno, ljudje nismo popolni…pomembno je, da smo dovolj dobri, da se trudimo za svoje želje, potrebe, cilje na zdrav način.
Zapomnite si…tako kot se vidite sama, vas vidijo drugi. Čemu vas je sram same sebe? Ali poznate svoje pozitivne lastnosti in šibkosti?
Ne potrebujete psihiatra, prej bi potrebovala psihoterapijo, da razrešite vzrok vseh nastalih občutkov krivde ter globjih občutij.

Hvala in vse dobro vam želim,

Barbara Sarić, psihoterapevtka
041 535 555
[email protected]
Psihoterapija in celostni pristop k zdravju s.p.

Pozdravljena ga. Lily,

po vsej verjetnosti gre za anksioznost. Kaj je vzrok vaših težav? Čemu se toliko obremenjujete? Najti morate vzrok za nastanek posledic in ga nujno spremeniti ter najti osebni mir, sicer se bodo posledice množile. Čustveno je potrebno predelati, kar vas teži.

Hvala in vse dobro vam želim,

041 535 555
[email protected]

Lepo pozdravljena ga. Patricija,

v vašem primeru bi najprej izključila kakršnokoli telesno obolenje, kljub temu da gre najverjetneje za tesnobo, anksioznost. Morda je vzrok ravno v vašem strahu, saj imaste tako močno začrtano željo…Močna pričakovanja in občutek strahu nam včasih onemogočijo realizacijo. Poskušajte se umiriti (pojdite v naravo, počnite stvari, ki jih radi počnete in ni šport…). Poskušajte najti vse razloge za vaše počutje, jih analizirati in poskusiti drugače. Lahko se vključite tudi v psihoterapijo s pomočjo katere boste lažje ozavestili in spreminjali svoje obstoječe vzorce funkcioniranja.

Hvala in vse dobro,

041 535 555
[email protected]

Pozdravljeni !
Že mesec dni imam grozen konstantni občutek kot da ne obvladam sebe . Vse se je začelo z paničnim napadom v trgovini . Sedaj imam konstantni strah , ne upam v trgovino oz. grem le po najnujnejše . Potem se mi ne ljubi domov , ker vem da bom spet med štirimi stenami . Jemljem Dominor že 3 tedne in nekega rezultata ni. Grozno je če grem ven . Strah me je občutek groze , panike , grozen strah in kot da je nekaj kar mi preprečuje opraviti želeno. Željo imam po normalnem življenju . Vsak korak iz hiše je grozen .. doma sem le malo bolj umirjena . Strah me je it ven in da bom doživela panični napad , da bom norela in panicarla drugi pa bi to videli in bi me imeli za noro. Imam občutek , da se mi bo zmešalo čeprav vem da to ni mogoče . Poleg tega , ko grem ven čutim slabost kot da me sili na wc in bruhanje. Drugače imam 19 let , 165cm-55kg , kadilka , alkohola in kave ne pijem. Sem opzimistka in željna po okrevanju. Lp !

Pozdravljeni,

verjamem, da vam je ob takem doživljanju težko. Opisujete različne simptome, ki so verjetno posledica nekih globljih vzrokov. Priporočam vam, da si poiščete strokovno pomoč. Lahko poiščete zdravniško pomoč, kjer boste po potrebi s strani osebnega zdravnika ali psihiatra dobili predpisana zdravila, ki so namenjena zmanjševanju simptomov. Druga možnost je, da si poiščete pomoč psihoterapevta s katerim boste lahko več spregovorili o svojem življenju, doživljanju, dogodkih ipd. Na ta način boste lahko razreševali vzroke, ki ponavadi povzročajo tudi simptome, ki jih opisujete.

Verjamem, da bo prišlo do izboljšanja. Kar pogumno naprej! Če boste želeli ste vedno dobrodošli, da napišete kako ste, s čim se soočate, kako vam gre.

S prijaznimi pozdravi,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Zivjo vsem!
Vidim da je tema se aktualna, tako da bi se jaz prosil za nasvet.
Star sem 40 let delam v pisarni (programer delo zna bit precej zahtevno) in sem v primerjavi s prejsnimi leti sportno neaktiven. Ne pijem ne kadim.

Torej februarja letos sem opazil obcasne nedolzne vrtoglavice. Do poletja je bilo vse ok, potem pa zopet nekaj malo vrtoglavic. Nakar je sledilo mirno obdobje do pred enega meseca, ko se je zacelo…

Ko sem se vozil se mi je kar na enkrat zameglilo pred ocmi, hitro sem ustavil in potozil zeni kaj se mi dogaja. Pogledala me je v oci in opazila da mi oci hitro svigajo levo desno in nazaj (strokovno Nistagmus). To se mi je zgodilo prvic v zivljenju. Od takrat do danes imam stalno prisotno majhno vrtoglavico (ne vem ce je vrtoglavica prava beseda, ampak svet nekako zaostaja), ki je zelo moteca. Vcasih pa je tudi mocnejsa in tezje funkcijoniram. Imam tudi obcutek kot da se mi bodo misli ustavile, nekaksno blokado (ne znam opisat)…ali pa da se mi bo zmesalo 🙁

Odsel sem do zdravnika ki ni ugotovil nicesar na podlagi krvi in pogleda v usesa, naredil je tudi Epleyev manever. Sedaj cakam na datum za nevrologa.
Bojim se kaj je narobe z mano…

Naj se povem da sem bil pred dogodkom v avtu pod velikim stresom… veliko voznje, selitev, mejnava sluzbe, iskanje stanovanja, veliko dela v sluzbi… pa se kaj bi se lahko najdlo…

Sedaj sem vse zgoraj nasteto uredil… vendar moj problem vrtoglavice ne gre stran, nistagmus, pa se mi ni vec ponovil. Posebnih glavobolov nimam, niti ne bruham, ceprav bi vcasih rad (ali pa me sili, sej ne vem), spim kar uredu…
Zanimivo je, da sem zeni opisal edega od mocnejsih napadov vrtoglavice kot napad panike… Je mozno da imam napade panike?? ali je verjetno da je kaj hujsega?

Hvala in lp

Pozdravljeni,

glede na opisano bi težko ocenil ali gre za psihične vzroke ali ne. Ponavadi je sprožilec psihično pogojenih težav ravno povečan stres. Iz tega vidika bi lahko bile vaše težave psihičnega vzroka. Predlagam, da počakate na izvide in boste potem videli kako naprej. Kako zgledajo napadi vrtoglavice/panike? Kdaj se ponavadi pojavijo?

S prijaznimi pozdravi,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni Miha,
hvala za odgovor.
Tezko recem kdaj se pojavijo (mocne vrtoglavice), pridejo brez opozorila kadar se jim zahoce… So pa sedaj bolj poredke. Izgledale so pa kot da bom omedlel. Tezko opisem. Se mi pa zdi da se ni nikoli soba ali okolica vrtela.

Je pa prisotna stalna omotica, ki kar ne izgine 🙁 ko hodim, ko sem v sluzbi, ko stojim…
Se mi zdi da je najboljsi polozaj ko sedim doma na kavcu, ko otrok ze spi in ni ropota. Takrat tudi omotica skoraj izgine ali pa je zelo mila.

Naj se dodam, pred parimi dnevi sem se zaradi nekega dogodka mocno razburil, to tudi pokazal (dal jezo vn iz sebe), in za naslednje pol ure so simptomi izginili. Vsaj zdelo se mi je tako :/

Pozdravljeni,

ja, tudi zatiranje jeze zna povzročiti razne simptome, vključno z vrtoglavico. Glede na opisano je težko vedeti ali gre za psihosomatiko, zato je dobro počakati na izvide, da boste videli ali lahko izključite telesne bolezenske vzroke za vaše simptome. Sporočite kako se bo izteklo.

S prijaznimi pozdravi,

Pozdravljeni,

stara sem 26 let. Pred kratkim sem dozivela panicni napad ( srce mi je preskocilo kot bi se mi ustavilo in zatem zacelo razbijati). Po tej epizodi sem bila potem vredu dan za tem pa so se mi pojavili simptomi panike, tesnobe, straha pred “kaj mi je kaj je narobe z mano”.. sla sem do osebnega zdravnika kjer so krvne preizkave pokazale da je vse v najlepsem redu. Se isti dan sem imela tako tesnobo in strah oz paniko da je z mojim srcem nekak narobe saj me je spikalo zato sem odsla na urgenco. Tam so naredili se nekaj krvnih preizkav kjer so zakljucili da je vse ok da ni strahu pred kapjo niti pred pljucno anomalijo. Po tistem se se vedno nisem pocutila nic olajsano. Sla sem do svoje zdeavnice kjer so naredili se teste za scitnico in ths in vse je bilo vredu le malenkost povisan holesterol.
Po 3 min pogovora je zakljucila z diagnozo panicnih napadov in mi predpisala neka antidepresive na P (zal sem pozabila ime).
Zagnala sem se vecjo paniko, saj sem se pocutila popolnoma stisnjena ob zih..
odlocila sem se da teh tablet ne bom jemala saj imam ze po nalgesinu vse stranske ucinke.

Moram tudi dati na znanje da sta za mano dve stresni leti. 2.4.217 sem v prometni nesreci izgubila oceta. Ker z mami nisva nikoli bili v dobrih odnosih sem pricakovala da bomo sedaj bol povezani saj imam tudi brata. Zgodilo se je da me je “vlacila” po sodiscih zaradi zapuscine in me vrgla iz hise. Sedaj ziviva z fantom drugje.
Tako sem z smtjo oceta ki sem ga imela najraje na svetu izgubila se ostalo druzino.
Po dveh letih tisine sem zbrala pogum in jo poklicala. Bila sem zavrnjena.. mami noce slisati zame popolnoma se mi je odpovedala in nasvuvala brata proti meni.

Po pogovoru z njo sem dozivela stres in se seveda zjokala tresla dala ven. Cez dva dni sem dozivela prej omenjen napad in od takrat naprej se stvari niso se umirile.

V preteklosti sem ze imela nekaj napadov ampak so vsi minili dokaj hitro.
Ta pa traja ze 14 dni. Tisci me v prsnem kosu, otezeno imam dihanje, nisem srecna in seveda me skrbi…
Probam z jogo in dihalnimi vajami ampak misli mam se vedno negativne in tesnoba ne mine vse bom je intenzivna do tocke ko mislim da me bo zadusilo kot da nekdo sedi na pljucih.

V sredo imam sestanek z psihologinjo prvic da vidim ali jo kaj ucinka.

Se opravicujem za tako dolg zapis ampak v takem stanju se ne vidim kako nej se pomirim niti ne morem v sluzbo. Tesnoba pride in gre za trenutek se mi zdi kot da sem jo premagala a potem se vrne z se vecjo silo.
Zelim vse ro premagati brez tablet in verjeti da se da ker trenutno imam v glavi da je nekaj hudo narobe z menoj in da nebo nikoli bolje ..

Imate kaksen nasvet do srede kako naj si lajsam obcutke?
Ker prejsnji napadi niso nikoli bili tako intenzivni in so izveneli sami od sebe kar zbudila sem se kot da ni bilo nic.
Sedaj pa kar traja in traja in traja in me je strah da ni kaj drugega…..

Hvala za Vaso pomoc in odgovor.

Pia

Pozdravljeni,

šele zdaj sem prebral, da ste želeli nasvet kako si lajšat občutke do srečanja s psihologinjo. V vsakem primeru bi vam svetoval, da si lajšate na način, ki je vam že pomagal v preteklosti. Sami sebe najbolje poznate in imate največ izkušenj kaj vam pomaga.

Kolikor razumem so bili ti stresni dogodki (smrt očeta, spori z mamo) sprožitelji vaših simptomov. Seveda to so stresni dogodki, pomembno pa je, da imate prostor, kjer jih lahko predelujete. Pomemben del je poudarek na tem, da so bili ti aktualni dogodki sprožitelji, saj gre pri takšnih težavah za bolj globoko zasidrane vzroke za večjo psihično občutljivost, ki ponavadi niso zavestno dostopni. Zato bi bila smiselna poglobljena oblika psihoterapije, kjer boste lahko govorili in predelovali vso aktualno dogajanje, hkrati pa prihajali v stik s tistim globljim, bolj skritim delom, ki je vzrok za večjo občutljivost. Na ta način boste krepili svoj notranji jaz in tudi lažje prenašali takšne stresne dogodke.

Z mamo ste poizkušali priti v stik, vendar vas je zavrnila. Več kot to, kar ste, ne morete storiti. Sprejemanje tega, da drugih ne moremo spremeniti je ponavadi težko, vendar, ko nam to uspe, nam ostane veliko več energije za nas same.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Odgovor na objavo uporabnika
barbarare, 22.02.2011 ob 10:36

V določenih obdobjih se mi pojavljajo iste težave (ponavadi v izpitnih obdobjih, ali ob stresnih dogodkih), vendar se mi je tokrat izrazilo še intenzivneje. Bila sem tudi na urgenci zaradi močnega bitja srca, vrtoglavice in dušenja, vendar krvni izvidi in izvidi kardiologa niso pokazali nič.
Sedaj se dnevno srečujem z občutki tesnobe, morda tudi panike. Občutek imam da bom izgubila razum, ves čas pa to spremlja vrtoglavica. Ves čas sem v strahu, da se mi bo “zmešalo”. Sedaj še čakam na izvide, vendar bi zelo rada obiskala kakšnega strokovnjaka, ki bi mi pomagal čimprej. Imam občutek, da se mi stanje slabša, grozno mi je iti med ljudi, zdi se mi kot da nisem pri sebi 🙁
Mi lahko karkoli svetujete lepo prosim? Nisem vedela na koga naj se obrnem v času ko čakam na izvide.

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Ni sem strokovnjak, ampak taka simptomatika govori o nihanju hormonov. Tako je bilo pri meni . Je šitnica. In ne bo nič pomagalo ni noge ni vse ostalo. Treba narediti izvid na hormone ustnico. Ne bo škodilo. L.p

Nasonex je strup : https://www.askapatient.com/viewrating.asp?drug=20762&name=NASONEX&page=9

New Report

Close