Občutek po meditaciji
Lep pozdrav!
Par dni prakticiram zen meditacijo-nepremično sedenje,štetje dihanja..
Dogaja se mi da ko končam,se počutim čudno ,odmaknjeno.
Težje mislim,sem pa sproščen seveda.
Je to vredu?
Dragi A,
Govoriti karkoli o zenu je zelo zelo ”nevarno” in povrh še neumno, še bolj pa to velja za zazen – sedenje ali meditacijo, kot pravite, ki je posameznikova najbolj intimna izkušnja odražanja ”tukaj in sedaj”, odražanja njega samega in življenja v celoti!!! Pa bom kljub temu zavedanju skušal nekako odgovoriti na vaše vprašanje:
pri zen vadbi (zazenu) je to, kar se nam dogaja prav TA trenutek odraz resničnosti življenja. Življenja, kakršno je in ne, kakršno bi denimo MI želeli, da bi bilo. Odraz nas samih torej.
Tako v smislu vašega vprašanja ne morem reči ali je dobro ali slabo, kar se vam dogaja in ali je to v redu ali narobe… Kajti, če se lotevamo vadbe s kakršnimikoli pričakovanji, smo že na zelooo tankem ledu… Kako se lotevate vadbe? Zakaj, kakšen je vaš cilj?
Pri zazenu ne gre za doseganje česarkoli niti ne gre za znebiti se česarkarkoli. Razumete??? Ne gre za to, da nepremično sedimo in štejemo dihe…. Ja, ampak to res (lahko) hkrati tudi počnemo…
Dragi A, zen vadba (zazen) je najbolj dolgočasno in nepomembno ter neumno trošenje dragocenega časa. Zakaj bi človek sploh zgubljal čas s čem takim?
Vse dobro, dragi A in
z nasmehom jesenskega klopotca,
Dušan
Hvala za odgovor kot prvo.
Vadbe se lotevam z namenom da bi spoznal samega sebe ter bil pomirjen z seboj. Mislim, da moraš sebe sprejeti takšnega kot si , da lahko imaš rad druge.
Mi lahko zen pomaga pri tem?
Forum je zaprt za komentiranje.