Pozdravljeni,
Brala sem o podobnih problemih v drugih razpravah vendar je bilo povsod nekoliko drugače, zato sem se odločila napisati svojo zgodbo.
Stara sem 20 let, aprila 2011 sem se prvič, vsaj zavedno srečala s težavami. Vozili smo se z avtom na obisk, in nekaj me je stisnilo v grlu, kot bi me nekdo stisnil za vrat na predelu adamovega jabolka, začela sem dihati skozi usta, dobila občutek dušenja, čeprav sem lahko vdihnila, je bil zrak “drugačen”, ravno smo se vozili mimo neke tovarne, domačim sem rekla, da kakšen čuden zrak, mislila sem, da je verjetno res zaradi bližine tovarne, čez nekaj minut se je stanje izboljšalo in na težavo sem pozabila. Nekaj dni kasneje so se isti simptomi pojavili ob športnih aktivnostih, ko sem z rolarji prispela na cilj, je bil zrak spet drugačen in občutila dušenje. Razlagala sem si, da je to sigurno zaradi gibanja, situacijo nisem povezala z tisto pred parimi dnevi, simptomi so izginili čez nekaj minut. Nekaj dni kasneje, so se iste težave pojavile spet, tokrat med gledanjem tv, kasneje pred spanjem, med brskanjem po spletu, “napadi” so trajali vedno dlje in vedno bolj pogosti, enkrat maja 2011 nisem zdržala več, odšla sem k dežurni zdravnici ter ji povedala, izmerila mi je nivo kisika bil je 100%, menila je, da sem alergična na nekaj, ter mi dala nekaj tablet itd. ter me poslala domov, stanje se ni izboljšalo. Naslednji dan sem se odpravila k svoji zdravnici, ni našla vzroka kaj bi me lahko dušilo, dala mi je napotnico za pregled ščitnice, sicer naj bi čakala 3 meseca, ne vem kako bi zdržala 3 mesece z temi občutki dušenja… preko poznanstev sem prišla na vrsto že par dni kasneje, vendar ne na ultrazvok šćitnice, temveč k otorinolaringologu, pregledal me je ter ustanovil vračanje kisline v požiralnik, sluznica je bila rahlo zadebeljena ter pordela, predpisal mi je ultop, ter par dni mazal žrelo z kislino agno3 (ne vem če sem prav napisala) še nekaj dni me je dušilo, kasneje pa so se pojavljale občasne bolečine pri ležanju na boku, bolečina v “pljučih” ki je po kakšnem mesecu izginila, prišlo je poletje na stvar sem nekoliko pozabila, občutek dušenja se je pojavil redkokdaj. Septembra se je zadeva spet poslabšala, začela sem z grlom delati “khmm khm”zaprto pokašljevanje, imela spet občutek sluzi,tujka, ki bi ga rad premaknil, to khm khm je bilo resnično nadležno, to sem počela nekaj mesecev, večkrat na uro, oktobra so se spet pojavili pogosti “napadi dušenja”, novembra sem odšla k osebni zdravnici, ki mi je predpisala tablete controloc, za kislino, ni bilo opazno bolje. Dala sem kri za ščitnico, delovala naj bi normalno. Ne peče me zgaga niti aprila me ni, spahujem veliko, včasih imam občutek, da se mi mehurček spahovanja ustavi nekje v žrelu, ter da me tudi on dodatno duši, včasih imam občutke mravljincev v grlu, oz kot da bi imela nekakšne krče, nisem pod stresom, tako da ne verjamem, da bi vse skupaj lahko bilo psihičnega izvora, alkohola ne pijem redno, s kajenjem sem prenehala nekaj časa nazaj že, živim dokaj zdravo, ne jem mesa že 6 let, imam normalno težo in nimam nobenih bolezni. Ne vem več kam se obrniti, življenje s tem postaja neznosno, veliko krat imam “napad” zunaj, ni prijetno saj celi čas nosim vodo s sabo “da odplahnem tujek v grlu” počasi vedno težje odhajam na javna mesta, saj se začenja pojavljati strah pred napadi, ta strah pa napade še bolj oteži, včasih imam občutkom, da si že sama s strahom naredim takšen napad. motijo me puliji ter obleke ki so čez vrat, šalov več ne nosim, saj me draži še bolj v kolikor se mi kaj dotika vrata. To dušenje me psihično izčrpava, zadnje čase sem izgubila apetit, vedno bolj “potrta” sem skratka obupana sem. Večina občutke dušenja takoj poveže s psihičnimi motnjami, ko se je vse skupaj pričelo nisem bila pod stresom, nisem imela težav nikakršnih, ne želim iti k psihologu ter jemati pomirjevala že tako mlada, saj ne verjamem, da je psihičnega vzroka, res je da psiha pripomore veliko k temu, vendar mislim, da je prvoten vzrok v nečem drugem verjetno povezanem z želodcem. Ima kdo podobne težave? kako se spopadate z njimi? Kakšen nasvet, predlog itd.
Lp.
Spoštovani,
predlagam,da naredite urea dihalni test za dokaz prisotnosti bakterije HP v želodcu, nato začnite jemati Controloc ali katerikoli drug zaviralec protonske črpalke v polnem odmerku vsaj 3 mesece. Sigurno bo boljše. Če imate bakterijo, je potrebna eradikacija, potem je vsem boljše.
LP, Marija Š. Gašperšič