Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Občsno povišane vrednosti KS v nosečnosti

Občsno povišane vrednosti KS v nosečnosti

Lepo pozdravljeni.

Ker imam moteno toleranco za glukozo (dedno, SB imata tako oče kot stari oče), so mi že v začetku nosečnosti (prva nosečnost) izmerili sladkor v krvi na tešče, ki je bil 5.5.

Od takrat naprej sem na dieti in trenutno v 28. tednu nosečnosti. Do sedaj mi je z dieto in gibanje uspelo obdržati vrednosti KS v mejah normale. V zadnjih dveh tednih pa opažam, da imam občasno povišan KS na t ešče (4. januarja 5.6, danes 5.8, ostale dni okoli 5 ali pod 5). Po obrakih so vrednosti (z zelo redkimi izjemami) pod 6.6.

Zanima me, ali bi morala prej na kontrolo k svojemu diabetologu (imam jo 3. februarja) ali naj počakam. Ali je to občasno povečanje KS na tešče še OK, ali bi me moralo skrbeti in bi se morala obrniti na svojega diabetologa – ali že obstaja potreba po uvedbi inzulina? Vem, da je ravno v zadnji tretjini nosečnosti potreba po inzulinu največja. Torej, vaše mnenje me zanima, kolikokrat naj bo ta vrednost KS na tešče povišana, da naj skrbim in se pred kontrolo obrnem na svojega diabetologa?

Teža mi tekom nosečnosti narašča lepo – od začetka nosečnosti sem pridobila 7 kg.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
Prijazen pozdrav,
Maja

Pozdravljeni,
enkrat ali dvakrat tedensko povišana vrednost na tešče, ob navedenih vrednostih po jedi, ne pomeni večje zaskrbljenosti. Kljub vsemu pa razmislite glede hrane, ki ste jo pojedli zvečer, preden je bila jutranja vrednost povišana in glede telesne dejavnosti zvečer ali proti večeru. S telesno dejavnostjo proti večeru lahko veliko naredite za jutranje vrednosti krvnega sladkorja. Lahko je to le krajši, 20 do 30 minutni sprehod ali nekaj večernih telovadnih vaj.

Lepo se imejte

Karmen Janša

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close