Najdi forum

obcasne zdravstvene tezave

Lepo pozdravljeni.

Ime mi je Marko in imam 29 let. Pred leti sem bil zaposlen v podjetju kjer je samo delo potekalo normalno in brez stresnih situacij. Zadnji dve leti moje zaposlitve, pa je bilo cutiti v meni ogromno in vedno vecjo stresno obremenljivost, katere razlog po mojem ne izhaja iz tega, ko je slo podjetje v stecaj, pac pa bolj tega, ko sem od svojih nadrejenih pridobival vedno vecje stevilo nalog in opravil, saj so se drugi mnozicno odlocali za izstop iz podjetja. Tako sem zadnji dve leti prezivljal veliko odgovornost, saj proti koncu , ko sem se se sam odlocil za odhod iz podjetja, nisem verjel niti zaupal sam sebi, vsako opravilo ki sem ga opravil sem preverjal za seboj in se pogosto obremenjeval tudi doma, ponoci, in se obremenjeval ali sem ga pravilno opravil. Sam sebe sem sicer zelo miril in si govoril da bo vse vredu, vendar to ni kaj dosti pomagalo. Zadnja dva meseca, se bom najbolj spominjal. Ko sem se peljal v sluzbo, se mi je sredi voznje pojavila nenadna slabost,oblil me je mrzli pot in sem res zelo omoticno pocutil, trajalo je zelo kratek cas, v sluzbi sem se potem dobro pocutil, naslednji dan me je doletelo enako slabo pocutje ki je zopet minilo, a tokrat le za kratek cas. V sluzbi se je ponovilo, srce je divjalo, cutil sem mocan utrip, in bil sem ves prepoten, bilo me je strah, vendar ne vem cesa, odsel na zrak, saj mi je sodelovec povedal, da sem popolnoma bled in izmucen, zelel sem si zaspati…odsel sem k svojemu nadrejenemu ki me je poslal domov. Tisti dan sem odsel k svojemu osebnemu zdravniku , ki me je pregledal in ugotovil visok krvni pritisk…160/90…dozivljal sem tudi tresenje, ce sem vstal mije bilo slabo, ko sem se ulegel mi ni bilo vec slabo, …na bolniski sem bil precej casa, mislim da kar 2 meseca…zdravnik mi je predpisal BLOXAN in HELEX, kar mi je sicer pomagalo, vendar mislim da za kratek cas. Danes zivim se vedno z obcasnim previsokim pritiskom in pogosto dozivljam predvsem zvecer slabo pocutje, cutim srce kako utripa, v predelu srca cutim neko tiscanje, vcasih scipanje.Pregledi ki sem jih opravil niso kazali na resitev moje tezave to so: ultrazvok srca je BP, scitnica vredu, ultramonitoring je zaznal neenakomerne utripe, slikal sem telo, ker je bilo mnenje zdravnika da morda na vse skupaj vpliva moja kriva drza, da se bolecine sirijo preko zivcev…bil sem tudi pri nevrologu, ki mi je povedal je je z mano vse vredu..
Se opravicujem, ker tako dolgo opisujem svojo tezavo, zelel sem cimbolj podrobno opisati, saj upam da mi boste znali odgovoriti in pomagati, ne morem ziveti tako naprej, ziveti v nevednosti po tem kaj mi je, zato se obracam na vas, …
menim, da sem morda celo sam kriv za danasnje tezave, namesto da sem se odpeljal k svojemu osebnemu zdravniku, bi se moral verjetno na urgenco?
lp
marko

Spoštovani Marko,
preživljate neprijetno, čeprav objektivno nenevarno situacijo.Napadi tesnobe, kot že samo pravilno slutite, so povzročeni z nezadovoljstvom nad stanjem v vaši okolici, ki pa ga ne morete spremeniti.Ujeti ste na eni strani med želje po ustreznem, strokovnem ravnanju in želje po ponosu na kakovost opravljenega dela, na drugi strani pa med nezmožnost da bi pretirane obremenitve zavrnili.Tako, kot so drugi “ušli ” v druge službe, vi “uhajate” v psihosomatske motnje, kot vaše težave imenujemo.Imate sicer dobra zdravila,vendar bo potrebno za izboljšanje počutja naprej odstraniti osnovne razloge.Urediti morate svoj delovni status, hkrati pa poskrbeti za izdaten počitek. Sem ne sodi le spanje ampak tudi in predvsem aktivna rekreacija.Če prostega časa doslej niste imeli , si ga morate napraviti.Da ne bo nesporazumov : igranje tenisa s šefom ni prosti čas! Poskusite se več družiti z znanci in prijatelji, če boste oporo iskali v družini, jo boste tam tudi zagotovo našli. Obisk pri psihiatru bo združil tako farmakoterapevtsko kot psihoterapevtsko pomoč, tam boste tudi prediskutirali tiste potrebne korake, ki jih boste morali v bodoče opraviti sami.

Spoštovana!

Zahvaljujem za Vaš odgovor in menim, da pravilno ugotavljate moje stanje. Poudariti moram, kar sem sicer pozabil ze prej, da sem sam zelo druzaben clovek in brez druzbe enostavno ne morem biti, istocasno pa tudi prijatelji ki jih imam ,me imajo radi.Nekako pa sprasujem sam sebe, je morda podjetje v katerem sem bil zaposlen prej, povzrocilo te zdravsvene tezave ki jih imam se vedno, saj sem bil izpostavljen res velikim pritiskom.Na to sem opomnil na vsakem strokovnem zdravstvenem pregledu a nihce od strokovnega osebja ni polagal posebne pozornosti na to. Moje tezave se pojavljajo vedno samo zvecer, ko lezem v posteljo, ko se okolica umiri, ko se tudi sam nekako umirim in si zelim zaspati. Vceraj sem ponovno in popolnoma brez razloga dozivel tisti “napad” in sem si zelel le pocitka, menim da brez vsakega razloga,glava je bila zelo nezmozna za razmisljanje, vedel sem kaj bo sledilo in tudi je, ko sem tako zacutil povecan pritisk srca, nisem mogel zaspati, premetaval sem se v postelji, dekle me je vmes nekaj sprasevalo, kar sem sicer registriral a nisem bil sposoben komentirati,ker sem si zelel umiritve. Tak napad pri meni traja najveckrat slabo uro, morda po tem enostavno zaspim, zjutraj pa sem kar izcrpan.Preko dneva pa ne cutim posebnih tezav. Trenutno tudi zidam hiso in to so tudi vse aktivnosti, ki jih imam. Med tezkim fizicnim delom nimam tezav. Vse tezave se mi pojavijo zvecer, pred spanjem, vendar ne vsak dan. Zelo pomaga, ce mi dekle masira predel prsi pri srcu, vcasih tudi ona omenja, da bi lahko imel v tem predelu kjer masira nateklo.
Morda boste ob vsej tej razlagi svetovala naj se ne obremenjujem z temi tezavami , naj ne mislim nanje in bodo odsle mimo oziroma bodo ne tako obcutne, pa vendar zacnem razmisljati o tezavah sele ko se napad pojavi, prej ne, potempa dejansko verjetno res zaradi strahu se povecam bolecino.
Kar se tice sluzbenih obveznosti, se sedaj res odlicno pocutim in sluzba ne vpliva vec na moje privatno zivljenje, prej pa je zelo.
Bodo tezave , ki jih imam nekoc minile? Morda je za to potrebeno daljse obdobje, sedaj je ze skoraj 2 leti in edino kar je minilo je slabost ki sem jo Vam omenjal v prejsnjem pismu medtem ko me visok pritisk, bolecina v predelu srca in tezave z glavo se vedno spremljajo.Zdravila ki sem jih omenjal vzamem po potrebi, ko se mi torej napad pojavi.
hvala za Vas trud in Vas lepo pozdravljam v upanju da se tezave pozdravijo.
marko

Spoštovani Marko,
seveda se ne utrujate s težkimi fizičnimi deli pri gradnji hiše, to med drugim tudi ne bi predstavljalo stresne situacije, pač pa jo predstavlja vsa organizacija gradnje, usklajevanje posameznih izvajalcev, kontrola kvalitete, sprotna razočaranja nad “drugačnimi zasuki”. Lahko vam kar napovem, da bodo glavoboli in napetosti okrog srca ob vselitvi izpuhteli ali pa postali bistveno znosnejši , obetate si lahko celo znižanje krvnega tlaka( na tega morate vplivati seveda tudi z dieto in zdravili.)

New Report

Close