Občasne hude bolečine v trebuhu (navadno desno spodaj )
Zaradi težav, ki sem jih doslej imela nekajkrat letno in se s časom stopnjujejo, sem opravila že nekaj preiskav: UZ abdomna, gastroskopijo, kolonoskopijo in na zadnje 23.3. irigografijo. Doslej ni bilo najti nič posebnega. Irigografijo, ki sem jo na zadnje opravila pred 2 dnevoma, pa imam izvid, ki ga ne razumem povsem. Imam pa te dni težave, ki so skoraj nevzdržne. Pojavila se je namreč zopet huda bolečina v spodnjem desnem delu trebuha in ne morem odvajati blata (občutek kot da je črevo v tem delu zvezano in vsa hrana ostane nad tem delom, kar pa zelo boli). Čudila sem se že v fazi čiščenja pred preiskavo, ko sem dan pred tem popila kakih 5 litrov tekočine (5 tbl.Dulkolax in 3 litre praškov za čiščenje), pa nisem nič kaj odvajala, morala sem sesti na školko in močno pritiskati, da je malo teklo iz črevesa, to mi je uspelo samo 3x, sicer pa tudi pritiskanje ni bilo uspešno, zato sem sklepala, da tekočina nekje stoji in je ne morem izločiti. Bolečina pa se je pojavila na dan preiskave popoldne, ko sem zopet pričela jesti. Do večera se je bolečina zelo pojačala, blata pa nisem mogla odvajati. Včeraj čez dan je bilo boljše, proti večeru pa se je bolečina zopet zelo okrepila. Poskusila sem z masažo na tem delu črevesa, močnim pritiskanjem na blato, a vse neuspešno, tako da sem lahko zaspala le s pomočjo tbl. proti bolečinam, kar je stanje omililo le za polovico noči. Zvečer sem poskusila tudi z glicerinsko svečko in mini klizmo, kar pa zadeve ni bistveno spremenilo. Uspelo mi je izločiti samo majhno količino mehkega blata (po svečki in klizmi me sploh ni začelo črvičiti, ampak sem morala zopet poskusiti s pritiskanjem, imela sem občutek, kot da učinkovine sploh ne morejo prodreti do mesta težav). Bolečina se je razvila tudi čez cel križ. Ponoči pa so me zbudile enake bolečine. Zopet sem poskusila odvajati blato in mi je uspelo odvajati zopet zelo malo količino mehkega blata. Zaskrbelo pa me je tudi to, da sem odvajala poleg blata belo gosto sprijet snov, izgleda kot gips, sklepam, da so to ostanki kontrastnega sredstva in me zelo skrbi, koliko tega je ostalo v meni in kako je to sredstvo, če ostane v telesu, škodljivo. Začelo pa me je siliti na bruhanje, tako da sem se nato izbruhala in po tem je bolečina delno popustila, na mestu bolečine sem čutila, da ne pritiska več tako in da sem lahko zopet zaspala. Zjutraj je bilo boljše, a ne upam jesti, ker se bojim, da se bo zopet vsa hrana ustavila v črevesju. Prosila bi, če preberete izvid irigografije, ki ga spodaj navajam in mi pojasnite, kaj je v njem navedeno, saj so sami strokovni izrazi, ki jih ne razumem. Z izvidom moram seveda h gastrologu, ki me je na preiskavo napotil, da bo presodil kako naprej. Ker pa ne vem, kdaj bom pri njemu dobila zopet datum za pregled, mene pa glede na težave in stanje zelo skrbijo, vas prosim, da mi komentirate izvid in date kak nasvet, ali moram imeti takoj kakšno dieto, kakšne preiskave bi še morala imeti.
Irigografija:
Elongiran kolon, descendens kaže rigidno steno haustre descendensa predela lienalne fleksure, negativna tudi rigidna stena proksimalne sigme, kontrastno sredstvo ulcinira ob steni omenjenega segmenta kolona. Znaki flokulacije, suspektne ulceracije stene- vnetna lezija sluznice proksimalne sigme descendensa lienalne fleksure- kolitis. Predel transverzuma, ascendensa, cekuma, primerne morfologije. Kontrastna preiskava kolona- znaki cirkumskriptnega kolitisa- descendens, lienalna fleksura- suspektne ulceracije- ulcerozni kolitis, granulomatozne !?
Pozdravljeni!
Najprej o kontrastnem sredstu: ta se izloči po naravni poti skupaj z blatom, ne bo ostalo v telesu in ni škodljivo.
Izvid irigografije pokaže zelo dolgo črevo (morda to ralog za težave pri odvajanju) ter vnetje levega dela črevesja s možnimi manjšimi razjedami, desno črevo izgleda normalno.
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni!
Mene pa zanima vaše mnenje. In sicer, zadnje 3 dni imam srednje močne trgajoče bolečine v spodnjem delu trebuha. Kar me bega, pa je to, da bolečine niso stalne ampak se pojavijo 2-3 krat na dan in trajajo po navadi 5-10 minut redko pa tudi dlje. Kakšnih drugih simptomov pa ni. Bi morala obiskati svojo osebno zdravnico?
Pozdravljeni.
Seveda, svetujem vam da obiščete svojega zdravnika.
LP