Najdi forum

o Q10

Pozdravljeni!

Prosila bi vas, da mi napišete, kakšna je razlika med ubikinolom in ubikinonom.
Pred kratkim sem kupila prehransko dopolnilo koencim Q10 znamke Now in me zanima, kdaj ga je priporočljivo jemati oz. ali je dobro med zajtrkom oz. kosilom … Ali lahko pijem z vodo ali mora biti voda, pomešana z oljem, ker so mi v lekarni povedali, da je če je olje dodano, pride do boljše absorbcije?
Sem opazila, da je v prodaji tud CoQ10 ubikinon (tudi znamke Now) in me zato zanima, kakšna je razlika med tem, ki sem ga kupila, in tem CoQ10.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Ubikinol predstavlja reducirano obliko ubikinona. Nekateri se sklicujejo na njegovo boljšo biološko uporabnost (večji izkoristek) v primerjavi z ubikinonom, vendar sam temu ne bi posvečal velike pozornosti, saj je v največji meri boljša biološka razpoložljivost v tem primeru dosežena z dodatkom kemičnih substanc, ki delujejo kot pospeševalci absorbcije (predvsem d-limonen v primeru NOW ubikinola). Takšnim dodatkom bi se sam raje izogibal v kolikor je le mogoče, in v tem primeru dodajanje d-limonena nikakor ne bi bilo potrebno.

Kot že rečeno, oblika ubikinol predstavlja reducirano stanje molekule koencima Q10, kar seveda pomeni določen dodatni začetni antioksidativni učinek. Vendar, v kolikor vemo, da so molekule koencima Q10 v organizmu ves čas v dinamičnem ravnotežju, kar pomeni, da je ves čas del molekul koencima Q10 v obliki ubikinona in del v obliki ubikinola, je prav vseeno v kakšni obliki ga zaužijemo. Organizem je namreč sam sposoben stalne pretvorbe med obema oblikama.

Koencim Q10 uživajte enkrat dnevno, po jedi. Ni potrebno, da dodajate razna olja, uživajte ga zgolj po jedi, ki že sama po sebi vsebuje tudi nekaj maščob (npr. po kosilu). V tem priemru bo izkoristek res boljši, saj ubikinon predstavlja v maščobah topno molekulo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani,

hvala za izčrpen odgovor. Sem opazila, da ima NOW na tržišču kar tri izdelke s Q10 (http://www.moja-lekarna.com/csearch.aspx?Search=q10%2520now&SortBy=1&PageSize=12&PriceRange=0&AndOr=AND). In kakšna je razlika med temi, koencim Q10, CoQH-CF in CoQ10?
Da se izognem kemičnemu dodatku d-limonen, uživam koencim Q10. Ker sem maratonska tekačica in imam tudi rahlo povišan holesterol, bi rada uporabljala izdelek s Q10, ki ima res dobro absorbcijo v telo. Ker je na tržišču kar precej izdelkov, bi vas prosila, katerega mi priporočate.

Še enkrat hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

V primeru koencima Q10 in CoQ10 gre zgolj za drugačen zapis za isto kemijsko obliko molekule koencima Q10 – gre za klasično, v maščobah topno oksidirano obliko ali kemijsko ubikinona.

Ubikinon proizvajalca NOW je na tržišču na voljo v dveh jakostih, in sicer:
– 30 mg (tržijo ga pod imenom Koencim Q10) in
– 50 mg (tržijo ga pod imenom CoQ10) (ta ima dodana še antioksidanta: vitamin E in selen).

Med njima ni razlik v kemijski obliki molekule koencimaQ10, temveč le v jakosti in dodatku antioksidantov.

V primeru CoQH-CF pa gre za kapsule z oljno suspenzijo reducirane oblike koencima Q10, kemijsko ubikinola.

V kolikor imate zgolj mejno povišane vrednosti holesterola, kar pomeni, da ne uživate zdravil za zniževanje povišane ravni holesterola, vam svetujem uživanje čisto običajne, klasične oblike koencima Q10 (ubikinon) v odmerku 30 mg.

Ker v tem primeru govoriva o prehranskih dopolnilih, vam seveda o stopnji absorpcije koencima Q10 iz posameznega pripravka ne morem povedati nič konkretnega.

Če želite pripravke koencima Q10 z zagotovljeno deklarirano vsebnostjo koencima Q10 in poznano stopnjo absorpcije oziroma izkoristka, potem morate poseči po zdravilih, ki vsebujejo koencim Q10.
Edino zdravilo s koencimom Q10 na slovenskem tržišču je koencim proizvajalca Fidifarm. Fidi koencim Q10 je na voljo v klasični obliki (ubikinon) v jakosti 30 mg.

Vsekakor ne želim podajati mnenja, da je z zgoraj omenjenimi prehranskimi dopolnili karkoli narobe, vendar v kolikor želite izdelek za katerega ste lahko prepričana, da resnično vsebuje deklarirano vsebnost aktivne komponente in ima hkrati tudi ves čas zagotovljeno stopnjo izkoristka oziroma absorpcije, potem pač morate izbrati zdravio. Zdravila so namreč strogo nadzorovano, medtem ko gre pri prehranskih dopolnilih zgolj za zaupanje do proizvajalca.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close