NUVARING
Pozdravljeni
mene pa zanima, ker sva nuvering vstavila prepozno (zadnji dan menstruacije, namesto prvi) in potem po enemu tednu že imela nezaščiten spolni odnos, vendar je po prvih 3 tednih ko je dala obroček ven, dobila menstruacijo, sedaj ko si je ponovno vstavila obroček, je po parih dneh dobila špikajoče bolečine v predelu jajčnikov in občasno slabost, ali je to lahko znak nosečnosti kljub temu da sva naredila urinski test nosečnosti (po 4 tednih od nezaščitenega spolnega odnosa), ki je negative(obroček vstavljen, ali kaj vpliva na rezultat), kaj bi bil lahko vzrok za te bolečine? koliko bi bil zanesljiv krvni test nosečnosti?
hvala za odgovor.
Urinski testi na nosečnost so zelo občutljivi, če so narejeni pravilno z jutranjim urinom. Nuvaring na rezultat testa ne vpliva. Občutki ki jih partnerka navaja, so lahko stranski učinki ob uporabi hormonske kontracepcije, ki bodo izzveneli, lahko pa gre za drugo nepovezeno dogajanje. Priporočam opazovanje in po potrebi obisk pri zdravniku.
Spoštovani.
Po enotedenskem premoru sem nuvaring vstavila pribl. 3 ure prepozno. V času premora sem imela spolne odnose brez dodatne zaščite (tudi na dan, ko sem morala vstaviti obroček). Kolikšne so možnosti za zanositev ter ali je sploh pametno pustiti obroček v nožnici? V primeru zanositve namreč ne želim, da bi bilo kaj narobe z otrokom.
Hvala za Vaš odgovor.
3 ur zamude še ne vpliva na učinkovitost Nuvaringa. Tudi vmes med uporabo prstana lahko občasno za spolni odnos odstranite za največ 3 ure prstan iz nožnice ne da bi zato trpela učinkovitost. zaščite. V primeru nosečnosti pa Nuvarinh in druga hormonska konrtacepcija ne vsebuje takih hormonov zaradi katerih bi morali prekinjati nosečnost iz medicinskega razloga. Nuvaring lahko brez težav tudi ta mesec normalno uporabljate.
Pozdravljeni!
Do sedaj nisem uporabljala nobene druge kotracepcije, razen partner je uporabljal kondom. Sedaj pa me zanima če bi bila zaščita z Nuvaring-om primerna zame, naj povem da sem imela dva poroda. Ali lahko Nuvaring predpiše samo ginekolog ali tudi splošni zdravnik? Ali začne delovati že 1. mesec in tako po enem tednu uporabe lahko že brez kondoma? Po treh tednih, ko ga odstraniš in čakaš na menstruacijo, ali imaš lahko v teh parih dneh spolne odnose brez zaščite ali naj raje uporabljava kondom?
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Z uporabo Nuvaring obročka sem pričela 13.6.v ponedeljek. Zanima me, če zdaj ko ga uporabljam prvi teden, in imam menstruacijo, ne smem imeti spolnih odnosov 7 dni? Pisalo je v brošuri, da prvič ko ga uporabljamo, smo lahko s spolnimi odnosi noseče, če smo imele spolni odnos v zadnjih 7 dneh. To drži? oz. je boljše pač da počakam, da mine 1 teden odkar ga jemljem, ker je drugače še neučinkovit proti zanositvi?
lp
Z.S.
Ptica70. Kontracepcijo predpisuje ginekolog, lahko se odločite za Nuvaring, če ni kontraindikacij za uporabo kombiniranih hormonskih kontracepcijskih sredstev. Delovati začne takoj, če pričnete z uporabo na prvi dan menstruacije. V času pavze so lahko spolni odnosi brez dodatne zaščite. dvojno zaščito tudi s kondomom ves čas uporabe hormonske kontracepcije priporočamo najstnicam, zaradi zmanjšanja možnosti prenosa spolnoprenosljivih bolezni.
Monnie: Mislim da so navodila kar jasno napisana, naslednji Nuvaring vstavite na 8. dan po 7 dneh brez Nuvaringa.
Z.S.: Če pričnete z uporabo hormonske kontracepcije na prvi dan menstruacije, je zaščita učinkovita takoj. Uporaba kondoma ob hormonski kontracepciji je priporočljiva za najstnice, da je manjša možnost spolnoprenosljivih bolezni.
Pozdravljeni, imam vprašanje glede nuvaring obročka. Uporabljam ga 2 teden. Obroček sem si vstavila zelo globoko, vendar je zlezel čisto na konec. Že pri drugih odgovorih na to temo sem videla da je to normalno. Na začetku me je spremljal nek neugoden občutek po tem, ko sem si ga prvič vstavila, zato sem šla tudi na pregled. Ginekologinja mi je zagotovila da je prav vstavljen in če pokuka ven da ga potisnem nazaj. Obroček mi skoz leze ven in ga potiskam globoko nazaj. Ni mi čisto jasno če je to prav ali ni normalno, da ga ne čutiš?
Povsem normalno je, da Nuvaringa ne čutite. Če pa sežete s prstom v nožnico, ga takoj za vhodom v nožnico že zatipate, tako ga tudi povsem enostavno odstranite, ko je mimo 21 dni. Pri napenjanju, še posebej če ste že večkrat rodili, pa lahko malo pokuka iz nožnice z enim robom, v tem primeru ga samo popravite, ker ga takrat tudi lahko čutite in vas to moti. Mislim, da se boste brez težav navadili nanj.
Pozdravljeni
Nikjer še nisem uspela najti vprašanja ki je podoben moji situaciji.
Zadeva je sledeča. Prvič sem uporabila to vrsto kontracepcije in sicer 5.7.. danes pa sem videla da z odstranitvijo zamujam drugi dan.
lahko mi prosim poveste posledice, ali zmanjša zaščito? kdaj ga ponovno uporabim?
hvala
Pozdravljeni!
Zanima me, kako sploh lahko predpisujete kontracepcijo nuvaring, saj se verjetno večina žensk ne zaveda nevarnosti uporabe. Tudi sama sem ga uporabljala 1 leto in seveda prenehala zaradi bolečine v prsih, bolečine v hrbtu,..itd. Prijateljica ga je uporabljala samo 4 mesece in je končala v bolnišnici z globoko vensko trombozo in to ni edini primer. V ameriki je ta kontracepcija že veliko let več kot pri nas ,uporabnicam pa priporočam ogled strani http://www.nuvaringsideeffects.com/ in seveda močno odsvetujem uporabo saj ko se zares poglobiš in prebereš kašne so posledice tudi smrt je lahko že prepozno.
Spoštovana Nataša!
Nikdar nismo skrivali, da so ob uporabi katerihkoli zdravil možni tudi neželeni stranski učinki. To velja tudi za hormonsko kontracepcijo. Res ima lahko kombinirana kontracepcija, kamor sodi tudi Nuvaring, pod dolčenimi pogoji, tudi resne stranske učinke- nastanek strdkov- ki se lahko , vendar redko tudi smrtno končajo. Zato vedno na to možnost tudi opozarjamo, opzarjajo tudi navodila za uporabo in povemo kakšni so lahko zgodnji znaki in kdaj je treba k zdravniku brez odlašanja. Upam, da vas bo malo pomirilo dejstvo, da so zapleti s strdki zelo zelo redki in je smrt zaradi njih mnogo mnogo redkejša kot pa prometne nesreče in z njimi povezane smrti.Bomo zato prepovedali promet? V nosečnosti in po porodu so tudi možne tromboze, ki so pogostejše kot zaradi uporabe kontracepcije, pa se ženske kljub vsemu ne odpovemo materinstvu. Vse je stvar potreb in odločitev vsakega posameznika.
Sem uporabnica nuvaringa približno 4, 5 mesecev! Ampak v tem času imam zelo boleče prsi in tudi ko sem si jih pregledala 8 dni po prvem dnevu M, sem ugotovila da imam en kup bulic, mislim da so žleze, ker so tako podolgovate(od zunjaje strani prsi do bradavic) na obeh dojkah(sploh na notranji spodnji strani)! Ali se bodo te bolečine kdaj nehale, amli bo to stalno prisotno dokler bom uporabljala nuvaring? Tudi migrene imam bolj pogoste! kaj svetujete?
Ne zagovarjam hormonske terapije, a tudi nisem proti njej. Poleg kajenja je nosečnost največja nevarnost za nastanek strdkov, in to bistveno večja kot uporaba hormonske kontracepcije, kot je dr. Arh že omenila. Novejše raziskave kažejo, da imajo ženske, ki uporabljajo novejše tablete oz. hormonske kontracepcijske metode (te vsebujejo desogestrel, gestoden, norgestimat) v povprečju za 60% manj možnosti, da zbolijo za katero izmed resnih srčno žilnih bolezni, kot ženske, ki uporabljajo starejše vrste tablet. Seveda pa srčno žilne bolezni lahko prizadenejo žensko tudi, če tablet ne uporablja. Zgodilo se je že, da je ženska nekaj mesecev po tem, ko je pričela jemati tablete, imela težave ali je celo umrla in mnogi so krivili prav tablete. Ugotovilo pa se je, da so vse te ženske že imele dejavnike tveganja za nastanek srčno žilnih bolezni, nekaj zaradi družinske obremenjenosti, nekaj zaradi kajenja. Pri njih se je učinek hormonov v tableti močno potenciral in privedel do težav ali smrti.
Matjaž
Nikita 121: Boleče in napete prsi ter glavoboli različnih vrst so lahko v teku uporabe hormonske kontracepcije pogostejši ali bolj izraženi. Napetost prsi bo lahko z daljšo uporabo še izzvenela, bolj pomembna je migrena- kakšne vrste je in ob tem vaša starost. Če gre za migreno z avro, kjer se pred napadom hudega glavobola pojavlajo npr bliskanje pred očmi ali občutki mravljinčenja ali slabše moči v določenem delu telesa in ste stari 35 let ali več, je kombinirano hormonsko kontracepcijo bolje zamenjati, dobra izbira so gestagenske tabletke ali maternični vložki.Ponovno se posvetujte z vašim ginekologom.
jwslo: Za nastanek strdkov so navadno potrebni določeni pogoji in uporaba hormonske kontracepcije je le eden od njih in ne ravno najpogostejši. Do strdkov pride lahko v nosečnosti in po porodu, ob večjih operativnih posegih in hudih poškodbah, obdobjih daljšega mirovanja( letala), debelosti in žsrčno žilnih boleznih, prirojenih motnjah strjevanja krvi…Tveganje za nastanek strdka je pri uporabnici hormonske kontracepcije res nekoliko večje, vendar kljub vsemu ne tako veliko, da bi bilo tveganje nesprejmljivo. Prav pa je, da se o tem govori, da so uporabnice kontracepcije seznanjene s tem in da znajo opazovati svoje telo in pravočasno poiskati zdravniško pomoč.Pri kombinirani hormonski kontracepciji je pomembno manj strdkov odkar so v rabi nizkodozne in ultranizkodozne tabletke, določeno vlogo igrajo tudi gestageni v tabletki. Kot zanimivost pa tole: ni nujno da je vse staro slabo- gestagen, ki je najdlje v uporabi( levonorgestrel) se je po nekaterih študijah izkazal za najbolj varnega.