Najdi forum

NUVARING

Pozdravljena,

vprašanje je sicer zastavljeno uporabnicam foruma z izkušnjami, teh jaz nimam in ne morem imeti, sem moški. Upam, da ne boš jezna, če kljub vsemu podam svoje mnenje. Razmišljam logično: če lahko ženska uporablja tampone in ima spolne odnose, ob hkratni uporabi obročka, potem ne vidim razloga, zakaj ne bi smela uporabiti kroglic. Če ti ne bodo ustrezale, jih lahko sprobaš v tednu, ko obročka nimaš vstavljenega. Sporoči izkušnjo.

Matjaž

Pozdravljeni!

Mene pa zanima če je možno da kljub pravilni uporabi Nuvaringa nastopi ovulacija? Namreč nekje na sredini ciklusa še vedno čutim špikanje v predelu jajčnikov, rahlo napihnjenost in več izcedka. Sedaj imam vstavljen že 3. obroček, pri prvem tega ni bilo čutiti.

Spoštovana, nobena kontracepcija ni 100-% zanesljiva. Ker do nosečnosti pride zgolj ob ovulaciji, je torej odgovor pritrdilen. Seveda pa je tak pojav zelo zelo redek, saj je nožnični obroček približno 99,7-% zanesljiv. Jajčniki ob uporabi kombinirane kontracepcijske metode, kamor spada tudi Nuvaring, spijo, zato je malo verjetno, da bi boleli jajčniki. Napihnjenost je lahko posledica uporabe obročka kot tudi vseh ostalih kontraceptivov.

Matjaž

Ali lahko nuvaring obročke shranjujemo do konca uporabe v hladilniku pri 4ih stopinjah? Hvala za odgovor.

Pred izdajo se obročki shranjujejo v hladilniku pri temperaturi 2 – 8 °C, uporabnice pa shranjujejo obročke na sobni temperaturi oz. do največ 30 °C, največ 4 mesece oz. do poteka uporabnosti, v originalni ovojnini za zagotovitev zaščite pred svetlobo in vlago.

Matjaž

Samo vrjetno ni nič narobe če se jih nato ko jih prinesemo domov še naprej shranjuje v hladilniku do uporabe ali pač?
Hvala za odgovor?

Ne vem. Domnevam, da ni nič narobe, saj so se že prej shranjevali na hladnem.

Matjaž

ojlaa 🙂
stara sem 16 let in sem pred 3 tedni začela uporabljat nuvaring. pred tem sem jemala taletke YAZ vendar mi niso odgovarjale. nuvaring bom 1. zamenjala čez 5 dni…zanima me, ali že lahko začnem z nezaščitenim spolnim odnosom? zaenkrat nisem imela nobenih zapletov, obroček pa mi je samo 1krat padel ven ampak sem ga takoj vstavila nazaj not. hvala

Ojla 🙂

Lahko.

Matjaž

ali tudi z uporabo nuvaringa velja obdobje 13-15 dni od 1. dneva menstruacije za možnost zanositve?

ninaaa, imaš malce napačne predstave o menstrualnem ciklusu in uporabi hormonske kontracepcije. Bom malce razložil, morda prav pride še komu.

V naravnem menstrualnem ciklusu, ko torej ženska ne uporablja hormonske terapije, so plodni dnevi res večinoma nekje na sredini ciklusa oz. bolj natančno povedano, 12 – 16 dni PRED menstruacijo, ne PO njej. Menstruacija je zgolj posledica ovulacije, menstruacija torej nastopi 12 – 16 dni (v povprečju 14 dni) po ovulaciji. Zato se ovulacijo lahko “napove” le za nazaj – če je npr. danes prvi dan menstruacije, je imela ženska ovulacijo približno 2 tedna nazaj. In takrat so plodni dnevi: največ 5 dni pred ovulacijo in največ 1 dan po ovulaciji. Če ima ženska menstrualni ciklus dolg 28 dni, potem so plodni dnevi res tam nekje na sredini, če pa ima ženska menstrualni ciklus dolg denimo 40 dni, pa njeni plodni dnevi niso na sredini ciklusa ampak v drugi tretjini ciklusa.

Ob uporabi hormonske kontracepcije ženska nima naravnega menstrualnega ciklusa, nima ovulacije in zato nima menstruacije, saj so jajčniki in celotna gonadna os v stanju “off”. Ima pa ženska menstruacijam podobno odtegnitveno krvavitev. Te nastanejo zgolj zaradi usahnitve hormonov v kontracepcijski metodi (tabletke, obroček, obliž) v času premora. Če bi ženska uporabljala kontracepcijo neprenehoma, tudi odtegnitvene krvavitve ne bi bilo.

Ker torej ženska med uporabo katere koli kombinirane kontracepcije nima ovulacije, posledično nima plodnih dni in so vsi dnevi “varni”, tudi 13., 14. in 15.

Matjaž

Pozdravljeni,

v torek bi morala vzeti ven obroček, ker sem ga pozabila, sem ga vzela ven šele v sredo ob istem času, kot mi borala to storiti v torek. ali si novi obroček vstavim naslednji torek ali sredo?
Najlepša hvala za pomoč.

Pozdravljena!

Obroček lahko znova vstaviš v torek ali v sredo (ali tudi prej, ne pa kasneje), kakor želiš, predlagam v torek, če si že navajena na ta dan.

Matjaž

Sem oče 22letne punce.Živiva sama. Opazil sem, da uporablja Nuvaring obroček. Ker jo nebi rad spraševal o njenih intimnih stvareh, bi rad vaš odgovor. Je Nuvaring samo kontracepcijsko sredstvo ali se uporablja tudi kot zdravilo za kakšne težave? lep pozdrav

Spoštovani oči,

Nuvaring je v prvi vrsti kontracepcijsko sredstvo, se pa uporablja tudi pri (pre)pogostih, (pre)močnih, nerednih, krčevitih in bolečih menstruacijah, pa pri endometriozi in sindromu policističnih jajčnikov.

LP, Matjaž

Pozdravljeni,

Stara sem 25let. Nuvaring uporabljam že 7 mesecev, pred tem sem uporabljala logest (prenehala zaradi migren) in Yasminelle (prenehala zaradi pogostih vnetij).

V teh 7 mesecih so se mi vnetja nožnice nekoliko izboljšala (čeprav sumim, da zaradi uporabe menstrualne skodelice, pri uporabi vložkov imam vedno hude težave – srbečice, vnetja itd…)

V teh 7 mesecih sem se imela kar 6x vnetje mehurja (brez vnetja nožnice – kar je pogosta povezava). Ima uporaba nuvaringa kakšen vpliv na to?
Sicer sem že prej imela težave ampak manj pogosto (recimo 3x letno).
Opazila sem tudi, da se mi je začel delati celulit in nabirati maščoba okrog trebuha – to se mi pri drugi kontracepciji ni dogajalo in tudi sicer nisem imela nikakeršnih težav s težo.

Razmišljam, da bi šla nazaj na yasminelle ali pa bi poskusila s qlairo?

Pozdravljena!

Najprej je potrebno opredeliti, za kakšna vnetja gre. Če imate v mislih glivična vnetja, potem ste najbrž že poskusili s samozdravljenjem v obliki krem in vaginalet Canesten, ali pa vam je antimikotike predpisal vaš ginekolog. Hormonska kontracepcija lahko nekoliko poveča tveganje za razrast gliv kvasovk. K razbohotenju sicer narmalno prisotnih gliv tako na koži kot na sluznici pripsevajo še tesna, sintetična oblačila, debelost, stres, potenje, pogosti spolni odnosi, nekatere bolezni (sladkorna bolezen, okvarjena imunost), uporaba antibiotikov. Glivice se hranijo s sladkorji, zato pomaga pravilna prehrana z omejitvijo vnosa izdelkov iz bele moke in sladkorja. Presodite, ali je pri vas prisoten kateri izmed dejavnikov. Če je porušeno ravnovesje nožnične flore, se lahko kot preventiva uporabijo regulatorji pH nožnice npr. Floragyn, Gynolact, Gynophilus, Multi-Gyn, Alkagin, ipd. S tem v nožnico vnesemo koristne bakterije, ki pomagajo držati kvasovke v šahu in jim ne dovolijo pretirano razrasti.

Pri bakterijski nožnični okužbi je zdravljenje v večini primerov z antibiotiki v obliki nožničnih krem ali tablet. Tudi tukaj si lahko pomagate z zgoraj omenjenimi nožničnimi antiseptiki. Vnetje mehurja je spet problem zase, predvidevam, da ste ga že zdravili z antibiotiki (Primotren?). Kontracepcija lahko malce poruši nožnično floro, bakterije pa hitro najdejo pot skozi sečnico, ki je pri ženskah zelo kratka, do mehurja. Preparati iz brusnice ugodno delujejo v terapiji vnetja mehurja oz. sečil, saj pomaga pri vzdrževanju pH (kislosti) urina. Nekaterim pomaga Uvin čaj in D-manoza, v vsakem primeru pa obilno pitje, da se čim več polula. Predlagam, da po spolnih odnosih takoj urinirate, da sperete bakterije, ki bi morebiti lahko zašle v sečnico.

Glede na vaša opažanja vam tudi Nuvaring ne ustreza najbolj, a lahko, da težave z vnetji zgolj slučajno sovpadajo z uporabo obročka. Včasih je pri izbiri kontracepcijskih metod potrebno kar nekaj potrpljenja in sklepanja kompromisov, tako ginekologa kot ženske. Vsekakor lahko poskusite s Cerazette, o tem se boste tako in tako morali pomeniti z vašim ginekologom.

Matjaž

Spoštovani,

Nuvaring uporabljam že 6 mesec, vendar zaradi pogostih slabosti počasi obupujem. Zadnje dni se mi tudi obupno vrti in težko funkcioniram čez dan. Pred tem ob jemanju Yasminelle ni bilo teh težav, če že, so se pojavile enkrat mesečno od prvi ali drugi tabletki. Menite, naj še vztrajam, ali preidem nazaj na KT?

Iskrena hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljena!

Če vam Nuvaring povzroča takšne težave in se neprijetno počutite, potem najbrž res ni primeren za vas. Pogovorite se z ginekologom o zamenjavi za Yasminelle (očitno ste tudi te menjali z razlogom) ali kakšne druge kontracepcijske tablete.

Matjaž

Pozdravljeni!

Jaz že pol leta uporabljam nuvaring in moram povedati, da sem zelo zadovoljna, bolj kot s tabletkami.

Me pa nekaj zanima: namreč prejšnji teden bi si ga mogla v sredo vstaviti, pa sem si šele v ponedeljek, zanima me kakšna je zaščita zdaj po 5 dneh uporabe? imam lahko spolne odnose brez dodatne zaščite ali ne?

Lep pozdrav,
Sanda

New Report

Close