NUVARING
No, saj moj namen pisanja je bil ravno v tem, da poudarim, da hormonska kontracepcija sicer predstavlja neko zelo majhno tveganje za nastanek strdkov, da pa je to tveganje bistveno večje pri drugih dejavnikih, ravno tistih, ki jih omenjava (kajenje, nosečnost, dolgo ležanje ob poškodbah, prirojene motnje itd.).
Matjaž
Sem redna kadilka…no se ne morem pohvaliti, da prav malo skadim…Jemala sem tabletke Diane35…kadar sem se “prekadila” sem naslednji dan imela migrenski napad…Zanima me, ali je z uporabo NUVA RING za kadilke kakšna razlika, hočem vprašati, če je večja “nevarnost” migrenskih napadov?
Malo mam dosti KT…ker sem jih jedla že predolgo, sicer s presledki….
L.p. A
Kadilke si lahko privoščijo uporabo kombiniranih kontracepcijskih sredstev do 35. leta starosti, potem pa je kombinacija že prenevarna za srce ion ožilje. takrat se je treba odločiti med kajenjem in kontracepcijo. Če boste še kadili, bo po tej starosti treba izbrati gestagenske vrste kontracepcije. Migrene pa so možne tudi pri Nuvaringu.
Živjo!
Tabletke jemljem že 3 leta. Prejšnji petek sem končala s škatljico in danes popoldan šla k ginekologinji po nuvaring. Menstruacijo bi morala dobiti jutri vendar me je prehitela in sem jo dobila danes. Zdaj pa me zanima kdaj naj nuvaring začnem uporabljati, naj po tedenskemu premoru spijem še eno škatljico tablet in potem na prvi dan menstruacije začnem z nuvaringom al kako?
Hvala in lp!
Spoštovana, ali mi lahko pojasnite, zakaj je potrebno z novo obliko kombinirane kontracepcije pričeti takoj, brez premora? Zakaj se ne bi smela narediti predviden premor (7 oz. 4 dni), saj je v tem času zaščita obstoječe kombinirane kontracepcijske metode še učinovita?
Hkrati me zanima, zakaj kontracepcijska metoda naj ne bi bila učinkovita, če se prične uporabljati nekje v sredini menstrualnega ciklusa, torej ne na 1. dan M oz. ne med 1. in vključno 5. dnem M?
Hvala in lep pozdrav.
Matjaž
Pozdravljeni!
Nuvaring obroček uporabljam v 2.rundi, to se pravi začela sem pred enim mesecem, po treh tednih sem ga vzela ven. V tistem tednu, ko ga nisem imela, sem imela dva dni rdeč madež, vendar ni bil podoben menstruaciji. Trenutno imam spet obroček v sebi, in sicer prvi teden (druge runde). Načeloma imam menstruacijo konec meseca, vendar je še vedno nisem dobila. Malo sem zaskrbljena. Ali naj naredim nosečniški test?
Za odgovor se vam zahvaljujem.
Pozdravljeni,
imam vprašanje v zvezi z (morebitno) neprekinjeno uporabo NuvaRinga. Stara sem 43 let, NuvaRing sem začela uporabljati pred 4 meseci, ker imam nenavadno boleče ovulacije, ki trajajo 3-4 dni, in ne zaradi zaščite pred nosečnostjo. Pred tem nisem mogla uporabljati nobenih KC tabletk, ker sem vedno občutila močne stranske učinke, kot bi bila noseča. NuvaRing pa zelo dobro prenašam in sem zelo zadovoljna. Problem je le, ko obroček vzamem ven, torej med enotedenskim premorom. Po dveh dneh nastopi menstruacija oz. odtegnitvena krvavitev, ki je zelo boleča in ZELO močna. Občutek imam, da bom izkrvavela. V teh dneh se ne morem odpraviti nikamor, ker si moram menjavati tampone in vložke na pribl. 20 minut in komaj čakam 8. dan, da spet vstavim nov obroček. Med premorom se mi pojavi (ne vedno) tudi glavobol, sicer ne. Poleti sem si zato enkrat “prestavila” menstruacijo, tako da sem po treh tednih takoj vstavila nov obroček, torej sem imela obroček vstavljen 6 tednov (3+3). Zanima me, ali lahko to naredim večkrat oz. ali imam lahko premor za menstruacijo na 6 tednov, da se izognem bolečinam in čezmernemu krvavenju.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,
orient
Jwslo: Navodilo za prehod z ene na drugo vrsto tabletk je le varnostni ukrep, da morebitne napake v česu uporabe prejšnje vrste ne bi privedle do ovulacije in nosečnosti, ki bi jo pomotoma pripisali novi vrsti zaščite. Pomen začetka uporabe kontracepcijskih tabletk na 1. dan ciklusa je v tam, da se takoj že v prvem mesecu zavre ovulacija in s tem zagotovi zanesljiva zaščita. Pri začetku kasneje v ciklusu zavora ovulacije ni več ali pa je slabše učinkovita, zato je možna nosečnost.
Marjanayx: Nobenega testa vam ni treba delati, ker ste v času pavze, ko ni vložen Nuvaring opazili rahlo krvavitev_ to je bila menstruacija povzročena s hormonsko kontracepcijo( mnogo krajša in šibkejša kot ponavadi , kar je povsem vredu)
Orient: močna in boleča menstruacija kljub uporabi hormonskega zdravila ima lahko kak organski razlog, zato vam priporočam znova pregled pri ginekologu. Drugače pa seveda lahko nakajkrat na leto podaljšate uporabo Nuvaringa brez paze 3+3 tedne, s tem zdravje ne bo nič trpelo.
Buja: Kar nadaljujte z uporabo Nuvaringa po enem tednu pavze, kot da ni bilo nič.
Pred enim tednom mi je ginekologinja predpisala Nuvaring. Naslednjo sredo vzamem še zadnjo tabletko (sedaj sem na KT). Po navodilih ginekologinje, bi obroč vtaviti na prvi dan menstruacije, tu pa berem, da bi morala vzeti že naslednji dan, ko vzamem zadnjo tabletko (torej v četrtek). Malce sem zmedena, kdaj naj vstavim obroč?
Pozdravljeni!
Stara sem 20 let, Nuvaring uporabljam 4 dni. Pred njim sem poizkusila že celo vrsto KT (Začela sem pri 15 letih zaradi grozno bolečih menstruacij in slabe kože). Najbolje so mi odgovarjale Diane 35, ki sem jih poizkusila prve, ampak sem jih po 3 letih morala nehati jemati (ker tako priporočajo ginekologi, ni bilo nobenih stranskih učinkov). Vse ostale KT mi niso odgovarjale, bila sem razdražena, depresivna, libido mi je močno upadel, koža se mi je zelo poslabšala (Diane so mi jo presenetljivo izboljšale).
Ginekologinja mi je priporočila Nuvaring. Že 3 dni opažam nenehen izcedek prozorne barve, drisko in napetost v črevesju. So to stranski učinki obročka? Zanima me tudi, ali obstaja kaj, kar lahko dvigne libido?
Lep pozdrav in najlepša hvala za odgovor
Pozdravljeni.
Ali je zmanjšana učinkovitost zdravila nuvaring? Prejšnji teden med 23 – 26. oktobrom sem jemala antibiotik Ospamox, ki se uvršča med peniciline (mislim da je tako), sočasno pa tudi vaginalne globule betandine (antiseptik). Te še jemljem. Imela sem mešano medbakterijsko vnetje. Včeraj sem imela spolni odnos, z delnim izlivom, nekaj kapljic?. Zdaj pa me rahlo skrbi saj sem zasledila da bi naj antibiotiki delovali na učinkovitost obročka. Ali naj se poslužim tabletke po odnosu, kakšni so učinki v tem primeru na moje telo. Ali sem samo panična in je zaščita delujoča?
Hvala za odgovor.
LP
tilly: Prehod z ene vrste KT na drugo se praviloma izvede TAKOJ BREZ PAVZE. Tako je navodilo v vseh hormonskih kontracepcijskih sredstvih.
Lidija g: 5 ur brez Nuvaringa vas izpostavlja možnosti zanositve. V tem primeru morajo biti spolni odnosi še dodatno zaščiteni 7 dni po dogodku s kondomom ali pa z nujno kontracepcijsko tabletko čim prej po dogodku. Dokazanega vpliva na porast telesne teže pa ni.
Nina 90: Driska in napetost v trebuhu najverjetneje nista prav v nobeni zvezi z Nuvaringom ampak gre za dogajanje, ki z uporabo Nuvaringa le slučajno sovpada. Žal nekih sredstev za izboljšanje libida ob uporabi hormonske kontracepcije ne poznamo, edina rešitev je zamenjava vrste kontracepcije. Ne vem pa zakaj bi menjali ustrezno kontracepcijo, ki ne dela težav in ne obstajajo za to zdravstveni razlogi?