Nuvaring-kontracepcija
Lepo pozdravljeni!
Obroček Nuvaring uporabljam že dve leti in pol. Pred kratkim, pa se mi je zgodilo, da sem zaradi preutrujenosti obroček namesto zvečer (27.6) odstranila 10h prepozno – zjutraj (28.6). Novega sem nato vstavila kot piše v navodilih čez točno 7 dni (5.7 – zjutraj). Danes (11.7) sem imela nezaščiten spolni odnos – sicer z metodo odtegnitve, ki ji sicer ne zaupam najbolje. Ker v navodilih ne najdem pravega odgovora – če sem ravnala pravilno z novo vstavitvijo obročka me zanima vaše mnenje. Mi je obroček kljub spremenjenemu terminu vstavitve, a pravilnem obdobju premora nudil ustrezno zaščito?
Hvala za odgovor in vse dobro!
joj, noben problem. Nuvaring ima rezerve hormonov za skoraj 5 tedensko uporabo, tako da 10 ur ne pomeni nič.
če vam bolj ustreza “prejšnji urnik”, lahko ta ciklus tudi skrajšate. Saj nikjer ne piše oziroma tudi če piše, je nepomembno, da mora bit premor dolg ravno 7 dni (7 x 24 ur). Ni res. Premor je lahko poljubno kratek od 0 do 7 dni. Lahko bi npr. 2 ali 3 mesece bili povsem brez odtegnitvene krvavitve, če bi Nuvaring uporabljali polnih 4 tedne in ga potem preprosto zamenjali za novega.
Pozdravljeni,
- uporabnica Nuvaringa sem ze par let. Okoli 5 let neprekinjene uporabe. Nikoli nisem imela posebnih težav. Sedaj pa se mi je že drugi mesec 14. dan pojavila vmesna krvavitev. Ta ne preneha dokler ne odstranim obrocka in imam odtegnitveno krvavitev. Zanima me zakaj se mi je to zacelo dogajati po toliko letih? Ali je zascita okrnjena. Je pa res, da sem zadnje case precej pod stresom. Zanimajo me vzroki za tovrstno vmesno krvavitev.
Spoštovani,
zaščita zaradi krvavitve ni okrnjena, težko pa rečem, zakaj se je omenjena krvavitev od sredine ciklusa začela, še manj, zakaj prav zdaj. Če vas zadeva preveč moti, lahko 1 ciklus ali dva poskusite biti vrez kontracepcije, potem pa poskusite ponovno in morebiti bo potem mir.
Če je krvavitev tako močna, kot omenjate, predlagam, da obroček odstranite, počakate 7 dni in vstavite novega kot da bi sicer vstavili novega. Tokrat pač 1 teden prej.
Spoštovani,
kontraceptivni učinek po odstranitvi Nuvaringa drži še 7 dni, torej postkoitalna tabletka pri vas v specifični situaciji ni potrebna.
spoštovani,
hm? Dvomim, da je Nuvaring odgovore za akne, kvečjemu bi jih imeli še več brez njega, saj praktično vse oblike hormonske kontracepcije, ki zavirajo ovulacijo vsaj malo izboljšajo stanje aken. lahko pa, da bi kakšna druga, oralna oblika hormonske kontracepcije bila boljša, npr. Sibila ali Belara.