Numularni dermatitis
Pozdravljeni..po kar nekaj obiskih dermatologa zaradi gnojnih ran ranic in izpuscajev smo v ukc lj na dermatoloski kliniki prisli do diagnoze numularni dermatitis. Z diprogento se vse zarisca lepo izboljsujejo se pa pojavljajo po telesu drobne milimetrske rdece pikice zares majhne ki srbijo neznosno…vsaj dvakat bolj kot piki komarja. Zanima me sledece je to mogoce reakcija na kremo je mogoce povezano z dermatitisom al bi dejansko lahko slo z tezave z jetri..kolega ki je nekako iz medicinskih vod a dalec od zdravnika je omenil tudi to opcijo. Kaksno je vase mnenje o teh malih pikicah ki srbijo neznosno? Hvala in lep vecer
Nobene ideje nimam, ki bi povezala bolezni jeter z milimetrskimi ful srbečimi izpuščaji in mislim, da bo treba vzroke iskati drugje. Prav tako je malo verjetno, da bi bila reakcija na kremo taka, da bi se izpuščaji pojavljali po celem telesu, čeprav je bila uporabljena le lokalno. Pikic pa po opisu žal natančneje ne morem ocenjevati.
Lep pozdrav
g.Sašo najlepša hvala za vaš hiter in konkreten odgovor. Stanje žarišč,ki jih mažem z diprogenta mazilom se po enem tednu močno popravlja. Vendar pa te drobne pikice ostajajo nepojasnjene izvide krvi na raznorazne alergije se čaka že več kot teden dni pikice pa srbijo in se pojavljajo ter izginjajo tako po nogah rokah ledvicah..so zares drobne in srbeče. Domneva je da so posledica alergijskih stanj v telesu pa me mogoče samo zanima če lahko poveste ali se stanje glede na to da so zaenkrat še nepojasnjene lahko kako hudo poslabša v obliki hujših alergijskih napadov…lahko glede na to da so pikice že nekaj časa prisotne vseeno še pride do težav z dihanjem al pa mogoče celo do kakšnih težav z anafilaktičnim šokom kot sem zasledil, ko sem malo prebiral o alergijah in njihovih stanjih da bi si tudi sam znal omiliti težave?
hvala še enkrat lep pozdrav!
Srbenje in srbeče izpuščaje lahko omilijo antihistaminiki, neka jih je na voljo v lekarnah brez recepta. Da bi se pikice po telesu naenkrat poslabšale v hudo anafilaktično reakcijo ni kaj dosti možnosti, vsekakor pa je najboljši pristop, da te izpuščaje ugleda zdravniško oko v živo in morda bo že marsikaj bolj jasno.
Lep dan!
Pozdravljeni bom vprasal kar v tej temi..tudi sam se “borim” z nadleznjo zadevo numularni dermatitis zadeva je udarila vn prakticno povsod po telesu in se se naprej siri se je danes dermatologinja odlocila za bolj agresiven pristop v obliki tridnevnega prejemanja inekcij solu medrol 40mg v zd. Zal na temo zdravila nisva dorekla nic konkretnega pa sem se pozanimal sam in ima lahko precej zapletov v kolikor sem prebiral tocne info. Zanima pa me sledece kot mozne reakcije na zdravilo so tudi razne oblike srcnih aritmij zastoja ali zapletov. Sam imam ugotovljene ekstrasistole ki so bile psihovegetativnega vzroka kajti uz ke bil pred letom dni bp. Je moj strah v povezavi prejemanja zdravila in reakcije srca ali ostalih moznih zapletov pretiran in odvec. Upam da vprasanje ni prezakomplicirano in hvala za odg. Lep dan matic
Ponovno pozdravljeni po cca. 3 tednih sem dobil izvide opravljenih brisov in odvzema krvi zaradi iskanja povzrocitelja dermatitisa. Vsi izvidi so v mejah normale razen bris koze pri katerem so izolirali staphylococcus aureus+ in staphylococcus lugdunensis ++. Po telesu imam ogromno srbecih pikic ranic in vecjih izpuscajev v velikosti dojenckove dlani. Povzrocajo jih najbrz bakterije ki sem jih omenil..sta vam mogoce poznani v smislu zakaj sta se pojavili lahko povzrocata se kasne vecje zaplete v telesu ali se pojavljata samo lokalno na kozi in ni drugih bojazni? Prvic slisim za to zadevo zato me malo skrbi kako se to odpravi in zakaj je do tega prislo zanima me vase mnenje in na kaj moram paziti bakterija se najbrz lahko prenese iz koze v telo ali pac ne?
Pozdravljeni, obe bakteriji sta lahko zgolj prebivalca kože in ne povzročata nujno kakršnih koli zdravstvenih težav, ob primernih pogojih pa lahko povzročita prave okužbe. Ker nisem ne dermatolog, ne infektolog, vam predlagam, da po detajlih povprašate na “dermatologiji”.
lep pozdrav