nujno – virusni izpuščaj
Draga TANČ…
lepo prosim za razlago oz. nasvet – naš malček (1 leto) ima že 3 dan izpuščaje (flekce) po celem telesu, danes je najhuje, izgleda tak kot bi imel ene hude rdečke ali nekaj..
ker je jemal hiconcil, smo tega nehali dajati 36 ur nazaj… potem sva šla včeraj popoldne dati še kri – zdravnik sumi na virusno okužbo in je rekel, da pač izpuščaji lahko trajajo še 3-4 dni… prosim še vaše mnenje – je res virusna okužba lahko tako huda, da je pikica pri pikici??? vročine nima, ima pa tudi povečan izcedek iz nosu in malo pokašljuje… pikice ga grozno srbijo..
dobil je zyrnec enkrat na dan – pomaga, da ga nekaj ur ne srbi… v ambulanti včeraj dopoldne je dobil tableto medrol – ni bilo videti učinka – kakšen učinek bi sploh moral biti???
se opravičujem za zmedenost ampak nimam pojma kaj naj??? naj ga peljemo še enkrat k dežurnemu, ker je izpuščajev vedno več??? pikica pri pikici???
hvala tanč.
bibi
Pozdravljeni, bibi**,
lahko gre za virusno okužbo z izpuščajem, kajti virusi so najpogostejši povzročitelji izpuščajnih bolezni, lahko gre za škrlatinko (manj verjetno glede na izcedek iz noska), lahko res za alergijo na Hiconcil (če ga je že kdaj prej jemal in se je sedaj izpuščaj pojavil v prvih 2-3 dneh), lahko gre… za marsikaj.
Pravilno je, da ste ukinili Hiconcil (znan je tudi amoksicilinski izpuščaj, ki se pojavi, če pri infekcijski mononukleozi predpišemo Hiconcil). V dveh ali treh dneh bo bolje. Če je povzročitelj Hiconcil, potem boste videli po izboljšanju še nekaj zagonoc, dokler se zdravilo popoloma ne izloči iz telesa, če pa gre za virusni izpuščaj, bo trajal še kakšen dan dlje in bo izginil sam.
Zyrtec ste dobili za slučaj alergije na Hiconcil in ga kar dajajte.
Potem pa bo potrebno testiranje, če je šlo res za alergijo na amoksicilin, da ne bo brez potrebe dobival antibiotike, ki so sicer za starše ugodni (1x dnevno 3 dni), pa dosti manj učinkoviti.
Živjo..
hvala za odgovor – sem vas ujela pravi trenutek :))
potem verjetno ni potrebno spet tečnarit okol zdravnika, čeprav je pikic še veliko več kot včeraj oz. 2 dni nazaj??? izgleda res grozljivo in smo se ga zjutraj kar ustrašili…
glede na to, da so kri videli in da mu nič ne fali (razen izgleda) je potem edino zdravilo čakanje?? in zyrnec??
zlata ste – lep vikend 🙂
bibi
še en dodatek – ko boste utegnila, seveda…
mali ima vse znake viroze – izcedek iz nosu, sedaj je še iz očesa gnojni izcedek, malo pokašljuje, edino vročine ni… sem klicala še k dežurnemu in sedaj mi je že tretji zdravnik rekel, da izpuščaji sicer ne bi smeli naraščati, ampak dokler je prizadeta samo koža (diha normalno, ni vročine, ni srbečice v ustih, normalno razpoloženje, normalno je in pije), da je skoraj zagotovo virus in ga nima smisla pošiljati naprej – saj tega si tudi ne želim….. samo nihče mi pa noče povedati kdaj bi to moralo začeti izginjati??? ker z možem sva psihično čisto na koncu ko ga gledava že tretji dan- resnično še nisem videla toliko izpuščajev na tako majhnem telesu in prav groza me je, ker mu ne morem pomagati :(( … a je to res samo viroza??? da bi le bila, ampak ….
hvala za vsako tolažilno besedo.
lp
bibi
Ni potrebno kakšega psihičnega izčrpanja zaradi tri dnevnega izpuščaja. Če je virusni, bo izginil jutri, pojutrišnjem. Če je amoksicilinski zaradi alergije, bo ravno tako izginil v dnevu ali dveh. Če je amoksicilinski, otrok pa je prebolel infekcijsko mononukleozo, lahko traja še nekaj dni, vendar tudi izgine brez zdravljenja.
Opazujte otrokovo stanje, če je drugače vse v redu, počakajte, da mine.
živjo..
samo da poročam… ker se je izpuščaj širil (3 zdravniki pa so mi rekli, da se ne bi več smel), sva z malim včeraj bila sprejeta na infekcijski v ljubljani z razlogom, da je izpuščaja res veliko in da bi malega radi malo opazovali… danes sva bila odpuščena in že doma, ker se je iz pikic začel izpuščaj zlivati skupaj in sedaj postopoma tudi že bledi… seveda z navodili, da če je karkoli narobe prideva nazaj…
sem pa sedaj zmedena – v 3 dneh ga je videlo 5 zdravnikov – 3 so mnenja da gre za virusni izpuščaj, dva sta mnenja da gre za alergijo na hiconcil, mononukleoza še ni izključena niti potrjena…
imam samo eno vprašanje, ki sem ga pozabila zastaviti zdravnikom – če bi šlo za alergijo na hiconcil ali ne bi moral potem zyrnec to alergijo zaustaviti???? ali pa medrol ki ga je tudi dobil?? edino to me še muči, drugače pa sva presrečna, ker sva že doma – mali je čist preveč zdrav za v eno majhno sobico kljub res zelo prijaznemu osebju, ki so ga med drugim imenovali tudi ‘pirh’ :)) –
hvala tanč in lep dan še naprej.
bibi
Pozdravljeni, bibi**,
izpuščaji so si med seboj podobni in le nekaj je takih, da ga z gotovostjo prepoznamo (norice, herpetični), pri drugih pa je potrebno gledati širše, tudi druge znake.
Pri vas je toliko slučajnosti oz. možnosti (alergija, virusni izpuščaj, škrlatinka, iamoksicilinski izpuščaj), da samo iz videza in poteka izpuščajev pač ni ožno zagotovo reči, kaj je vzrok, saj je vse lahko možen vzrok.
Pomembno je, da gre na bolje, vzrok pa se bo tudi razjasnil.
Pozdravljena tanč.
še enkrat bom zatežila :)) sej niste huda??
torej – krvna slika za inf. mono. je pozitivna (sem klicala na infekcijsko) – izpuščaj danes postopoma po celem telesu izginja, jutri imava kontrolo pri pediatrinji.
Zanima me samo še to – ali lahko sedaj izključimo alergijo na Hiconcil ali ne??? in pa koliko časa je naš malček kužen oz. je bolje da ni v stiku z drugimi otroci?? – bi imeli obiske, pa ne vem če lahko.
hvala še enkrat za vse odgovore in lep začetek tedna vam želim…
bibi
Pozdravljeni, bibi**,
če gre res za infekcijsko mononukleozo, potem ni alergije na Hiconcil.
Infekcijska mononukleoza, ki jo povzroča Ebstein virus, se prenaša s slino, poljubljanjem, … Mnogi, še zlasti otroci, se prekužijo povsem tiho (brez kakršnihkoli kliničnih znakov). Virus pri gostitelju ostane vse življenje, pri čemer se lahko kar 18 mesecev po okužbi izloča s slino. Virus sicer ostane v telesu, a oseba ni vec kuzna. Vecina odraslih ljudi je z virusom EBV, ki infekcijsko mononukleozo povzroca, prekuzena ze od otrostva dalje.Kar 15-20% odraslih, ki imajo protitelesa proti virusu Ebstein. so t.i. “dolgotrajni izločevalci virusa”, kar pomeni, da brez kakršnihkoli bolezenskih znakov s slino stalno okužujejo okolico (prav zato se velik delež previvalstva z virusom prekuži že v otroštvu).
Kot rečeno, otrok sicer izloča virus s slino, vendar po navodilih infektologov izključitev iz kolektiva ni potrebna.