Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje nujno ščitnica

nujno ščitnica

Pozdravljeni!

Pred 14 leti sem bila operirana na žolčnih kamnih. Za samo operacijo sem opravila tudi pregled ščitnice, ker so mi ugotovili gomolj. Na samem pregledu ščitnice (tudi punkcija) je bilo ugotovljeno samo to, da imam gomolj v velikosti 3 x 3 cm. Nekaj let sem hodila na redne preglede enkrat letno, vendar je ščitnica normalno delovala. Na preglede sem hodila k vam dr. Pirnat, nato pa nekajkrat na Bled v Diagnostični center. Ker je ščitnica normalno delovala, ste mi predlagali, da ni potrebno več hoditi na te preglede, razen če se pojavijo težave.
Predvidevam, da je zdaj do tega prišlo. Že dlje časa imam precejšnje težave v službi (preobremenjenost, šikaniranje…) in kar naenkrat nisem mogla več normalno funkcionirati. Pomoč sem poiskala pri dežurnem zdravniku. Srce mi je tako razbijalo, bolela me je leva roka, občutek kot da me bo kap. Vsa sem se tresla, pomerili so mi krvni tlak, bil je močno povišan 145/95, sicer imam pod 110/80, EKG popolnoma normalen. Dali so mi tablete (pomirjevala). Nato sem obiskala svojega zdravnika, ki pa mi je predpisal antidepresive. Zdaj sem že 1 teden v bolniški, jutri grem na ponovni pregled, moje stanje pa je še kar naprej nespremenjeno. Kot sem gledala v medicinski priročnik, bi bil temu lahko vzrok nepravilno delovanje ščitnice. Vsa se tresem, za najmanjšo stvar se nisem sposobna skoncentrirati, zelo sem zmedena, imam drisko, preobčutljivost oči na svetlobo je nekako bolje, kot je že bilo. Sem popolnoma apatična, depresivna in brez volje, na trenutke ko pomislim na službo, skoraj panična.

Spoštovana gospa Marija!

Glede na vaš opis gre najverjetneje za psihosomatsko reakcijo organizma na hud stres na delovnem mestu in ne za preveliko delovanje ščitnice. Priporočam, da vam vaš izbrani zdravnik določi raven TSH, ki je najboljši parameter za oceno delovanja ščitnice. Če bo TSH normalen je motnja v delovanjem ščitnice praktično izključena.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Najlepša hvala za tako hiter odgovor, samo še to me zanima,na kakšen način zdravnik določi raven TSH, ali je to z odvzemom krvi ali je slučajno kakšna drugačna preiskava?

Z odvzemom krvi in laboratorijsko preiskavo.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close