Spoštovani!
Moj sin, športnik, s statusom športnika mednarodnega razreda, je trenutno na “delovnem mestu” v tujini, doma pa si plačuje osnovno, dodatno (vzajemna) zavarovanje, ter prispevke v pokojninski sklad (DURS). Edini dohodek je honorar, ki mu ga plača klub po pogodbi. Obenem pa ima tudi polico za življenjsko zavarovanje in nezgodno zavarovanje NE 93 pri Triglavu.
Problem je sledeč: v zadnjem letu so mu ugotovili okvaro roženice, ki zahteva transplantacijo. Na operacijo bo šel letos spomladi, dela nezmožen bo ostal najmanj eno leto. Ne vemo, kaj lahko uveljavlja, ali ima kaj stroškov z operacijo ali mu jih zzzs krije v celoti, ima pravico do kakšne odškodnine, kot začasno nezmožen za delo, ali ima možnost dobiti kje denarno nadomestilo (bolniško), ali karkoli, da bo ta čas finančno nekako prebrodil? Obstaja v Sloveniji kakšen sklad ali kaj podobnega, ki bi pomagal športnikom ob poškodbah? Jih kdo ščiti ali so prepuščeni sami sebi?
Na katere ustanove naj se obrnemo, da bomo izvedeli čimveč?
Spoštovani!
Predpostavljam, da bodo vašemu sinu operacijo pokrili iz naslova osnovnega zdr. zavarovanja vendar je potrebno preveriti na zzzs.
Če je okvara roženice predmet kakšne poškodbe,lahko uveljavljate dodatno nezgodno zavarovanje.
Za sklad,ki bi pomagal športnikom ob poškodbah še nisem slišal,lahko pa poskusite vprašati na športno zvezo slovenije in pa še na center za socialno delo vaše občine.
Žal mi je ,da vam ne morem dati popolnoma točne odgovore,saj sem bolj specializiran na zavarovalniškem področju.
Upam,da boste uspešno prebrodili vaše težave,Lepo vas pozdravljam, Bruno