NUJNO – Mejne vrednosti TSH pri otrocih
Spoštovani,
pri mojem sinku, starem 6 let, smo že drugič delali ščitnični test. Vrednosti so povišane, vendar so laboratorijskem izvidu mejne vrednosti za odrasle. Zanima me kakšne so mejne vrednosti za otroke, rezultati obeh testov pa so:
1. test z dne 17.03.2008: TSH: 5,116 , p T4: 14,06 , p T3: 5,17
2. test z dne 12.05.2008: TSH: 7,01 , p T4: 13,4 , p T3: 6,3.
Otroka je na preiskavo ščitničnih hormonov napotil nevrolog, saj ima sinko zelo pogoste glavobole – sumimo na migrenske glavobole. Nevrolog je pojasnil, da lahko na glavobole vpliva tudi povišana vrednost ščitn.hormonov.
Glavoboli so se pri otroku pojavili prvič l.2005 – obdobje poletja, l. 2006 spomladi in poleti, l. 2007 pa so glavoboli trajali skozi vse leto – pojavili so se spomladi, trajali pa čez celo leto – najhujše je bilo pa pozno jeseni in celo zimo. Naj omenim, da je imel pozimi od 8 – 12 glavobolov na mesec (prisotna slabost, občasno bruhanje, občutljivost na svetlobo, zvok). V mesecu marcu 2008 otrok tožil da se mu vrti v glavi (trajalo cca. 14 dni) – potem ni več tožil o teh težavah. Sedaj smo veliko zunaj, na svežem zraku – kadar je sonce otrok toži o glavobolih. Opažam pa tudi, da pri aktivnostih kot so tekanje otrok pol ure po umiritvi dejavnosti potoži, da ga boli glava.
Moram omeniti, da je sinko precej slabokrven (stalno jemljeva zdravila za slabokrvnost).
Moram priznati, da me novica o povečanem TSH precej šokirala in priznam, da mi nikakor ni vseeno. Pediatrinja me je sicer pomirila in dejala, da so mejne vrednosti za otroke drugačne in da bomo še spremljali stanje hormonov.
Zanima me kakšne so torej mejne vrednosti za otroke in ali so navedene vrednosti skrb vzbujajoče ali ne. Prosim tudi za vaš nasvet.
Lep pozdrav,
zaskrbljena mamica Alenka
Spoštovani!
Referenčne vrednosti TSH so pri otrocih nake kot pri odraslih. Glede na navedeno gre za blago premajhno deloavnje ščitnice (latentno hipotirozo). Priporočam določiti ščitnična protitelesa (antiTPO in antiTg) in opraviti UZ ščitnice. Verjetno bo potrebno nadomestno zdravljenje s ščitničnimi hormoni.
Lp
Spoštovani dr. Pirnat,
imam še eno vprašanje in sicer ali moram otroka nujno peljati na pregoled v Pediatrično bolnico ali lahko ga pripeljem na pregled na Polikliniko.
Pediatrična bolnica ima nekakšen čuden sistem, da se najprej vse napotnice zbirajo v t.i. mapi (koliko časa se te napotnice valjajo v mapi ne vem) – pregleda jih zdravnik in se na podlagi navedenih težav odloči kdaj in ali sploh je potreben pregled in odvzem krvi.
Kako je s pregledi pri vas na Polikliniki?
Lep pozdrav,
Alenka
Spoštovani,
opravičujem se ker vam spet pišem. Ravno danes sem dobila iz Pediatrične klinike datum preventivnega pregleda šele 08.10.2008.
Glede na to, da otrokov nevrolog čaka mnenje endokrinologa zaradi nadaljnjega poteka preiskav, me zanima ali je možno pri vas na Polikliniki priti kaj prej na vrsto.
Z otrokom imava ponovni pregled pri nevrologu 04.06.2008 bi bila zelo vesela, če bi lahko prišla na prvi pregled na navedeni datum zjutraj, če obstajajo možnosti.
Sicer ne vem kako resno stanje je glede vrednosti ščitn.hormonov pri otroku, se vam bo najbrž zdelo da malce pretiravam – ampak kot mati sem zelo zaskrbljena, ker vem da okvarjeno ščitnično delovanje nikakor ni nedolžna stvar.
Prosim za vaš odgovor.
Lep pozdrav,
Alenka
Spoštovani!
Najpogostejši vzrok za premajhno delovanje ščitnice pri otrocih je kronični limfocitni tiroidiotis Hashimoto. Gre za avtoimunsko vnetje ščitnice, ki povzroči destrukcijo ščitničnega tkiva. Ščitniča ni sposobna proizvesti dovolj ščitničnih hormonov. Potrebno je dodajanje tiroksina v obliki tablet (Euthyrox, Eltroxin…). Navadno je zdravljenje trajno. Pri vašem sinu so vrednosti mejne, tako, da gre le za zelo blago hipotirozo in ni razloga za preplah. Potrebno je opraviti UZ ščitnice in določiti ščitnična protitelesa antiTg in antiTPO, da se opredeli stanje. Pri nas v ščitnični ambulanti na Polikliniki žal ne sprejemamo otrok, lahko pa pregled opravite kot samoplačnik, bodisi na Polikliniki ali v ZZ Revita Peričeva 31 tel. 01 2340 222.
Lp
Lep pozdrav, pred kratkim je bil moj sin sprejet v bolnišnico, ker je imel bolečine pri srčku. Star je 7,5 let. Seveda so ga temeljito pregledali in ugotovili povišano vrednost TSH- ja (TSH 8,92, prosti T3 7,63,prosti T4 20,21), prosim če mi lahko poveste kaj to pomeni, kaj naj pričakujem, terapija,…
Res je, da se je nekaj časa zdravil zaradi slabokrvnosti, pred kratkim pribl. 3-4 mesece nazaj je tožil o glavobolih, omoticah, megljenjem vida.
Naročene sva še pri kardiologu in in kontrola ščitničnih hormonov.
Teževe s ščitnico imam tudi jaz in moja mama, s tem da meni ni potrebno jemati nobene terapije( vrednost TSHja pri meni je tam nekje okoli 6,5), le redna kontrola vredenosti TSH-ja, moja mama pa je jemala terapijo zdaj pa je že več let ne jemlje več.
Za vaš odgovor se vam iskreno zahvaljujem, Helena
Spoštovani!
Glede na zvišane vrednosti TSH ob normalnih T4 in T3 gre pri vašem sinu za latentno hipotirozo (mejno premajhno delovanje ščitnice). Najpogostejši vzrok je tudi pri otrocih kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto. Najpomembnejši za razvoj bolezni so genetski dejavniki. Za potrditev diagnoze je potrebno opraviti ultrazvok ščitnice in določiti ščitnična protitelesa antiTg in antiTPO.Latentno hipotirozo pri otroku je vsekakor potrebno zdraviti.Bolečina pri srcu verjetno ni v direktni povezavi s hipotirozo.Preden se začne nadomeščati ščitnične hormone priporočam tudi ponovno določitev TSH in ščitničnih hormonov.Nadomeščanje je najpogosteje trajno.
Lp
Spoštovani.
Imam vprašanje glede hčerke, stara je 4 leta in pravi da jo večkrat boli glava, leva nogica, niha ji tudi razpoloženje včasih ima povišano tel. temperaturo 37.8 – 38.2 . samo en dan naslednji dan pa ni nič je vsa zdrava. Danes so mi v vrtcu predlagali naj jo peljem na pregled ščitnice. prosim za odgovor in mnenje.
Hvala.
Lp nina