nujno – malo klopa ostalo notri
Nina, jaz sem poklicala pediatrinjo (sorodnico) in mi je povedala kar sem napisala. Samo je pa res, da sem jaz kar ena anonimna oseba na forumu in bi si lahko gladko zmislila, če si v dvomih pokliči ali vprašaj Tanč – še prej pobrskaj po njenem forumu.
Največji problem je, če se je klop že prenajedu in “bruhne” nazaj v človeka, samo to se zgodi po kar nekaj urah in načeloma ni nevarnosti, če si klopa pobrala ven še isti popoldan. Klop lahko menda bruhne tudi, če ga “zalivaš” z oljem, seveda sem jaz to najprej naredila 🙁
Glede borelioze in meningitisa je torej pomembno to, kar sem zapisala v drugem odstavku.
Ni pretiravanje. Jaz bi šla k zdravniku. Kaj če se kaj okuži? Tako malega otroka je težko zdravit, če je še velikega i močnega človeka težko če ima z tem težave. Meni kot otroki, klop ni šel ven in so mi ga pri zdravniki mislim da celo rezalo ven. Vem za eno, ki je bila dolgo v volnici zaradi tega in še spomin izgubila.
Nimam otrok. pa ti vseeno svetujem da pojdi k zdravniku. Počakaj do ponedeljk,a če nebo obljše, pa takoj zjutraj v ponedeljek.
Zaradi zatrgane glave ni potrebno k zdravniku, enako kot zaradi bodic morskih ježkov in raznih trnčkov. Telo bo tujek samo izločilo, malce se bo zagnojilo, pa bo.
Ni nobene večje nevarnosti borelioze ali meningitisda, če v koži ostane delček tipalke.
Glede ostanka mislim, da ni več dvoma, a ne 🙂
Še nekaj malega glede borelioze:
“Takojšnja odstranitev klopa bistveno zmanjša možnost okužbe.
Bolezen povzroča spiroheta Borrelia burgdorferi, ki je patogena predvsem za človeka. Domače in divje živali so praviloma le rezervoarji (nosilci) teh mikrobov, klopi iz družine Ixodidae pa prenašalci.
Klop se z Borelio burgdorferi okuži med parazitiranjem na gostitelju. Borelije se naselijo v celicah sluznice klopovega srednjega črevesa. Ob novem obroku se sprostijo iz celic in s hemolimfo prispejo v klopove slinske žleze, od tod pa s slino v krvni obtok novega gostitelja, ki se tako okuži. Borelija potrebuje približno 24 ur, da se prebije iz črevesa v slinske žleze. Hitra odstranitev vsesanega klopa zato bistveno zmanjša možnost okužbe.”
… je pa res, da na tem linku še vedno svetujejo odstranjevanje z oljem.
Se en nasvet (sicer sem jaz prakso dobila sele pri psu, ampak zagotovo ne skodi).
Klopa primite s pinceto (najboljse kar za klope) in ga nezno (a ne prepocasi) zavrtite v obratni smeri urinega kazalca. Pazite, da ga ne stisnete.
Na tak nacin meni uspe klopa dobiti vedno ven zivega, spusti pa se po navadi, se preden naredim celi krog s pinceto. Deluje ne glede na velikost klopa.
Ko sem poskusala klopa izvlect s potegom pa se je parkrat odtrgal, parkrat pa sem celo stisnila zadek tak da kasneje nisem imela kaj prijet in ga sploh nisem dobila ven.
Odkar pa prakticiram tisto z sukanjem, psica vec ne dobi nobenega napada panike, ko vidi pinceto, ker ve, da ne bo nic bolelo in da bo hitro mimo. Prej smo jo pa mogli vedno trije drzat 🙂
Priporocam pac.