Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Skrinjica idej! NUJNO – čiščenje oljnega parketa

NUJNO – čiščenje oljnega parketa

Prosim, nujno potrebujem vas nasvet!
Skupaj z novim stanovanjem smo dobili oljen parket. Med renovacijo je bil sicer zasciten, vendar je na posameznih mestih precej umazan (od barve, sem in tja malo “cementa”, kaksna packa neznanega izvora,…). Predno ga bomo naoljili, ga je seveda potrebno dobro ocistiti in ne vem tocno, kako naj se ga lotim. Z vodo in blagim detergentom, samo z vodo, s kaksnim posebnim cistilom,itd.? Sprasujem tiste, ki ga imate, kako bi ga ve ocistile? Nimam nobenih izkusenj z oljenim parketom, deluje pa tako, kot da ga bo vsaka malenkost poskodovala.
Hvala za odgovore

Brez skrbi, oljen parket je bolj trpežen kot lakiran in lažji za vzdrževanje ter precej bolj prijeten na dotik, bolj naraven.

Mi ga čistimo s posebnim čistilom, ki smo ga dobili od polagalca. Potem ga pa vsake toliko še naoljimo in je super. Če kljub vsemu madeži ne gredo dol, jih lahko brez skrbi narahlo podrgneš z brusilnim papirjem. Ko ga boste naoljili, se ne bo nikjer več poznalo.

Ti pa priporočam, da uporabite, čim bolj naravne zadeve, predvsem olje naj bo naravno in ne kakšen sintetičen šit.

trpežen,

ali mi lahko napišeš kje bi dobila to čistilo in naravno olje ter kako se jima reče? Hvala

Čistilo in olje je od danskega proizvajalca WOCA, oboje naravno, kupili pa smo ga v podjetju ONIS, Dunajska 116.

V LJ take izdelke prodajajo v Bojles d.o.o.. Naši v službi naročajo tam. Imamo pa v pisarni ene 40 let star hrastov oljen parket.

Ne morem se odločiti ali naj hrastov parket star 15 let dam premazati z oljem v katerem bo vosek Od nekega proizvejalca na B…ali ga naj dam lakirati.
Hvala za vaš odgovor. Mira

Mira pozdravljeni!
Evo čisto moje mnenje, nestrokovno 🙂 Če imate radi občutek lesa, potem je oljenje zagotovo boljše. Čeprav ga je potrebno pogosteje in večkrat vzdrževati. Lak pa je bolj obstojen, vendar se ga ne da lokalno popravljati.
Tudi mi smo bili v dilemi, pa smo se odločili za lak 🙂 Če boste potrebovali pa strokovno mnenje parketarja, pa priporočam mojstra, ki je nam super zrihtal vso hiško! Miha-041-811-336 🙂 Pa lep pozdrav in veliko veselja pri prenovi!

Imam oljen parket točno eno leto. Umazan je tako, da mi je žal, da me je parketar prepičal v to. Pack se ne da očistiti z ničemer. Probano več raznih čistilnih sredstev. V kuhinji sem že po nekaj tednih prekril oljen parket z linolejem.
Nikoli več oljen parket. Če je lakiran vzameš krpo vodo in pobrišeš. Sedaj bom čez drag parket po celem stanovanju moral nekaj položit, kar je enostavno za čiščenje..

New Report

Close