Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Nujno borelioza

Nujno borelioza

Spoštovani, kot sem vam že zgoraj napisala, se okužba s KME lahko konča tudi s prvo fazo. Možno je preverjati tudi titer protiteles, vendar vas mora ob tem voditi zdravnik: v sumu na svežo okužbo sta potrebni vsaj 2 v razmiku 4 tednov.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani, kot sem vam že zgoraj napisala, se okužba s KME lahko konča tudi s prvo fazo. Možno je preverjati tudi titer protiteles, vendar vas mora ob tem voditi zdravnik: v sumu na svežo okužbo sta potrebni vsaj 2 v razmiku 4 tednov. Če gre za KME, so protitelesa razreda Ig G prisotna trajno.

Pozdravljeni!
Se bom navezala kar na to temo. Piše se, da naj bi postalo cepljenje proti KME krito s strani ZZZS od dopolnjenega 3.leta in pri starejših. Ali to pomeni za otroke stare 3 leta ali vse od 3 do 18? Zanima me, zakaj se je meja postavila pri treh letih, če se lahko cepi od 1.leta dalje. Vse moje sem namreč dala cepiti pri enem, najkasneje dveh letih, saj za klopa ne rabiš sploh več iti nekam v hribe/gozd, ampak jih je dovolj že v npr. Tivoliju. Od štirih klopov pri otrokih sta bila dva pri dvoletniku, tako da mi to s tremi leti deluje rahlo diskriminatorno, saj nas ima kar nekaj otroke do takrat že precepljene. Zanima me, ali je to že stopilo v veljavo, saj se je o tem pisalo že nekaj časa nazaj, pa smo za 3.odmerek konec aprila pri 3letniku še plačali.
Hvala in LP

Spoštovani, ko se v državo uvede neko cepljenje na novo, se vedno začne z neko kohorto. In v primeru KME so to otroci, rojeni leta 2016, ki bodo v letu 2019 dopolnili 3 leta. V programu je jasno navedeno, da se s prostovoljnim cepljenjem v reme OZZ prične, ko bo na voljo ZZZS cepivo. Cepljenje bodo izvajali izbrani pediatri.

New Report

Close