Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Nujno borelioza

Nujno borelioza

Pozdravljeni. Klopa sem.opazila vceraj, verjetno pa sem ga dobila v ponedeljek. Z lahkoto sem ga odstranila, to pomeni, da dolgo se ni bil prisesan? Je pa ze bilo minimalno rdece na mestu vboda. Danes pa imam.krog premera 1cm … skrbi me, da gre za izpuscaj, ki je znacilen pri boreliji. Sliko prilagam.

Spoštovani, trenutno se na sliki vidi rdečino neposredno okoli vbodenega mesta, ki jo lahko povezujemo z reakcijo kože zaradi samega vboda. Borelijski izpuščaj se pojavi cca 1 teden po vbodu, je povsem v nivoju kože (nič ni dvignjen), centralno bledi in se na robu širi. Izgleda kot “stop” znak.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Zaenkrat ni nobenega madeza. Tisto je minilo v dveh dneh. Danes je 15.dan od klopa in boli me grlo. Je to lahko prva faza meningitisa? Zelo me skrbi.

Spoštovani, inkubacija za KME je od 2 do 28 dni. Potek je običajno dvofazen, pri čemer je prva faza neznačilna in poteka kot gripi podobno obolenje s slabim počutjem, glavobolom, bolečinami v mišicah, sklepih, lahko respiratornimi znaki. V primeru, da so navedeni znaki res KME, nimate česa storiti. Zaradi bolečin v žrelu – če se le te stopnjujejo, pa obiščite zdravnika, ki bo ugotavljal, ali gre za virusno ali bakterijsko okužbo.

Pa vedno pride do druge faze? Drugo fazo je vedno potrebno zdraviti v bolnici, ne?

Pa koliko dni potem pretece med 1. In 2.fazo

Malo me sedaj tudi glava boli… pa rahla utrujenost … skrbi me, da umreš od kme

Seveda ne, pri otrocih celo le v cca 10 proc, pri odraslih v cca 70 proc. Stevilke zelo varirajo

Seveda ne, pri otrocih celo le v cca 10 proc, pri odraslih v cca 70 proc. Stevilke zelo varirajo

Med prvo in drugo fazo mine od par dni do 3 tedne. Kme je lahko tudi smrtna bolezen, a je smrtnost v resnici redka. Mozne pa so trajne posledice, nevroloske narave, motne koncentracije, pogostejsi glavoboli, nemir…

Hvala za odgovore. Torej imam v.primeru okuzne 30.procentov moznosti da do.druge faze sploh ne pride. Ce pride pa.moras v.bolnico.ne? Sicer sem bila v.stiku z.nekom, ki je.imel virozo, ampak drugega kot pa stisk roke in isti prostor,.ni bilo.

Kar nekaj bolnikov s kme je hospitaliziranih, ne pa vsi

Pozdravljeni. Grlo je ok, imam pa minimalno nahoda. Sem se pa zbudila z glavobolom na desni straji cela. Kaj c eje to sedaj zacetek druge faze? Kako naj postopam?

Spostovani, ocitno glavobol ni hud. Vzamite jak Lekadol, uzivajte dovolj tekocine in pac pocivajte. Navedeni znaki so prisotni pri vecini (virusnih) okuzb zgornjih dihal. Zdravnika obiscite v primeru nevzdrnega glavobola, bruhanja, visoke vrocine, sicer pa pac ne.

Hvala za odgovor. Ne, sedaj je mnogo bolje, boli le ob premikanju. Drugače pa me zanima ali se znaki pri drugi fazi hitro stopnjujejo?

Odvisno, ker se klinicne slike zelooo razlikujejo. V primeru, da sploh gre za meningitis, so prisotni hud glavobol, trd tilnik, bhuhanje, moti vad svetloba, …

Hvala za odgovor. Ja, torej če prav razumem lahko imaš tudi blago obliko in si doma … na primer, da te malo glava boli …

Kdaj se je najbolj pametno cepiti in kaki so stranski učinki?

Spostovani, cepljenje se izvede kadarkoli, je pa razumljivo, da ce se cepite v zimskih mesecih, ko klopov ni, imate spomladi ze zascito. Ampak, kot receno, cepljenje se izvaja ne glede na letni cas. Stranski pojavi so podobni kot pri drugih cepljenjih, lokalni do pogostejsi: oteklina, rdecina, bolecina na mestu cepljenja; sistemski kot glavobol, vrocina, slabost, omotica, slabo pocutje, .., mnogo redkejsi, se redkejsi so nevritis n. Optici, ipd, najredkejsi preobculjivostne reakcije npr. Anafilakticne narave, ipd.

Razumem, hvala. Me res skrbi, da gre za kme. Kaj je možno, da se s prvo fazo tudi zaključi? Je možno se testirati za kme? Na primer protitelesa ostanejo vendo prisotna?

New Report

Close