Nujno borelioza
Pozdravljeni. Klopa sem.opazila vceraj, verjetno pa sem ga dobila v ponedeljek. Z lahkoto sem ga odstranila, to pomeni, da dolgo se ni bil prisesan? Je pa ze bilo minimalno rdece na mestu vboda. Danes pa imam.krog premera 1cm … skrbi me, da gre za izpuscaj, ki je znacilen pri boreliji. Sliko prilagam.
Spoštovani, trenutno se na sliki vidi rdečino neposredno okoli vbodenega mesta, ki jo lahko povezujemo z reakcijo kože zaradi samega vboda. Borelijski izpuščaj se pojavi cca 1 teden po vbodu, je povsem v nivoju kože (nič ni dvignjen), centralno bledi in se na robu širi. Izgleda kot “stop” znak.
Spoštovani, inkubacija za KME je od 2 do 28 dni. Potek je običajno dvofazen, pri čemer je prva faza neznačilna in poteka kot gripi podobno obolenje s slabim počutjem, glavobolom, bolečinami v mišicah, sklepih, lahko respiratornimi znaki. V primeru, da so navedeni znaki res KME, nimate česa storiti. Zaradi bolečin v žrelu – če se le te stopnjujejo, pa obiščite zdravnika, ki bo ugotavljal, ali gre za virusno ali bakterijsko okužbo.
Spostovani, cepljenje se izvede kadarkoli, je pa razumljivo, da ce se cepite v zimskih mesecih, ko klopov ni, imate spomladi ze zascito. Ampak, kot receno, cepljenje se izvaja ne glede na letni cas. Stranski pojavi so podobni kot pri drugih cepljenjih, lokalni do pogostejsi: oteklina, rdecina, bolecina na mestu cepljenja; sistemski kot glavobol, vrocina, slabost, omotica, slabo pocutje, .., mnogo redkejsi, se redkejsi so nevritis n. Optici, ipd, najredkejsi preobculjivostne reakcije npr. Anafilakticne narave, ipd.