nujni predpogoj, da se FM začne zdraviti
Spoštovana valerija!
Me veseli, da ste zbrali toliko volje in preskusili moč zdrave prehrane (žita v zrnju, zelenjave, stročnic, alg idr.).
Kdor je do takega prehrambno-zdravstvenega poskusa v dvomih, ko po takem obroku doživi nekaj ur dobrega počutja, postane radoveden in dobi voljo, željo … še, še … Takrat je led prebit.
Mimogrede: ne zdravi makrobiotika, zdravi se telo samo, če se mu daje zdrav(iln)a hrana, ki mu omogoča, da se začne zdraviti.
Ne poznam vas, a vaš zapis me je zelo razveselil, res!
Želim vam SR(E)ČNO 2005!
Pozdravljen gospod ajtim
Prosoila bi vas za mnenje,kaj se digaja z menoj?
Po kosilu seveda tudi dietni (še zmeraj zjutraj spijem skodelico kave z žličko cukra), koleraba ,repa ,sladko zelje,riž,ajdova moka,brokoli, cvetača,dobim mrzlice, zebe me spodnji del telesa,suha usta,zmedenost, tresem se, razbija ali boli srce, utrujena, boli ramenski obroč, mišice, zgornji del sklepov.
ze3-4 dni jem kruh salame, olive, piščančje meso, odojka, in včeraj piškotke z orehi in marmelado:mrzlica, zaspanost , pod kolenom premražena,ledena, delno zaprta , srbečica, teče iz nosa in oči, temp. telesa 37 stopinj, boleče mišice in sklepi zgornji del telesa,suha usta, bolečina v srcu, utrujenost, pozabljivost, pogosto hodim na vodo, bolečine v nogah, kakor da ne bi cirkurirala kri, ali gre za prebavni zastoj in zakaj se od tega lahko umre? Hvala za odgovor
Graciela
Pozdravljeni ga.”graciela”
Preberite kaj priporoča ajtim in boste videli, da ste daleč od tega. Najprej sem pomislila, da se hecate. Verjetno ne gre za šalo. Zato se vrnite na začetni del te teme in še enkrat preučite odgovor, ki je bil namenjen ravno vašemu vprašanju. Priporočam vam, da ga tudi v praksi realizirate, boste videli, da bo počutje prav prijetno. Vsaj poskusite, prepričajte se sami.
LP, Maša
Spoštovani Ajtim in Maša
Hotela sem povedati ,da imam kljub dieti določene težave ,ki me seveda strašijo,saj sem mislila, da počasi dobivam slatkorno ali kaj podobnega zajela me je panika.Zato sem 2-3 dni jedla Tudi prepovedane stvari ,da vidim kako bom odreagirala na to.Bilo mi je malo hujše in dobila sem vročino ki jo že dolgo nisem imela.Pa tudi to nemorem verjeti da gre res za prebavni zastoj ALI MI LAHKO TO PROSIM POTRDITE;da ne,bom morala tekati od zdravnika do zdravnika ali me tudi zaradi tega bolijo zile v nogah .Zelo sem žalostna ,da ste tako odreagirali na mojo pošto,praktično isto kod naši zdravniki,ko te je strah in ne razumeš kaj se s teboj dogaja pre dolga leta skoraj 17-18 let so me prepričevali ,da imam anksiozno depresijo z psiho somatskimi težavami , zato vprašam raje 2 krat če je treba 3 krat če ste seveda pripravljeni odgovoriti.Pričakovala sem tolažilni odgovor,kritizirajo me itak celo življenje.
Ne razumem zakaj sem kljub dieti vedno bolj zaprta ali lahko piješ donat ,ali se moraš predpisane diete striktno držat ,kaj če si na poti in si ne moreš skuhati svoje diete in poješ za spremenbo sendvič ali se potem zruši vse kar si se trudil ali pa1-2 ni tako hudo.
Moram pa seveda povedati,da se mi makrobiotika zdi edina prava rešitev(iz podobnih izkušušenj vem to)nevem le kako to da lahko ješ slatko zelje,korenje repo ali ni tudi tam sladkor,zato sem se vstrašila da je nekaj z mojim slatkorjem narobe,saj so simptomi popolnoma enaki,celo shujšala sem. zato sem odšla v zdr. zmeriti slatkor vse je v redu to pišem zazo da se drugi nebi ustrašili le pogumno naprej .Jaz pa sem mogoče še dodatno alergična na eno od te zelenjave,ki sem jop jedla.
Lep pozdrav
graciela
Spoštovana Graciela!
Vse kar ste napisali so lahko začetne težave, ko preidete na popolnoma nov režim prehranjevanja. Sama sem na makrobiotiki že od meseca septembra in sem imela podobne težave. Prebavna zaprtost se tudi ne odpravi tako hitro. Naše črevo se le počasi zdravi in pridobiva na energiji. Sama sem si pomagala tako, da sem zjutraj spila več kozarcev mlačne vode. Sicer pa prebavo ureja tudi vaš mesečni ciklus in ni skrbi, da bi bili cel mesec zaprti.
Glede začetnega hujšanja naj vam rečem samo to, da telo v začetku pospešeno izloča odvečno vodo in s tem tudi strupe, kateri so se nabrali v telesu zaradi dolgotrajnega napačnega hranjenja. Sama sem se počutila čisto ožeto, prstani so mi kar popadali s prstov. Kasneje se tudi hidriranost postopno uredi in s tem pridobi kakšen kologram. Nadaljni kilogrami pa se pridobivajo bolj počasi.
Kar se tiče prehrane zunaj doma , se lahko poslužujete zrnatih kruhov iz kuhanega zrnja rži, pire ali pšenice. Dobite jih v vseh trgovinah z zdravo prehrano ali pa v nekaterih hiperrmarketih. Obstajajo tudi vegetarianske paštete ali salame in klobase iz žitnega zrnja. Lahko pa si vzamete doma kuhano žito in zelenjavo, dodate malo leče in vse skupaj shranite v posodo. Tako si sama pripravljam malico za službo.
Nič vas naj ne bo strah. Stvari sčasoma kar same stečejo in nazadnje si ne znate predstavljati obroka brez žita. Počutje pa je iz dneva v dan bolše.Svetujem vam, da se obrnete na našega strokovnjaka Mitja osebno, v kolikor se to že niste. Tako se boste počutili tudi bolj varno.
Lepo vas pozdravljam in želim veliko lepega na makrobiotični poti.
Metka
Spoštovana Graciela!
Nisem vas nameraval oštevati, le vaš zapis s 4. t.m. je nekako nametan. Iz njega ne morem veliko izluščiti, zato je bil bolj splošen odgovor ge. Maše dobrodošel.
Naj odgovorim podrobno na vaš zapis s 5. t.m.
> … imam kljub dieti določene težave ,ki me seveda strašijo,saj sem mislila, da … dobivam slatkorno … zajela me je panika.Zato sem 2-3 dni jedla Tudi prepovedane stvari … Bilo mi je malo hujše in dobila sem vročino ki jo že dolgo nisem imela.
Iz vašega zapisa ni možno natančno razbrati, kaj ste jedli v dneh, ko ste spremenili prehrano, obenem pa je jasno, da ste še vedno jedli tudi običajno nezdravo hrano (kava, sladkor; ajdova moka pa pri oslabelem črevesju dejansko povzroča zastoj oz. prebavno zaprtost) …
Pri prehodu na novo prehrano je nujno treba razbremeniti črevesje stare, zastale hrane, saj veležitna (mkrobiotična) živila takoj povzročijo dobrodejno krčenje črevesja. Če je v njem še veliko stare hrane, je edini pravi ukrep nekajdnevno polpostenje (recimo polovični obroki, ki se temeljito žvečijo; pomaga tudi več malih obrokov na dan).
Tudi prenajedanje z bolj zdravo hrano škoduje. Sodobni človek na splošno preveč je (in pojedeno slabo prebavi …).
Če je prebava porušena in so prebavila oslabela, je njeno urejanje najboljši znak izboljševanja zdravstvenega stanja prebavil. Ne more pa se pričakovati, da si bo črevesje obnovilo zdravo prožnost v zgolj nekaj dneh, če je bilo oslabelo več mesecev ali celo let …
Kar je napisala ga. Metka, so izkušnje tudi drugih ozdravljenih FM-bolnikov. Take izkušnje so dejstvo. In če so dobrodejne, zdravilne, ali niso zadostna spodbuda?
> … nemorem verjeti da gre res za prebavni zastoj ALI MI LAHKO TO PROSIM POTRDITE;…
Gospa Graciela, predlagam vam preprost preskus: stopite pred stensko ogledalo, postavite se z bokom proti ogledalu, dvignite si srajco in majico do prsi in ocenite svoj trebuh:
– če je plosk oz. raven, potem ne trpite za prebavnim zastojem, si upam priseči (!)
– če je trebušček opazen kot po prvih nekaj mesecih nosečnosti ali celo zelo opazen, potem vas zagotovo občasno muči prebavni zastoj, posledično pa še mnogi drugi nerazložljivi simptomi; če jeste mleko, kruh in salamo, pa se vaše prebavne težave zaostrujejo (!)
> … sem žalostna ,da ste tako odreagirali na mojo pošto,praktično isto kod naši zdravniki,ko te je strah … raje 2 krat če je treba 3 krat … Pričakovala sem tolažilni odgovor,kritizirajo me itak celo življenje.
Če ste mojo pritrditev ge. Maši dojeli kot oštevanje, se vam globoko opravičujem. Oštevati človeka v stiski bi bila resnična vzvišenost. Vi potrebujete pomoč, ki bo učinkovala in vam vrnila upanje, da si zdravje lahko izboljšate, in dala voljo za ustrezno ukrepanje.
Zaznal sem vaš klic na pomoč, a vam nisem znal odgovoriti. Počutil sem se nemočno.
> … zakaj sem kljub dieti vedno bolj zaprta ali lahko piješ donat ,ali se moraš predpisane diete striktno držat ,kaj če si na poti in si ne moreš skuhati svoje diete in poješ za spremenbo sendvič ali se potem zruši vse kar si se trudil ali pa1-2 ni tako hudo.
Donat deluje kot odvajalo, ker razpusti črevesje. Menda enako deluje tudi coca-cola. Ne priporočam ne enega ne drugega. Rešitev je: okrepiti (ozdraviti) si črevesje in ne jesti hrane, ki mu škoduje in ga razpušča. Se vam to zdi smiselno?
> … kako to da lahko ješ slatko zelje,korenje repo ali ni tudi tam sladkor …
Razlikujejo se:
– enostavni sladkor (trsni, bel repični sladkor in melasa) od
– dvojnih sladkorjev, ki jih vsebuje sadje, od
– sestavljenih (kompleksnih) sladkorjev (oglj. hidratov), ki so v zelenjavi in žitu
Vprašajte kateregakoli zdravnika in vsak, ki kaj pozna hrano, bo potrdil, da so za človeka najbolj zdrav vir energije sestavljeni OH.
Graciela, če želite točen odgovor o svojem zdravstvenem stanju, vas moram videti (!). Na daljavo ne znam postavljati diagnoze. Lahko se srečava že jutri; pokličite 040-757-259 in se dogovoriva.
Upam, da zgornje pojasnjuje moj namen nuditi nasvet in učinkovito pomagati!
Mitja F. (ajtim)
Spoštovani!
Zasledil sem, da se zadevna obravnava redno pregleduje, zato se čutim dolžan popraviti oz. dopolniti zgornje zapise, saj sem potem, ko sem 2006 pri sebi odkril kandidoznost, začel slednjo poglobljeno proučevati in sčasoma ugotovil, da je spregledana in nezdravljena kandidoznost osnovni in glavni krivec nedednih bolezni, s FM in KU vred.
Na kratko, poleg bolj zdrave prehrane je za zdravljenje FM in-ali KU treba nujno doseči urejanje prebave v smislu obnavljanja bolj zdrave črevesne flore, kar šele omogoči telesu, da začne izločati več bolezenskih kislin, kot jih sproti tvori zajedavska kandida, in postopno okrevati.
Dosedanje 5-letno ukvarjanje s kandidoznostjo v vseh ozirih in izkušnje namreč potrjujejo, da imajo vsi bolniki s FM in-ali KU zaradi bohotenja glivic in drugih bolezenskih drobnoživk v črevesju močno in dolgotrajno porušeno črevesno floro.
Osnovna zdravstvena težava – postopno razvijajoča se prebavna kandidoznost namreč sprva povzroča le nerazložljive prebavne težave, postopno, skozi več let, pa prej ali slej poraja tudi vsetelesno kandidoznost oz. kislost, ker se zajedavske kandidne glive s krvjo raznašajo po telesu in tako pridejo v medceličnino. (Takšna zaostritev-poslabšanje je sicer možno tudi v nekaj mesecih, kadar kašen močno izčrpavajoč življenjski dogodek – stres, nesreča ali zgolj jemanje močnih farmakoloških sredstev – močno oslabi naravno odpornost.)
O spopadanju s kandidoznostjo se je veliko zbralo v dieti za zatrtje kandide.
Prvi zapisi segajo v 2006. V vmesnem obdobju se je marsikaj doreklo in obenem se je nabralo že skoraj neverjetnih 300 zapisov, zato ni smiselno brati od začetka.
Komur bolj zdrava prehrana (ali kakšna posebna dieta) in usvojitev bolj zdravih življenjskih navad ne zadoščata, naj si prebere zapise v zadevni obravnavi od pozne jeseni 2010, ko se začenjajo omenjati doslej najučinkovitejša sredstva za spopadanje s črevesno kandidoznostjo – raztopine, ki jih je odkril Jim Humble, t. i. raztopine MMS (kapljice natrijevega dioksiklora, kapsule kalcijevega hipoklorita in vodna raztopina čistega klorovega dvokisa).
Mogoče bo komu koristila moja izkušnja. Tudi jaz imam kandidazo.
Bila sem nečloveško zaprta, verjetno tudi zaradi tablet.
Če sem, na primer, jedla jabolka in pila donat, sem šla na WC šele naslednji dan.
Sedaj imam redno prebavo (vsaj 1x/dan) in sicer vsak dan na suho v mikserju zmiksam žlico
lanenega semena, to za nekaj časa namočim in spijem.
Na začetku je dobro jemati po dve žlici.
Naj povem, da sem bila zaprta kljub temu, da sem pojedla dovolj vlaknin in spila mogoče še preveč vode.
Gospod Ajtim lepo bi prosil za nasvet .Imam namrec problem sem chronovi bolnik in imam dokazane stenoze na tankem crevesju.Zadnje case imam problem z prebavo ,sicer grem na blato vsak dan ampak s tezavo.Sedaj pa se mi zacelo z problemi kot ste vi napisali -Levo oko mi trza,misicna mlahavost,hujsanje,cez dan non stop utrujenost,srbeca koza in nasploh sem brez energije.Tudi nekaksne zile so se mi pojavile na roki brez razloga.Prosil bi za vas nasvet kaj storiti ker sem hodil od zdravnika do zdravnika pa nic en mi je celo rekel naj obiscem psihiatra ampak vem sam pri sebi da je nekaj narobe in tocno to kaj ste vi napisali se mi dogaja,prosil bi za nasvet in ce me lahko kontaktirate na [email protected]
Spoštovani g. Stopajnik Karlo in vsi, ki ste tu prispevali svoje mnenje!
(25-8-’12 sem napisal) > … ko sem 2006 pri sebi odkril kandidoznost, začel slednjo poglobljeno proučevati in sčasoma ugotovil, da je spregledana in nezdravljena kandidoznost osnovni in glavni krivec nedednih bolezni, s FM in KU vred.
Najprej se moram opravičiti, ker kandidoznost ni osnovni vzrok, kar sem sicer trdil avgusta 2012 in sumil vse do lanske jeseni.
Upam, da sem s spoznanji, ki sem jih objavil v spletnici “Sončeve pozitivke” razrešil tudi to uganko. Res, ko bi bil to, kar sem ugotovil letos spomladi, vedel že pred leti, bi sebi in morda tudi še komu prihranil marsikatero muko, obup in veliko stroškov (!).
Naj kar takoj povem, da je črevesna kandidoznost dejansko že posledica osnovnega vzroka in sicer oslabelega delovanja želodca in trebušne slinavke, ki postopno poraja vse bolj usodno pomanjkanja pepsina, želodčne kisline in prebavnih encimov, zaradi česar se hrana ne prebavlja več, kot bi se morala, temveč postopoma (z vse slabšim delovanjem želodca in tr. slinavke), vse manj prebavljena, zastaja v črevesju, kjer začenja gniti – to pa poraja črevesno kandidoznost in vse njene posledice.
Naj ponovim, osnovni vzrok kandidoznosti je pomanjkanje prebavnih encimov in želodčne kisline zaradi postopnega slabenja želodca in trebušne slinavke (!).
Kaj poraja njuno slabenje, o tem kdaj drugič, ker menim, da mora biti pojasnilo kratko in jedrnato. Naj pojasnim še, kako si pomagati pri kandidoznosti zaradi pomanjkanja pepsina (P), želodčne kisline (ŽK) in prebavnih encimov (PE).
Več o tem sem zelo jedrnato strnil v sestavek http://www.pozitivke.net/article.php/Pepsin-Zelodcna-Kislina-Dolgozivost, kjer sem v enem stavku razložil tudi neposredno povezavo s FM.
Kdor želi še kakšno pojasnilo v oziru sestavka ali zdravljenja FM zaradi pomanjkanja P, ŽK in PE, mu bom z veseljem odgovoril.
(Opravičujem se za nepopolnost svojih preteklih trditev o osnovnem vzroku FM in kandidoznosti!)
Kar opisujem v nadaljevanju, je, vsaj po mojem mnenju, osnovni vzrok večine sodobnih (nedednih) zdravstvenih težav. Tako sem sicer trdil že za črevesno kandidoznost, vendar sem ugotovil, da je tudi bohotenje kandide v črevesju le posledica pomanjkanja želodčne kisline, pepsina in prebavnih encimov.
Najprej naj povem, da prav odvečne, bolezenske kisline povzročajo hude telesne bolečine in duševno gorje. V tej zvezi velja poudariti, da marsikdo tarna, da ima preveč kislin(e), kar je res, vendar ne ve, da je krivo prav pomanjkanje želodčne kisline, pepsina in prebavnih encimov. Torej je treba najprej dojeti porajanje škodljivih kislin v prebavilih in telesu nasploh, kot sledi:
[list][/list] Hrana se slabo prebavlja zaradi aklorhidrije (pomanjkanja želodčne kisline, HCl) in vzajemnega pomanjkanja pepsinogena (ju tvori in izloča želodec) ter premalo prebavnih encimov (jih izloča trebušna slinavka). Zaradi njihovega pomanjkanja se zaužita hrana — četudi je povsem neoporečna, zdrava — slabo prebavlja, posledično zastaja v črevesju in tam gnije; ob tem nastajajo škodljive kisline, ki samodejno prehajajo v kri (po fizični zakonih bazična kri privlači kisline) in potem obremenjujejo celo telo. (Iz tega sicer sledi še marsikaj.)
[list][/list] Kdor največ odvečnih kislin izloča skozi kožo, ima zato težave z njo (razna kožna znamenja, kisel pot, kožna obolenja); kdo drug jih izloča pretežno skozi dihala in ima težave z njimi, tretji v samih prebavilih in se mu zato vnemajo, četrti v sečilih in spolnih organih, zato ima težave z njimi, peti skozi jetra in žolčnik, zato ima jetrno-žolčne težave, šesti v mišičju in vezivnih tkivih … Seveda jih vsi izločamo bolj ali manj na vse opisane načine, pretežnost izločanja presežka odvečnih snovi iz telesa pa je pogojena s človekovo nravjo, kar je področje, ki je preobsežno za razlago na tem mestu.
[list][/list] Skratka, pomanjkanje HCl in prebavnih encimov poraja tvorjenje bolezenskih kislin in črevesno kandidoznost (vsetelesno zakisanost), kar prej ali slej poraja nove in nove zdravstvene težave. Naravno izločanje zadostne želodčne kisline (HCl) omogoča dobro prebavo hrane in obenem uničuje škodljive drobnoživke v zaužiti hrani.
[Mimogrede, HCl je tudi nujno potrebna za obnavljanje živčevja in njegovo dobro delovanje, saj se brez HCl vitamin B12, ki ga živčevje nujno potrebuje, ne presnavlja (!).]
Odpravljanje zgoraj opisanih prebavnih težav odpravlja tudi potrebo po jemanju posebnih pripravkov, s konopljo vred, zato vsakomur z resnimi zdravstvenimi težavami predlagam poskusno enotedensko jemanje nadomestne HCl s pepsinom v kapsulah ter prebavnih encimov.
Jaz sem zgoraj opisane povezave dojel letos spomladi, medtem ko jih zdravniki (še) ne poznajo.
Ajtim tukaj si vse nekaj pomešal, oprosti, ampak vit. B12 je pravzaprav pogoj, da se želodčna kislina sploh formira, brez tega vitamina imamo težave s pomanjkanjem želodčne kisline.
Kri ne more biti zakisana v nobenem primeru, ker naš “kompjuter” tega ne dovoli-skrbi, da imamo ph krvi vedno okrog 7,35-7,40. Če bi bilo drugače, bi hudo zboleli. Naše telo samo poskrbi, da se to redkokdaj zgodi in PH krvi ohranja s tem, da tomi kalcij v kosteh, zobeh če je potrebno…..no tu pa nastanejo težave, saj je naš skelet-naše okostje ogroženo.
Kar se tiče same HCL je resnica ta, da mi po 40 letu starosti proizvajamo vedno manj želodčne kisline in ko smo stari npr. 70 let jo proizvajamo že zelo malo, zato moramo poskrbeti ne samo za uživanje HCL v obliki dodatkov, ampak tudi in predvsem za vse vitamine B kompleksa-tudi B12.
Spoštovana merklova neprijavljena!
Šele pred nekaj dnevi sem prebral tvoje mnenje in pojasnjujem, kot sledi:
> … vit. B12 je pravzaprav pogoj, da se želodčna kislina sploh formira
Tega ne podpira nobena zdravstvena enciklopedija, z Britannico vred; verjetno tvoja trditev temelji na navedbah v knjigi “Kaj pa, če je kriv vitamin B12? Epidemija napačnih diagnoz”, ki sta jo napisala Sally Pacholok in dr. Jeffrey Stuart.
[V oziru B12 velja vedeti, da se nahaja na površju (lupini) vsega neškropljenega sadja (in še drugod). V resnici ves zaužiti vit. B12 nič ne pomaga, če ni v njegovi presnovi prisotna tudi solna (želodčna) kislina.]
Iz tvoje trditve sledi, da bi moralo uživanje B12 samodejno povzročiti tudi tvorjenje in izločanje želodčne kisline, kar ni res. Šele ko se želodec dodobra okrepi, njegova sluznica obnovi tudi (večje) tvorjenje in izločanje presahlih, a za zdravo prebavo kritičnih sestavin, med drugim tudi kobolamina (intrinzičnega dejavnika, ki je nujen za tvorjenje vit. B12), HCl, pepsina in še česa.
Bi rekel, da nisem jaz vse nekaj pomešal …
> Kri ne more biti zakisana v nobenem primeru, ker naš “kompjuter” tega ne dovoli …
Kolikor vem, nisem nikjer napisal, da je kri kisla. Napisal sem, da bolezenske kisline prehajajo v kri po naravnem zakonu privlačnosti (bazičnost krvi samodejno privlači kisline).
> Kar se tiče same HCL je resnica ta, da mi po 40 letu starosti proizvajamo vedno manj želodčne kisline …
Sam menim, da se upadanje tvorbe solne kisline dogaja različno od posameznika do posameznika; za več glej moj članek, lahko pa napišem še kaj več …
Sicer zadošča pogledati okrog sebe in presoditi, koliko mladih (starih manj kot 40 let) že muči odvečna telesna teža, ki je neposredna posledica oslabele prebave — zaužita hrana se ne presnavlja zdravo (sicer je tudi hrana precej nezdrava), marveč je velik del zastaja v črevesju, kjer se kvasi, pozneje tudi gnije (za svoje bohotnje jo porabljajo kandida idr. škodljive drobnoživke) in pri tem se tvorijo odvečne, nezdrave kisline, tudi maščobne, ki prehajajo v kri in se potem odlagajo po telesu. Koliko ljudi, mlajših od 40 let, že muči odvečna telesna teža?
> … v obliki dodatkov… tudi in predvsem … vitamine B kompleksa-tudi B12.
Kolikor poznam izkušnje ljudi, ki so jemali vitamine B-kompleksa, z B12 vred, jim ni pomagal bistveno.
Obstaja le posredna povezava, namreč, ko želodec ne tvori več dovolj kobalamina (intrinzičnega dejavnika), ki je potreben za tvorjenje B12, se sorazmerno zmanjšuje tudi tvorjenje želodčne kisline. Oboje je povezano z oslabelostjo želodca …
Pozdravljeni. Ugotovljena mi je bila FM. Sama verjamem v zdravljenje s prehrano, tako ze 3 tedne ne uzivam mlecnin in glutena. Obcasno se prekrsim s kavo ter ta vikend z alkoholom. Prebrala sem knjigo Medicinski medij, kjer pise avtor o soku zelene, ki naj bi bil cudezen. Vi pa zeleno odsvetujete. Zmedena sem. Ne vem, ali naj sok uzivam ali ne. Naj bi se ga uzivalo vsako jutro na tesce – raztruplja. Kar nekaj oseb s FM trdi, da jim pomaga.
Jaz ne znam razsoditi, ali mi povzroca bolecine v misicah ali so bolecine pac zato, ker naj bi imela FM.
Katero knjigo o makrobiotiki priporocate?
Hvala