Nuhalna svetlina in DHT
Spoštovani,
Sporočam, da opravljam presejalni UZ test za trisomije, znan pod pojmom Nuhalna svetlina (NS) in dvojni presejalni test (DHT), pri nosečnicah, katere imajo ginekologa v kateremkoli ZD v Sloveniji na stroške ZZZS brez doplačil, v MCCZ na Parmovi 53 v Ljubljani. Naroča se na tel.: 051 321224
Pozdravljeni!
Pisem vam ker sem malo sesuta glede rezultatov nuhalne in hormonskih testov.
Stara sem 29 let, noseca 12/2. Moja prva nosecnost.
Nuhalna je bila izmerjena 1,2. Hormonski testi so nekoliko zvisali moznost za trisomijo 21 1:971. Ginekologinja me je prestrasla da spadam med sivo cono. Kar pomeni ali ja ali ne.
sama si z tem podatkom nw znam veliko pomagati.
zanima me kaksna je moznost da bo imela otrok trisumijo 21?
ali me je samo prestrasila?
hvala za vas odgovor
Spoštovani,
očitno bi ginekologinja rada, da si kupite test NIPT (cca 500 EUR), ker vam sicer ne pripada, saj je tveganje za trisomijo 21 še vedno le blizu 1 na 1000. Skratka, tudi če je DHT tveganje nekoliko zvišal glede na izvid NS, to nima nobene teže, dokler je skupno tveganje nižje od 1 na 300. Pojem “siva zona” so si izmislili povsem umetno zato, da bi se prodalo več testov NIPT. Sicer je v osnovi test z NS + DHT tipično presejalni, kar pomeni, da pozna le visoko in nizko tveganje, meja pa je pri 1:300.
Spoštovani,
stara sem 37 let, sem v 13. tednu nosečnosti (2. noseča, nisem rodila) in bi vas prosila za komentar glede na rezultate nuhalne svetine + DHT ali je res potreben NIPT. Na UZ je bilo vse v redu, ginekologinja pa mi je (močno) priporočila NIPT test, zaradi moje starosti.
NT: 1.8 mm
trisomy 21: background risk 1:181 / adjusted risk: 1:3615
trisomy 18: background r. 1:445 / adjusted r. 1:8896
trisomy 13: background r. 1:1394 / adjusted r. manj kot 1:20000
Hvala za mnenje!
Spoštovani,
ginekologinja vam je pri teh vrednosti tveganja za trisomijo NIPT svetovala predvsem zato, da bi ona dobila provizijo od tega (drugega ne morem reči), ker pri tako nizkem tveganju NIPT absolutno ni potreben. Vaša starost je namreč že vgrajena v sam presejalni test z NS+DHT!
Pozdravljeni. Ali se na UZ pri 6 tednov 3 dni že vidi srček?
Hvala za odg.
načeloma da, če nosečnost res toliko traja, saj vemo, da so odstopanja v trajanju nosečnosti tudi če je ciklus reden in predvidljiv tja do 1 tedna.
Spoštovani,
stara sem 31 let, sem v 12+ tednu nosečnosti in bi vas prosila za komentar glede na rezultate nuhalne svetine + DHT.
NT: 1.5 mm
Fetal heart rate :169bpm
CRL : 53.6mm
Free b-hCG 45.9 IU/l Equi. to : 1.228MoM
PAPP-A 1.010 IU/l Equi.to: 0.571Mom
Trisomy 21: background risk 1:525 / adjusted risk: 1:2262
trisomy 18: background r. 1:1218 / adjusted r. 1:20000
trisomy 13: background r. 1:3837/ adjusted r. 1:20000
Spontaneous delivery before 34 weeks adjusted r : 1:83
Hvala za mnenje!
vsi rezultati kažejo na nizko tveganje za trisomijo, zato dodatne preiskave niso potrebne.
Pozdravljeni. Sem v 7. tednu nosečnosti. Ginekolog mi je zaradi krčev v sp. delu trebuha, ki so sicer blagi in iz dneva v dan pojenjajo, predpisal Uterogestan, rekel je za podporo nosečnosti. Na UZ je bilo vse ok. Če teh krčev nimam več in si vseeno dajem Uterogestan, ali lahko kako škodim nosečnosti oz. plodu?
Spoštovani,
žal omenjeno zdravilo, ko se enkrat vidi nosečnost v maternici niti ne koristi in tudi ne škodi.
Hvala za odgovor. Včeraj zvečer sem si nato prvič aplicirala Uterogestan v nožnico, ponoči sem imela obilnejši bel tok kot sicer. Večkrat sem šla na wc, izcedek je brezbarven. Imam ga tudi sicer, po tej tbl pa sem opazila, da ga je bilo čez noč kar več in pa slabosti so se ponoči in zdaj zjutraj okrepile. Je to normalno od tega zdravila?
ne vem. Možno. Glede potrebe po uporabi progesterona sem vam vse povedal, odločitev je torej povsem pri vas.
Imela sem namreč potrditveni UZ, po zadnji M 6 + 4/7, po UZ velikost za 6 + 1/7. Videla sva GV, RM, plodek velikosti 3,9 mm, PSU +.
To je moja prva nosečnost, pred tem nisem imela SS, nisem po IVF. Nimam kakih izcedkov ali krvavitve. Le na samem začetku sem imela malo krčev, ki so do zdaj že v večini izzveneli. Mislim, da mi je Utrogestan napisal ravno zaradi teh krčev.
Glede na zgoraj opisano torej menite, da ni potrebe po apliciranju?
Aja, predpisan odmerek pa je 1x 200mg zvečer. Ima takšen odmerek sploh kak učinek?
Spoštovani,
progesterona nima smisla dajati 1x dnevno, ker je razpolovni čas kakršnegakoli odmerka za 24 ur prekratek. Najmanjši odmerek bi bil torej 2x na dan 100mg oziroma bolje 2x 200 mg. Ampak pri vaši situaciji progesteron ni potreben.
Pozdravljeni. Za vas imam 2 vprašanji.
1. Imela sem vaginalni UZ, po zadnji M gestacijska starost 8 tednov 4/7, po UZ pa 8 tednov 0/7. Slišala in videla sva srček, frekvenca 182/min, gin je rekel, da je to popolnoma normalno. Je taka frekvenca vredu?
2. Ali spolni odnosi, orgazem in samozadovoljevanje kakorkoli patološko vplivajo na plod in nosečnost?
Spoštovani,
omenjena frekvenca utripa je sicer nekoliko visoka, ni pa absolutno previsoka, se bo pa pri NS videlo, kako je s tem, ker predvsem za obdobje med 11 in 14 tedni obstajajo bolj znani standardi kot pri 8 tednih. Spolni odnosi in vse ostalo na to temo ne ogroža nosečnosti.
Hm, pa me mora taka izmerjena frekvenca skrbeti? Koliko pa je normalna frekvenca pri teh tednih?
Berem namreč, da je med 11 in 14 tedni normalen utrip ploda 120-180, torej bi pričakovala, da je pri 8-9 180/min normalen.
In še eno vprašanje. A lahko nosečnica vzame Sinupret?
180 utripa je nekje zgornja meja normale v teh tednih. Počakajte do NS. Sinupret sicer ni prepovedan, ampak na redni osnovi (vsak dan 2x ali 3x) ga pa vseeno odsvetujem.
Forum je zaprt za komentiranje.