Najdi forum

NUHALNA SVETLINA

Pozdravljeni!

Ali mi lahko prosim približno opišete kako poteka pregled nuhalna svetlina v 11 tednu nosečnosti in ali že takrat snemajo pregled na videokaseto?

Hvala in lep pozdrav!

Draga Teja,

UZ pregled ploda ali več plodov med 11. in 14. tednom omogoča tudi preiskavo presejanja za Downov sindrom z merjenjem NS. Ta preiskava ni obvezna, jo pa priporočamo. Snemanje na video ni “vključeno v uslugo”. To je sicer mogoče, če ima UZ aparat priklučen snemalnik in če zdravnik nima nič proti temu, oziroma, če nima namena snemati česa za lastne strokovne potrebe. Glavni namen snemanje na video je namreč dokumentiranje anomalij ali določenih posebnosti pri plodu ali kaj drugega kar najedmo pri UZ pregledu za lastno izobraževanje ali poučevanje drugih in ne “snemanje otročka za domači video”. To “uslugo” sicer občasno omogočamo, vendar nekateri to že kar “zahtevajo”, pa velja poudariti, da ni samo po sebi razumljivo.

Med preiskavo preštejemo plodove, ugotovimo, če so živi, jih izmerimo v dolžino in njihov premer glavice ter preverimo frekvenco srca, razvoj možgan, prisotnost nosne kosti, okončin, želodca, mehurja, grobo obliko in strukturo hrbtenice, trebušno steno ter izmerimo navidezno špranjo v področju zatilja, ki ji rečemo nuhalna svetlina. Nato vse to vnesemo v računalniški program ter izračunamo tveganje za DS. Ugotovitve nato razložimo nosečnici in njenemu partnerju, če prideta skupaj ter v primeru, da je tveganje za DS povečano, svetujemo še invazivno preiskavo z odvzemom tkiva (koščka šposteljice ali plodovnice) za ugotovitev kromosomske zgradbe ploda. VSe skupaj lahko traja med 10 in 45 minutami, odvisno od vidljivosti in zahtevnosti preiskave.

Pozdravljeni!

Vem, da priporočate pregled nuhalne svetline, vendar se sama še nisem odločila zanjo. Noseča sem 12 5/7 tedna in razlog, da se nisem odločila za prej omenjeni pregled je v tem, da mi je ginekolog za preiskavo povedal tri dni pred 12 tednom in rekel, da se naj čisto takoj odločim ZA ali PROTI, ker mora biti preiskava opravljena v 12 tednu. Potem se nisem mogla tako hitro odločiti in zdaj sem v dvomih, ali naj se še odločim in če je sploh še čas. Kaj menite vi? Naj povem še to, da mi je pregleda sploh ni natančno opisal in sem šele zdaj z vašim odgovorom ugotovila, da ta pravzaprav ni tvegan. Ali imam prav? Zanima me tudi, glede na to, da pregled ni obvezen, ali se zanj odločijo vse oziroma večina pacient ali pa le manjši del? Ali lahko to približno ocenite z odstotki?

Najlepša hvala za odgovor!

DRaga Sara,

koliko nosečnic iz katere regije se odloči za ta pregled ne vem, lahko pa povem, da se jih skupaj v Sloveniji po mojih ocenah za to preiskavo odloči okrog 3000 – 3500 nosečnic, kar je skupaj okrog 15 – 20%. Sicer pa se ne zgledujte po drugih temveč se vprašajte, kaj bi želeli o svojem plodu vedeti in kaj bi ukrenili, če bi izvedeli, da ima vaš plod downov sindrom. če vam je vseno, potem preiskava nima smisla, sicer pa.
Do 14. tedna je teoretično čas, če slučajno niste noseči več, patega ne veste. vsekakor plod v dolžino nesme meriti več kot 83 mm od temena do trtice.

Tudi jaz sem zaradi mojega ginekologa zamudila test nuhalne svetline.Ker sem se hotela prepričati da je z mojim otrokom vse v redu, čeprav ne spadam v skupino, da imamo v družini kak tak sindrom in glede na to da sem še mlada, 25 let imam,sem se odločila za trojni hormonski test.Tam na monitorju premerijo otroka in ti vzamejo kri.No na tem testu so ugotovili, da imam 1:130 možnosti da je otrok bolan.Po tem strahovitem ugotovljenju sem šla še na amniocintezo.To je bolj rizičen poseg.Z iglo ti iz maternice pod UZ vzamejo tekočino , eno dopoldne odležiš po tem greš pa domov in počakaš 14 dni na izvide.Na srečo je bilo vse u redu.Možnost DS je obstajala zato, ker ko so merili otroka sem v resnici bila noseča 14 tednov, kljub mojim izračunom, so ginekologi ugotovili da sem v 16 tednu, tako je bil plod premajhen in so tako prišli do možnosti , da je nekaj narobe.Tako, da ti poven , če te je strah, da je nekaj narobe in če si začela razmišljati o tem , je bolje da greš do konca in izveš to še takrat ko se še kaj da narediti, ko pa da se živciraš do konca.Govorim ti iz lastnih izkušen, ker vem kako je to. LP

New Report

Close