Nuhalna svetlina
Sem v 12. tednu nosečnosti in sem tik pred UZ nuhalne svetline. Naročena sem v Bolnišnici Maribor in me zanima, če ima kakšna bodoča ali mlada mamica izkušnje s tem. Kako sam pregled izgleda in ali je zanesljiv? Ali je nevaren za otroka?
Zanimajo me predvsem vaše izkušnje iz Mb, ker sem že sama namenjena tja.
Dodala bi pa še eno svinj… Mlade mamice, ki še niso dopolnile 34 let in jih je ginekolog napotil na to preiskavo, morajo za ta pregled in izračun v Ljubljani plačati 11.400,00 SIT (res da imajo potem še dodatno preiskavo zastonj)! Vsi pa prav gotovo vemo, kakšne neumnosti vse naša država plačuje, za preventivne preglede, ki so lahko zelo pomembni, pa ni denarja!
Mislim, da delajo to preiskavo po 35. letu, prej pa na zahtevo pacientke ali pa če se zdravnik izjemoma tako odloči. Do dopolnjenega 35.leta pa je treba to plačat – tako kot amniocentezo. Tako je bilo bil pred petimi leti, ko sem jaz rodila.
To je ultrazvočni pregled, pri katerem merimo špranjo na zatilju ploda in jo imenujemo nuhalna svetlina. Preiskava je za plod nenevarna, z njo pa odkrijemo kar 80 % plodov z Downovim sindromom kot tudi nekatere druge razvojne nepravilnosti. Najprimernejši čas zanjo je 12. teden nosečnosti.
LP,Kaja
Mislim, da je leta 1999 v Sloveniji potekala študija o vplivu nuhalne svetline na razvojne nepravilnosti ploda in Downov sindrom, zato je bil takrat takšen UZ pregled (v Porodnišnici Ljubljana) brezplačen. Podobno je bilo z meritvijo dolžine materničnega vratu okoli 20. tedna.
Poljuden članek g. Ž. Novak-Antolič o UZ presejalnih testih v nosečnosti je izšel v reviji Zdravje, v junijski številki 1999.
Tudi moje mnenje je, da je NEZASLIŠANO, da se kakršnekoli preiskave v nosečnosti zaračunavajo. Enkrat za vselej bi bilo treba s tem opraviti in začeti glasno protestirati.
Morda bi prav na tem forumu začeli zbirati “glasove” PROTI takšnemu ravnanju in jih nato posredovali v Državni zbor; mogoče bi nam pomagal moderator Primož?!
Pozdrav,
Darja
Jaz sem bila na tej preiskavi ravno pred dvema dnevoma, v ljubljanski porodnišnici. Ker bom dopolnila 35 let točno 17 dni pred načrtovanim porodom sem morala plačati za to preiskavo in sicer 11.700,00. Očitno bi morala z zanositvijo počakati en mesec in bi imela preiskavo zastonj. Sramota! Za referendum o umetni oploditvi so šli pa milijoni…
Pregled ni nič posebnega, pač ultrazvok. Plodu izmerijo vse kar se pač v teh tednih da izmerit. Sama preiskava traja približno 20 minut. Je pa zelo zanimivo gledati svojega otroka kako je že razvit, pri komaj 12 tednih.
Sama bi šla tudi na amniocintezo, toda si jo žal ne morem privoščiti, kajti 200.000,00 sit pa res ne zmore moj proračun. Tako je žal v naši preljubi samostojni Sloveniji, da bodo bogati vedno več imeli, revni pa vedno manj.
Lep pozdrav
Sonja
Strinjam se z vami, res je država zelo krivična do “majhnih ljudi”. Ravno iz razloga plačila sem se odločila, da opravim to preiskavo drugje, kot v LJ. Pa ne samo zaradi pomanjkanja denarja, ampak tudi iz principa, saj že več let plačujem obvezno in dodatno zdravstveno zavarovarovanje, ki pa takšne preiskave ne more kriti. Pa imejmo še kakšen referendumček ali dva raje! Je ceneje!
Želim vam lepo nosečnost in srečno materinstvo!
Res čudno, da je potrebno to preiskavo plačati. Kot vem v Postojnski porodnišnici naredijo ta pregled vsaki nosečnici in to zastonj, Tako je vsaj bilo pred letom dni, ko sem bila tudi sama noseča. Kot mi je znano pa je ta test zelo pomemben, saj veliko pokaže. Priporočljiv je pri vseh nosečnicah, za tiste, ki pa so starejše od 35 pa sploh. Je pa to natančnejši ultrazvok.
Ali je možno, da so take razlike v nudenju uslug od porodnišnice do porodnišnice? Meni se to zdi skrajno nepošteno.
Pozdravček.
kolikor vem, je to presejalni test – bolj natancen uz, kjer smerijo svetlino, racunalniski program pa potem izracuna verjetnost, da ima plod downov sindrom. to je to, sam verjetnost da. zaradi tega se sama obakrat nisem odlocila delat. edina zanesljiva je amniocenteza, je pa tudi invazivna.
ns je pregled, ki ne spada med redne preglede. delali naj bi ga samo posebej certificirani ginekologi in samo samoplacnisko, ce seveda nosecnica nima vsaj 35 let. tako da se mal cudim, kako da vas je toliko, ki tega sploh niste placale. je pa res, da drugic nisem hotela testa, je pa gin (v postojni) malo bolj pogledal in mi sam rekel, da svetlina zgleda cisto v redu.
malo poglejte na forum nosecnost, tam je bilo o tem pisanega res ze veliko. evo, se mislim da zadnja tema o tem (noter je tudi spisek ginekologov s certifikatom):