nuhalna svetlina
Spoštovani dr.Pušenjak,
prosila bi vas za mnenje spodnje preiskave:
starost: 25 let
Last period: 08 December 2013 EDD by dates: 14 September 2014
First Trimester Ultrasound:
Gestational age: 12 weeks + 2 days from CRL EDD by scan: 13 September 2014
Fetal heart activity visualised
Fetal heart rate 160 bpm
Crown-rump length (CRL) 58.0 mm
Nuchal translucency (NT) 1.7 mm
Chromosomal markers:
Nasal bone: present.
Risks / Counselling:
Condition Background risk Adjusted risk
Trisomy 21 1: 1342 1: 6352
Trisomy 18 1: 15844 <1: 20000
Trisomy 13 <1: 20000 <1: 20000
Spontaneous delivery before 34 weeks 1: 82
Že vnaprej hvala za odgovor
Z lepimi pozdravi
izvid je odličen, vsa tveganja za kromosomske napake pri plodu pa minimalna.
Spoštovani dr.Pušenjak,
Prosila bi vas za razlago oz. za mnenje spodnje preiskave:
starost: 26 let
Last period: 05 December 2013 EDD by dates: 21 September 2014
First Trimester Ultrasound:
Gestational age: 12 weeks + 2 days EDD by scan: 09 September 2014
Fetal heart rate 160 bpm
Crown-rump length (CRL) 63.9 mm
Nuchal translucency (NT) 1.2 mm
Chromosomal markers:
Nasal bone: present.
Risks / Counselling:
Trisomy 21 1: 883 1: 883
Trisomy 18 1: 2156 1: 2156
Trisomy 13 1: 6764 1: 6764
Najlepša hvala za odgovor.
S spoštovanjem.
Hm? v ta izvid pa skoraj ne verjamem, ker se tveganja za nobeno od kromosomskih napak ni spremenila niti za malenkost. Nekaj mora biti narobe bodisi s programom ali z vnosom podatkov. Pričakoval bi, da se bo tveganje za T21 zmanjšalo vsaj za 5x, nekje na 1: 4500 ali kaj podobnega.
Spoštovani!
Moja ginekologinja je na dopustu, zato prosim za pomoč pri interpretaciji izvidov DHT (free B-hCG 0,957 MoM in PAPP-A 0,556 MoM). Riziko za DS je majhen 1:12377 (kombinacija DHT in ultrazvočne preiskave), za ostale genetske napake še manjši, vendar pa me zanima, če moje vrednosti hormona PAPP-A lahko povedo še kaj drugega o poteku nosečnosti. Brala sem namreč, da lahko vrednosti PAPP-A pod 0,4 MoM napovedujejo možne kasnejše zaplete v nosečnosti, vendar ker vem, da to ni tako zelo preprosto in o tem nimam znanja, bi vas prosila za kakšno informacijo s tega področja. Zaradi višjega krvnega tlaka v preteklosti pa me ta povezava pravzaprav zanima. To je moja prva nosečnost, stara sem 30 let, normalno težka in nimam drugih težav. Krvni tlak se zdaj, ko sem noseča (13.teden), dvigne do 133/86, večinoma pa ostaja okoli 120/80.
Za odgovor se najlepše zahvaljujem.
Lp
Spoštovani,
izvid navzven izgleda povsem v redu, ampak nespremenjeni “adjusted risk” kaže na to, da je nekaj bilo narobe vnešeno ali pa manjka kakšen podatek, ki ga na izvidu ni mogoče prepoznati. Ne vem, kaj je narobe, le skoraj prepričan sem, da ne moreta biti background risk in adjusted risk točno enaka pri vseh treh presejanih kromosomskih napakah. Vrnite se k zdravnici in prosite, če lahko ponovno preveri podatke in če drgega ne, ponovno vpiše vse vaše podatke. Takšnega izvida namreč jaz še nisem srečal in je tudi nelogično, da bi pri NS 1,2 mm tveganje ostalo enako.
1. povezava med PAPP-a in zapleti v nosečnosti je ohlapna, zelooooo ohlapna, torej ne neposredna.
2. vaš PAPP-a je večji od 0,5 MoM, problemi pa se omenjajo pri vrednostih pod 0,3 MoM, pretežno celo šele pod 0,2 MoM.
Ne glede na vaše predhodne težave s tlakom, bi torej priporočil, da “se začnite praskati, ko bo kje srbelo”, pred tem pa je mnogo bolje in ima boljše učinke, če se sprostite in uživate v nosečnosti.
Pa prosim brez zamere, ker vam želim le najboljše.
Spoštovani dr. Pušenjak,
lepo prosim za mnenje spodnje preiskave.
starost: 30 let
Gestational age: 12 weeks + 3 days
Fetal heart rate 164 bpm
CRL 68.0 mm
NT 2.0 mm
BPD: 23,6 mm
Nasal bone: present
Trisomy 21 1: 895 1: 3082
Trisomy 18 1: 10564 <1: 20000
Trisomy 13 <1: 20000 <1: 20000
Spontaneous delivery before 34 weeks 1: 110
Že vnaprej hvala za odgovor
Z lepimi pozdravi
tveganje za Downov sindrom in druge kromosomske napake pri vašem plodu je nizko in takšen izvid torej ne kliče po dodatnih preiskavah.
Pozdravljeni!
Mena pa zanima, če se v 12. ali 13. tednu na pregledu nuhalne svetline dejansko že lahko vidi spol otroka? Ali je to bolj ugibanje? V katerem tednu naj bi se to najbolje lahko videlo?
Namreč pri mojem pregledu je zdravnik rekel najprej, da je mogoče fantek, potem da možno da je punčka nato pa, da naj bi spet videl lulčka in naj bi bil fantek.
hvala za vaš odgovor
pri 13 tednih se vidi nekaj, kar je mogoče z ustreznim znanjem interpretirati s spolom, ampak ta metoda ni 100% zanesljiva. Napaka v interpretaciji znese okrog 10%, torej je napoved pravilna v največ 90% primerih. Ali določen preiskovalec doseže teh 90% verjetnosti pravilne napovedi, je seveda odvisno tudi od tega, kako je pri napovedi dosleden in agresiven in kako pogosto se odloči, da tisto, kar vidi, nima tipičnih lastnosti ne enega ne drugega spola. Če v takšnih primerih ugiba, potem je njegov odstotek pravilnih napovedi običajno še manjši.
odgovor vas čaka v zasebnem predalu
Pozdravljeni!
Gestacijska starost 12w6d from crl
Fetal heart beat 166bpm
Crl 66mm
NT 2,4
BPD 22,5mm
Nosna kost:can not examine
Vse ostalo naj bi bilo ok.
Kri za dht sem dala:
Free BhCG 23,9 IU/l. Equivalent to 1.056 MoM
PAPP-A 2.000 IU/l. Equivalent to 1.145 MoM
Starost 34 let:
Trisomy 21
Bacground risk 1:327
Adjusted risk 1:1963
Trisomy 18
Bacground risk 1:808
Adjusted risk 1:14814
Trisomy 13
Bacground risk. 1:2532
Adjusted risk 1:28831
Prosim če lahko pokomentirate še moj izvid. Tveganje vem da je relativno majhno, me pa skrbi ker zdravnica ni mogla videt nosne kosti (debelost!!!!). Uz je delala preko trebuha. Ko sem jo vprašala za vaginalni uz je rekla da ni potreben, saj je nuhalno svetlino izmerila. Mene pa skrbi, če je lahko kaj narobe zaradi nosne kosti (če jo ni)…
Pregled pri moji g imam konec aprila, pa ne bi rada prevelike panike zganjala zaradi tega.
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav, Tina
Spoštovani,
Kaj pomeni, če vam v temi nekdo ugasne luč in zato nečesa ne vidite? Mar to pomeni, da tistega ni ali da tudi če bi bilo, ne morete videti? Tako in nič drugače ni pri UZ pregledu. Namreč, če se zaradi slabe preglednosti nečesa ne vidi, to ne pomeni, da tistega ni, ampak samo, da tehnologija ni dovolj prodorna, da bi uspela tisto prikazati. Razumem, da vam ni prav, ampak tehnika tega ne počne nalašč. So pač omejitve in debelost na splošno ovira praktično vse slikovne diagnostične metode, da bi prikazale razmere v globini telesa, razen morda CT in NMR na to nista občutljiva. Ker se NK ni dalo videti, to ni enako kot če se plod zelo lepo vidi, pa se zgolj NK v tipičnem položaju ob tem ne vidi.
Spoštovani,
izdelovalci programa so očitno ocenili, da lahko natančnost izračuna pri tveganjih, ki so manjša od 1:20.000 zanemarimo, ker bi natančnejše številke nosečnico prej zbegale kot ji koristile. Verjetno so se potem pojavljala vprašanja kot npr.: kako to, da imam tveganje za T13 1:64319, tveganje za T21 (Downov sindrom) pa celih 1:6237??? Pri čemer je to popolnoma brez pomena! Vsako tveganje, ki je <1:1000 je tako rekoč zanemarljivo. Če vam to ni dovolj razumljivo, potem si naštejte ali natehtajte 1000 zrn riža, nato pa enega obarvajte črno in ga dodajte tej množici, da boste videli, če ga sploh opazite!
Spoštovani dr. Pušenjak,
Lepo prosim za mnenje spodnje preiskave.
Starost: 33 let
Gestational age: 12 weeks + 6 days
Fetal heart rate 178 bpm
CRL 65.0 mm
NT 1.5 mm
Nasal bone: present
Trisomy 21 1: 596 1: 2981
Trisomy 18 1: 7035 <1: 20000
Trisomy 13 1: 16562 1: 1263
Spontaneous delivery before 34 weeks 1: 189
Že vnaprej hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.
kaj pa lahko posebnega povem, česar vam še ni povedal preiskovalec? Tveganja za vse tri kromosomske napake, ki so povezane z NS (trisomije 21, 13 in 18) je nizko, torej pod 1/300, zato dodatne preiskave niso potrebne.