nuhalna svetlina
Pozdravljeni,
danes sem bila na NS in rezultat je bil naslednji:
Gestational age: 13 weeks + 2 days
Findings: Alive fetus – fetal heart activity present
Fetal heart rate: 167 bpm
Crown-rump lenght (CRL): 72,2mm
Nuchal translucency (NT) – 2,1mm
Biparietal diameter (BPD) – 25,2mm
Amniotic fluid: normal
Nasal bone: normal
Fetal anatomy:
Skull/brain: appears normal, Spine: appears normal, Heart: visible, Abdomen: appears normal, Stomach: visible, Bladder: visible, Hands: both visible, Feet: both visible.
RISK FOR TRISOMY:
TRISOMY 21:
Background risk: 1:821
Adjusted risk: 1:4841
TRISOMY 18:
Background risk: 1:2084
Adjusted risk: 1:8111
TRISOMY 13:
Background risk: 1:6516
Adjusted risk: 1:12377
Na izvidu piše, da izvid uvršča nosečnico v skupino z nizkim tveganjem z akromosomopatije. Stopnja odkrivanja nepravilnosti na osnovi meritve NS in ocene nosne kosti ali dodatnih kromosomskih označevalcev znaša glede na analizo letnih podatkov pregledanih nosečnic 80% ob 3% FPR.
Prosim za informacijo – stara sem 28 let, to je moja prva nosečnost. Ali imam razlog za skrb, glede na vse informacije, ki sem jih na forumu prebrala?
Dr. mi je rekla, da je vse v redu, ampak ko berem te besede na forumih, nisem več čisto prepričana.
Prosim za pomoč… Hvala.
spoštovani,
ne vem. Očitno kljub “informacijam”, ki ste jih domnevno prebrali na forumu, še vedno ne razumete dobro, za kaj pri presejalnem testu za Downov sindrom gre. Po opravljeni preiskavi je vaše tveganje za kromosomsko napako pri plodu najmanj 5x manjše od sicer pričakovanega tveganja, ki sledi iz vaše starosti. To vsekakor ni razlog za skrbi temveč kvečjemu obratno.
spoštovani
stara sem 35 let in sem imela 28.03.2011 nuhalne svetline
po ultazvoku je možnost, da bi imel otrok kromosomsko napako 1:1211
in tudi nosna kost je dobro vidna
danes pa sem izvedela še za rezultat krvnega testa, ki pravi ,da je možnost 1:233
glede na to da je to moja prva nosečnost me zelo skrbi in bi me zanima kako nastane takšna razlika in kakšni so nadaljni psotopki
najlepša hvala za odgovor
lep večer
Spoštovanim,
mislim, da je vprašanje “zakaj?” neprimerno. Gre za presejalni test s kombiniranjem med seboj neodvisnih komponent testa in rezultat je pač posledica tega kombiniranja. Podobno kot nastane napoved vremena: več kot je relevantnih podatkov, boljša je napoved, vedno pa so z dodajanjem komponent možni prehodi iz enega v drug ekstrem. Sicer pa tveganje 1:230 ni tako zelo veliko, le pravico do preverjanja kromosomske zgradbe pri plodu ste s tem pridobili. Zdaj potrebujete napotnici za genetski posvet in za amniocentezo s kariotipizacijo ter vse to uresničite okrog 16. tedna nosečnosti na eni od ustanov, kjer to počnemo (Lj porodnišnica, Mb. bolnišnica ali Postojnska bolnišnica).
Lep pozdrav,
jaz pa imam dve vprašanji
1. Ena izmed stvari, ki mi ni jasna, je razmerje med dvojnim, trojnim in četvornim hormonskim testom. Imam prijateljico v Italiji, ki je med nosečnostjo opravila “TRITEST”, kar verjetno pomeni trojni hormonski test in v okviru katerega mi je povedala, da pogledajo tudi neke beljakovine (?).
Sama sem šla na NS in dobila za DS adjusted risk 1: 2898, ki se je še popravil po dvojnem hormonskem testu na 1:9042, kar je za mojo starost (34) in background risk 1:452 dober rezultat, če prav razumem. Ni mi pa jasno, ali lahko še s kakšnim presejalnim testom (trojnim ali četvornim ali čem drugem?) napovedno vrednost NH+DHT še izboljšam, O kariotipizaciji s takšnimi izvidi seveda ne razmišljam. Ker pa se je moj brat rodil s prirojeno srčno napako in imam dokaj dobro predstavo, kaj za sabo potegne že otrok z manjšimi zdravstvenimi težavami, kaj pa šele z DS, me res zanima, ali je mogoče zanesljivost opravljenih testov še izboljšati ali pa so trojni in četvorni hormonski test le alternativa NS +DHT?
2. Pri NS, ki jo je opravljala dr. Tul Mandič imam na izvidu zapisano hands: not examined. Ali se to pri NS dogaja, da nečesa ne vidijo? Zadeva me sploh muči, ker jaz na ultrazvoku ene roke nisem videla, pa sem že takrat spraševala dr. Tulovo, ali je ona videla obe, in je rekla, da je. Zdaj sem pa dobila izvid, kjer piše non examined… Ali naj grem potem še na en ultrazvok pred morfologijo ali naj počakam in je verjetno prišlo le do lapsusa?
Spoštovani,
dvojni test je posebej dizajniran za kombiniranje z NS, četverni test pa je izboljšana različica trojnega testa in oba sta namenjena drugemu trimesečju. NS + DHT s cca. 90% verjetnostjo odkrije DS, ČHT pa s cca 85%. Noben test v ne vem kakšni kombinaciji ne pride preko 95% (NS + DHT + nosna kost). Kdor želi več, mora izbrati kariotipizacijo. Kar zadeva rok vašega ploda sem prepričan, da je zapis (not examined” posledica napake pri klikanju rubrik. Če bi jih omenjena kolegica ne videla, bi tako dolgo iskala, da bi ne bila prepričana da jih ni in v tem primeru bi pisano, da jih ni in ne “not xamined” in vi tega ne bi opazili v izvidu, ampak bi vam to povedala osebno.
Pozdravljeni, ker prej nisem pisala na pravo temo, bom svoje vprašanje postavila še tu, ker bi res rada še vaše mnenje.
In sicer: noseča sm 10 tednov in 6 dni, plod je velik 3,9 cm, stara sem 24 let (naj še omenim, da sm folno kislino jemala pol leta pred zanositvijo),…danes sem bila na nuhalni, vendar je na koncu nismo izmerili, ker je bil plod še premajhen. Ginekolog je ocenil, da ja sicer vse vredo, plod je živahen, vidi se nosek, srček lepo bije…itd…uglavne vse je ok,so me pa na kncu presenetile besede, da je bilo opazit malo povečane temnine…..vendar me je pomeril, da nemore nič trditi, ker je plod še premajhen….ali je to normalno za merjenje pred dopolnjenim 11 tednom, se to pol zmanjša z ustrezno velikostjo in starostjo….prosim še za vaše mnenje, zdaj sem prenaročena za en teden, vendar mi je težko čakati, …
Res se vam zahvaljujem za odgovor.
LP!
Spoštovani,
osnova za oceno česarkoli je definirana količina, volumen, trajanje, frekvenca, dolžina, širina ali karkoli izmerjenega. Ocena, ki ste jo posredovali (malo povečane temnine) mi žal nič ne pomeni, ker ne vem, koliko se komu zdi malo povečano!). Drugega vam torej ne preostane, kot da počakate ta teden dni do izvedljivosti preiskave.
rezultat kaže na nizko tveganje za kromosomsko napako, zato vam invazivna preiskava (horionska biopsija ali amniocenteza) ne pripada. Tveganje seveda vedno obstaja, koliko je veliko in koliko malo, pa je zelo osebna stvar. Vsekakor bi v primeru, da bi želeli tovrstno preiskavo preverjanja plodove kromosomske zgradbe, le to morali financirati sami.
Spoštovani dr. Pušenjak,
tudi za mano je opravljena nuhalna svetlina in si ne znam razložiti vrednost rezultatov, ki so:
Gestational age: 12 weeks + 4 days
Findings: Alive fetus – fetal heart activity present
Fetal heart rate: 168 bpm
Crown-rump lenght (CRL): 61.1mm
Nuchal translucency (NT): 2,.0mm
Biparietal diameter (BPD) : 20.7,2mm
Amniotic fluid: normal
Nasal bone: normal
Fetal anatomy:
Skull/brain: appears normal, Spine: appears normal, Heart: visible, Abdomen: appears normal, Stomach: visible, Bladder: visible, Hands: both visible, Feet: both visible.
RISK FOR TRISOMY:
TRISOMY 21:
Background risk: 1:97
Adjusted risk: 1:803
TRISOMY 18:
Background risk: 1:235
Adjusted risk: 1:1142
TRISOMY 13:
Background risk: 1:737
Adjusted risk: 1:3319
Stara sem 39 let in to je moja prva nosečnost. Zanima me, če so tov redu rezulati glede na mojo starost?
Hvala za odgovor,
Mojca
Spoštovani,
rezultati so seveda v redu, saj je 1/97 približno 1% verjetnosti, 1:800 pa je 8x manj, da je vaš plod prizadet z Downovim sindromom. Upam, da vsaj veste, zakaj ste šli na preiskavo z merjenjem nuhalne svetline in kaj od nje lahko pričakujemo? Vsaj to dvoje bi naj ob pogovoru s preiskovanko preveril in če ne ve, z ustrezno razlago zagotovil vsakdo, ki to preiskavo opravlja.
Pozdravljeni
Obračam se na vas, ker sem zelo zaskrbljena. Stara sem 28 let, to je moja prva nosečnost.
Včeraj 29.8.2012 sem imela merjenje nuhalne svetline.
Najprej je bila nuhalna svetlina izmerjena 1,8 , nato 1,9, nato 2,0 in največ 2,1 mm.
Rezultati so bili sledeči:
Gestational age: 12 weeks + 1 day from CRL
Fetal heart rate: 163 bmp
Crown – rump lenght (CRL) 55,1 mm
Nuchal translucency 2,1 mm
Nosal bone: normal, Skull/brain: appears normal, Spine:appears normal, Abdomen, appears normal, Stomach:visible, Bladde: visible; Hands; both visible, Feet: both visible
Trisomy 21
Background risk: 1: 762
Adjusted risk : 1:730
Druge vrednosti za trisomy 18 in Trisomy 13 me ne skrbijo.
Danes sem dala še kri za dvojni kromosomski test.
Ginekolog mi je vzel najvišjo izmerjeno mero, torej 2,1. Meril je vsaj 15 krat.
Ali je rezultat tako zelo slab, da sem morala opraviti še dvojni kromosomski test.
Ali bi morala biti zaskrbljena?
Lep pozdrav,
Spoštovani,
preiskava UZ pregleda ploda z merjenjem NS je zelo standardizirana preiskava in zahteva najmanj 3x merjenje NS, ob nezmožnosti dobiti idealni presek ploda, idealne vidljivosti, idealnega položaja ipd. pa tudi večkrat. Tudi izbira vrednosti meritve je dogovorjena in to je najvišja vrednost pri najboljšem pridobljenem preseku ploda v najboljšem možnem položaju. Verjamem torej, da je vrednost 2,1 mm bila najprimernejša. Ta vrednost v absolutnem smislu ni problem niti ni visoka, pač pa pri omenjeni dolžini ploda očitno prinese takšno tveganje za DS, kot je bilo izračunano. Pri tveganjih med 1:100 in 1:1000 je priporočeno dodati še 2HT, ki dodatno osvetli tveganje in izboljša napovedno vrednost testa. Mnogi 2HT opravijo tudi pri nižjih tveganjih in nekateri s tem celo pretiravajo ter ga priporočajo tudi takrat, ko pravzaprav nima več dometa prestaviti tveganje iz skupine z nizkim tveganjem, torej < 1:300. Vaš ginekolog vam je torej svetoval povsem v skladu s priporočili, razloga za pretirano zaskrbljenost pa ni.
Pozdravleni,
včeraj sem dobila izvid 2HT, ki me je malce presenetil, težko si namreč predstavljam, da imata dvojčka (dvojajčna) rezultate NH različne, pri rezultatih 2HT pa je tveganje za T21, T18 in T13 popolnoma enako. Je prišlo do napake ali so možni tudi takšni rezultati?
Lep dan in res lepa hvala za odgovor
Tinkara
se strinjam z vami, ampak meni se že itak upira 2HT pri dvojčkih, ker se mi zdi odklon od individualne napovedi tveganja za vsakega od dvojčkov. Kako pa bi se naj ločilo med prostim ßhCG enega in drugega dvojčka in PAPP-a enega in drugega dvojčka? Nikakor. Torej NS napove tveganje za vsakega od dvojčkov posebej, 2HT pa za oba skupaj, potem se pa to združi v enem testu….meni je to vsaj malo čudno, če ne kar mejno sprejemljivo, ampak program to omogoča in navsezadnje ga je podprla FMF iz Londona, ki je na tem področju pač avtoriteta. Kako je prišlo pri vas do izenačenja tveganja za oba dvojčka vam res ne znam pojasniti ampak možno je, da so pri vnosu podatkov kaj spremenili in to morebiti ni čisto korekten izvid.
g.Doktror lepo pozdravljeni!
Tudi jaz sem se znašla v dilemi. Stara sem 29 let oz. pri merjenju NS še 28 (2 dni pred 29) in pričakujem drugega otročka. Pri obeh je bila NS 1,8. Pravkar pa sem odprla pošto z rezultati krvnega testa. Seveda sem takoj pričela primerjat rezultate kjer me je zmotilo slednje….
pri prvem otročku so bili rezultati takšni: (starost 27 let)
trisomy 21 trisomy 18 trisomy 13
Beckground risk 1:822 1:1940 1:6103
Adjusted risk: 1:16433 1:38798 1:122067
in sedaj je tako: 1:719 1:1707 1:5368
28 let oz 29 1:5861 1:34136 1:107354
Torej: zakaj se pri kromosomu 21 tokrat ni povečalo vsaj čez 10000, rezultati brez krvnega testa so bili bolj identični. Vidim in razberem, da se pri drugem kromosomu razlikuje za 4000 in pri zadnjem kar za 15000 ampak prvi mi je največja uganka!
Se vnaprej zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam …….čeprav danes verjetno nebom spala in mi je že žal ker sem šla na krvni test!
Spoštovani,
očitno ne razumete, za kaj pri presejalnem testu sploh gre. Vaš rezultat je več kot odličen! To ni atletsko tekmovanje, kdo bo boljši, hitrejši, močnejši ali imel večjo ali manjšo številko, ampak gre za presejalni test, ki nam daje informacijo, če je potrebna še invazivna diagnostika ali ne. Vsako tveganje, ki je manjše od 1:300 je nizko! Med tveganji, ki so manjša od 1:300 ne delamo razlik in se tudi ne poglabljamo, zakaj je konkretna številka takšna kot je in kaj bi to lahko pomenilo. Zagotavljam vam, da ne pomeni nič drugega kot to, kar je zapisano – tveganje za vsako od naštetih kromosomskih napak. Krvni test je neodvisen od ultrazvočnega in prav zato ga smemo kombinirati z UZ. Če bi bil kakorkoli povezan z UZ, torej bi koreliral z njim, bi kombinacija ne bila možna. Temu primerno lahko poljubno spremeni izračun in zato ga tudi delamo, sicer bi lahko iz UZ sklepali, kakšen bo DHT in ga ne bi bilo treba opravljati. Ne ukvarjajte se torej z ugankami, ki niso uganke. Rezultat je tak kot je in to je edino, s čimer se velja ukvarjati. Vaše tveganje za DS je 3x manjše od tveganja povprečne 15 letne nosečnice!!! In pri tveganju za DS, ki je po NS + DHT tako dober, vi ne boste spali? Halo!?
Dober dan!
Stara sem 20.8 let ultrazvocno v 13 teden , noseca prvic . Plod imam za dva dni majnsi pravijo da zaradi nerednih menstruacij
CRL : 66.9MM
NT :2.4MM
BPD : 21.1M
Srcni utrip 162 bpm
Tiromy 21 :
Backgrund risk 1:1097
Adjusted risk 1:1308
Trisomy 18 :
Bk : 1:2716
Ak : 1:7107
Trisomy 13 :
Bk: 1:8511
Ak: 1:36135
Rekla je da se je v mejah normale me pa skirbi kr nuhalno svetlino je merila 3x . . .
Prvic : 2.2mm
Drugic : 2.3mm
Tretijic 2.4 mm
Hvala ze vnapraj hvala
Spoštovani,
NS se vedno meri najmanj 3x, lahko tudi večkrat, v obzir pa se vzame največjo izmerjeno mero v najboljši plodovi poziciji. skrbi zaradi večkratnega merjenja so torej odveč.