Najdi forum

Nudizem in otroci

Pozdravljeni!

Sem mati 9-letne hčerke in 5-letnega sina. Nismo nudisti, vendar jaz osebno nimam nič proti nudizmu in me tudi ne moti, če vidim kakega nudista. Tudi pri vzgoji svojih otrok se trudim, da jima ne vcepljam kakega sramu ali negativnega odnosa do golega telesa… Na nudistično plažo pa ne hodimo, ker pač nimamo takih navad – vsi naši družinski prijatelji hodijo na navadne plaže in tako tudi mi z njimi.

Moja sestra, njen partner in njuna otroka (stara 8 in 1 leto) pa so že več let nudisti. Otroka sta torej že od rojstva navajena na nudistično plažo.

Tudi letos gre sestra z družino za 10 dni na dopust v nudistični kamp. In ker se moja 9-letna hči in sestrin 8-letni sin lepo razumeta, je sestra ponudila možnost, da vzamejo s seboj na ta dopust tudi mojo hči, če se seveda jaz strinjam s tem, da gre v nudistični kamp. Jaz nimam nič proti temu, sem pa rekla sestri, da bi bilo dobro, da grejo pred dopustom skupaj z mojo hčerko za 1 dan na bližnjo nudistično plažo, da hčerka vidi, kako tam zgleda – kako se bo počutila med nudisti (glede na to, da tega ni vajena). Če bi se počutila tisti dan neprijetno, je po mojem bolje, da ne gre za 10 dni v nudistični kamp, ker se ne bi mogla sama vrniti domov in bi tam samo trpela.

Tako so res šli vsi skupaj za nekaj ur na nudistično plažo, in zvečer mi je hči povedala, da je bilo v redu. Hči je sicer imela na sebi kopalke, vendar je ni motilo to, da so bili drugi okoli nje goli. Nad obljubljenim dopustom je ostala še naprej navdušena. Nihče pa je ne sili, da se tam sleče – lahko bo v kopalkah, če bo tako želela.

Tudi hčerkin oče, ki ne živi z nami, nima nič proti temu, da gre hčerka v nudistični kamp.

Problem pa je nastal, ko sta moja starša (torej dedek in babica) pred kratkim izvedela, da sestra (njuna hči) hodi s svojo družino na nudistično plažo in da bodo letos vzeli s seboj tudi mojo hči. Trdita, da lahko to zelo slabo vpliva nanjo, da ji lahko povzroči trajne posledice (travme) in da lahko postane nenormalna… Moja sestra in njen partner pa se jima gnusita. Ne moreta razumeti, kako smo lahko izgubili vso moralo, spoštovanje in vse, kar sta nam dala kot starša z vzgojo…

Med mano in mojimi starši se je razvnel prepir, v katerem pa sem jaz samo molčala, ker jima ne znam razložiti mojega stališča tako, da bi onadva razumela. Kljub temu moja hči jutri odpotuje na ta dopust.

Rada bi vas vprašala, kaj menite vi kot doktor psihiatrije, kako lahko nudizem vpliva na 9-letno deklico, ki do sedaj ni bila vajena nudistične plaže. Ali obstajajo kakšne raziskave ali izkušnje otrok, ki so začeli hoditi na nudistične plaže s svojci šele pri 9-ih letih, do takrat pa še niso videli golih teles odraslih?

V naprej se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Spoštovana Sončnica,
kadar je otrok soočen z goloto, kot nečem opbičajnim, jo tudi kot tako sprejme, če pa je združena s prepovedmi, zasmehovanjem in vcepljanjem občutkov krivde, so ravno ti posegi tisti, ki so lahko šlodljivi.Staršema pojasnite, da ste za vzgojo svojih otrok vi odgovorni in imate do tega izključno pravico, predvsem pa staršema v tej zvezi PREPOVEJTE VSEKRŠNO ZASRAMOVANJE IN ZASMEHOVANJE!Svoje poglede naj obrdržita zase.

naj dodam še:

tudi 10 letni otroci so brez kopalk na nenudistični plaži, pa nihče nič ne reče.
za nudistično plažo pa velja da se gredo ljudje kopati, uživati in ne gledati med sabo in primerjati.

za starejše ljudi pa je seveda to nepojmljivo ker je bilo v tistih časih drugače pojmovana golota, sedaj pa je golota jasno del nas in če se je sramujemo in zaničujemo, potemtakem to delamo nam samim.

z ženo sva preden sta se nama rodila otroka obiskovala nudistične kampe. žena prej ni hodila na nudo plaže vendar je tovrstno kopanje vzljubila.Po rojstvu otrok pa se temu otepa, čeprav doma se ne zapiramo v kopalnico oz. skrivamo goloto.Imam občutek da nebi rada da njeni starši oziroma znanci izvejo, da prakticira tovrsten turizem.zanima me kako se da rešiti nastala situacija in kako so se drugi pari spopadli z družinskim naturizmom?

New Report

Close