NSB in mikroalbuminurija
Spoštovani,
zanima me naslednje.
Noseča sem 28 tednov, imam gestacijski diabetes, solidno urejen, HbA1C 5,0, KS na tešče do 5,5 in KS po obroku do 6,7.
Ugotovili so naslednje:
urea 2,2
kreat 55
seč. kis. 176
hol 6,32
trig 3,2
HDL 1,5
LDL 3,8
mikroalbumini 1
albumin kreatinin 3
u-kreatinin 3,32
HB-i 31
HB-opkg 5,4.
Naj bi šlo za prepuščanje beljakovin. Kaj pravzaprav pomenijo vrednosti. Kaj lahko pričakujem glede poteka nosečnosti, kaj mi svetujete.
Pozdravljeni,
vaše beljakovine v urinu so nekoliko povišane, ena vrednost ne pomeni veliko in moje mnenje je, da ne gre za nič posebnega. Tudi vrednosti, ki označujejo ledvično funkcijo, so v redu. Nekoliko višje so vrednosti maščob, katere pa so v nosečnosti tudi sicer nekoliko višje. Pri vsem ne razumem, zakaj so vam delali vse te preiskave. Vprašajte svojega zdravnika, ki vam jih je naročil, zakaj vam jih je dal določiti in kaj je pričakoval, da bo naredil na njihovi podlagi. Ali pa imate morda še kakšne druge težave, ne samo gestacijski diabetes?
Lep dan
Do sedaj sem absolutno zdrava, nisem imela nobenih zdravstvenih težav do postavljene diagnoze gestacijski diabetes v 22 tednu nos. Ampak okrog mojega sladkorja pri internistu, ki je naročil preiskave, delajo “pravi cirkus” in me “strašijo, da vrednosti v urinu (kreatinin) kažejo, da nekaj ni v redu z ledvicami. Hvala za pojasnila.
LP N.
Pozdravljeni,
vprašajte svojega diabetologa, da vam pojasni rezultate. Glede na nosečnostno sladkorno bolezen in pojav proteinov v urinu se je odločil za nadaljnjo diagnostiko. Zelo pomembno pri tem je tudi, kakšen je vaš krvni tlak in ali otekate v noge, okrog oči..Ali morda prebolevate infekt. Zdravnik vam želi samo dobro, ne bi rad, da bi se kaj spregledalo. Zato se je odločil za preiskave. Ni pa prav, da občutite paniko zdravstvenega osebja, ob tem pa ne dobite zadostnih pojasnil.
Jaz imam premalo podatkov in celostne slike, da bi vam lahko vse razložila. Omenim naj, da povišan krvni tlak, večja količina beljakovin v urinu in otekanje pomenijo nevarnost za nosečnico in otroka. Ne bi vas rada še jaz strašila, ob vsem tem je namreč pomembno tudi vaše počutje, za katerega pravite, da je dobro in da nimate težav. Tudi ne navajate povišanega krvnega tlaka, vaše beljakovine v urinu in razmerje med albumini in kreatininom pa je ravno na meji normalnih referenčnih vrednosti. Kar je lahko zgolj posledica normalnih sprememb v nosečnosti, na primer normalna sprememba so nižje koncentracije kreatinina in sečne kisline v plazmi, izčistek kreatinina pa se poviša. Zato so referenčne vrednosti v nosečnosti drugačne, kot pri nenoseči osebi. Povprašajte tudi ginekologa, kako je z rastjo in razvojem otroka.
Povsem razumem vašo skrb ob vseh preiskavah. Upam, da vam nekaj okvirnih zgoraj navedenih podatkov, zmanjšalo strah in vas prepričalo, da gre zgolj za previdnost, da se ne bi kaj spregledalo.
Lepo se imejte in sporočite, kako je šla nadaljna pot vaše nosečnosti,
Forum je zaprt za komentiranje.