Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrična in fetalna kardiologija NS in napaka na srčku

NS in napaka na srčku

Pozdravljeni!
Stara sem 37 let in sem v 16.tednu nosečnosti, ki je do sedaj potekala gladko. Za merjenje NS se nisem odločila,ker sem opravila biopsijo horionskih resic. Pisnega izvida še nisem dobila, so mi pa po telefonu zagotovili,da je z otrokom vse v redu.Kot sem prebrala na sosednjem forumu je ob povečani NS tudi večja možnost za okvare na otrokovem srcu zato me zanima kako lahko izvem ali je srček ok brez te meritve, saj mislim, da je sedaj zanjo že prepozno?
Hvala za odgovor in lp.

Spoštovani,

merjenje nuhalne svetline je preiskava, na podlagi katere lahko ginekologi (med drugim) ocenijo statistično tveganje za srčno napako, vendar nič več kot to! Bom povedal drugače. Recimo, da pri plodu izmerijo nuhalno svetlino med 2.5 in 3.4 mm. Statistično tveganje za srčno napako je v tem primeru 1.8%. Če pa imerijo nuhalno svetlino nad 5.5 mm, pa se statistično tveganje za srčno napako poveča na 12.5%. Še vedno pa ne pri prvem, na pri drugem plodu ne vemo, ali ima srčno napako ali ne. Poznamo samo tveganje, ki pa pri razrešitvi konkretnega primera na pomaga kaj dosti. Merjenje nuhalne svetline lahko torej le identificira plodove, pri katerih je tveganje za srčno napako večje, ne more pa razrešiti dileme ali plod srčno napako ima ali ne. Edina preiskava, ki jasno odgovori na to vprašanje je ultrazvočni pregled plodovega srca.

Lep pozdrav,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

New Report

Close