Novothyral
Pozdravljeni!
Je Novothyral zdravilo, ki vsebuje T3 in T4? Ko so me pred 25 leti pričeli zdraviti zaradi hipotiroze, sem prejemala Novothyral, ki se mi je zdel odlično zdravilo in odlično je bilo tudi moje počutje. Sledilo je zdravljenje z Vobenolom, ki je bil katastrofa. Od Eltroxina sem bila tesnobna, sedaj sem na Euthyroku od katerega sem tako-tako. Zakaj več ne predpisujejo Novothyrala?
LP vsem in hvala za odgovor!
Spoštovani!
Novothyral vsebuje kombinacijo 100 ug T4 in 20 ug T3. Zdravilo danes izjemoma predpisujemo bolnikom s hipotirozo (navadno gre za bolnike z bazedovko po zdravljenju z radiojodom, oziroma KRG), ki imajo kljub polnemu odmerku T4 v serumu nizke vrednosti T3. Načeloma preparatov, ki vsebujejo kombinacijo T4 in T3 za zdravljenje hipotiroze rutinsko ne predpisujemo. V kontroliranih kliničnih študijah, kjer so primerjali kvaliteto življenja bolnikov s hipotirozo, ki so prejemali T4 in onimi, ki so prejemali kombinacijo T4 in T3, niso našli nikakršne prednosti kombinacije T4 in T3. Na drugi strani lahko T3 povzroči motnje srčnega ritma, ki so lahko tudi življensko nevarne, posebej pri starejših bolnikih, ki se zdravijo zaradi bolezni srca.
Lp