Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija novorojenček,adaptirano mleko, obupana mamica

novorojenček,adaptirano mleko, obupana mamica

Pozdravljeni,

imam 8 dni starega novorojenčka. Zaradi vdrtih bradavic sva imela že v porodnišnici strašne težave z dojenjem.Tretji dan je mleko prišlo, fantek se je dojil tudi po 1 uro, zaradi tega so me babce v porodnišnici zelo kregale, češ da se nima kaj toliko časa dojiti.Hkrati mi je mali tudi zgrizel bradavice, na drugi strani pa mleka niti še ni bilo dovolj. Prav zaradi razgrizenih bradavic, kljub nastavkom in pomanjkanju mleka so mi v porodnišnici rekli, da naj za kakšen dan dojenje opustim, seveda pa so mu v porodnišnici ves čas dodajali adaptirano mleko, kar me je zelo motilo. Pa ne samo mojemu ampak vsem, češ da prve dni mamice itak nimajo dovolj mleka…
Zaradi vse te zmešnjave sem bila že v porodnišnici nesrečna in jokava, jaz sem ga tako zelo želela dojiti, pa so me kregali, češ da sem preveč trmasta in da lahko tudi počakam,da se bradavice senirajo, da se je napil krvi itd…
Skratka, sedaj ko sva doma, sem čisto brez mleka, kupila sem si pumpico vendar napumpam vsega skupaj max cca.20 ml mleka (obe dojki) kar ni nič, zato mu seveda dodajam. Vse skupaj me resnično zelo žalosti in sem čiso obupana,saj imam neskončno željo, da bi ga dojila in s tem dala svojemu otroku najbolje, vendar mleka od nikoder.Za povrh vsega, pa bi moj fantek ves čas jedel in je pravi termit. Ob rojstvu je tehtal 3870. Babca, ki hodi k meni na dom, mi je najprej svetovala,da mu ponudim 60 ml hrane,vendar je tudi sama videla,da je to premalo, sedaj mu dajemo max 90 ml. Vendar je sedaj težava v tem,da včasih spi po 3 ure in je, drugič pa bi jedel že po eni uri spanja.
Skratka nastala je manjša zmešnjava in sedaj res več ne vem koliko hrane naj mu ponudim hrane. Babca je rekla,da mu lahko v primeru,da se je ravno najdel in da zahteva še ponudim malo prekuhane vode.Ali je to sploh vredu?
Predvsem pa me zanima ali bom lahko sploh kdaj dojila? Namreč delam vse tako kot da dojim – prehrana, črpam mleko, vendar za enkrat kaže slabo, moje dojke so popolnoma mehke, kar pa me seveda spravlja edini le v jok.

Kaj menite vi? Na forumu sem že prebrala vaš odgovor,da 4 kg težek dojenček poje cca 600 ml dnevno, kar nekje ustreza naši prehrani, vendar ne vem kako naj mu doziram hrano.da bo enakomirna, če pa bi on pojedel tudi 100 ml,če bi mu le dala. Kaj naj najredim, ko mi npr. po 1 uri hranjenja, ko poje cca.80 ml, hoče še jesti?
In nazadnje je še kaj upanja za mene da bom kdaj lako dojila?

To je pa kar zapletena situacija. Če prav razumem, vi dojenčka ne pristavljate, temveč si mleko samo črpate?

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pokličite svetovalko za dojenje, kontakti so tule: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4437104

So zlata vredne. Klobuk dol vsem! seveda tudi dr. Tanč

Upošteva nasvet Topsy in pokliči eno od punc!

Za začetek pa najprej NEHAJ zganjat teror nad seboj! Dokler boš vsa v stresu, dokler se boš samo žrla in sekirala, koliko boš načrpala in kako je tega premalo, se mleko NE MORE tvoriti. Adrenalin, ki se izloča ob tvoji živčni vojni, preprečuje prolaktinu, ki skrbi za zadostno tvorbo mleka, da bi se sploh tvoril in zato mleka ni. Najprej se lepo umiri, prepričaj sama sebe, da boš dojila in lahko dojiš, če si le zdrava in je zdrav otrok, dokler vama ne steče, bo otrok pil AM, od katerega ni še noben umrl, nasprotno, cele generacije s(m)o zrasle na njem in danes je v primerjavis 30let nazaj neprimerno boljše, kot takrat. Torej – AM je odlično in ni nič narobe, če ga tvoje dete dobiva. Zraven bo dobivlo pa še tvoje izčrpano mleko. Pika. To pod 1. točko.

Če so se bradavice kolikor toliko pocelile, otročka pristavljaj. Čimvečkrat, čimpogosteje. če imaš bradavice še ranjene in občutljive, ga pristavi za največ 15 min, pa zato vsako uro, nato ga odstavi, bradavice namaži z bepanthenom, pokrij s podložko oz. blazinico za dojenje, lahko tudi s čisto tkanino, da si odpočije. Če je otroček še zahteva hrano, m dodaj toliko, da bo zadovoljen. Ni nujno, da otorček vsakič, ko joka, zahteva hrano, lahko si želi samo potešiti sesalni refleks – poskusi dat dudo. Če ti znese, če je to tvoj edini otrok, ga pristavljaj na zahtevo. To pomeni, da bo kak mesec mali “parazitek” non stop prisesan nate, vendar je to edina pot do zadostne tvorbe mleka.

Druga pot – in po tej sem zaradi nedonšenčka – šla sama, je vzpostavljanje laktacije s črpanjem in je mnogo mnogo napornejša, ker je “umetna” in zato manj učinkovita. Tudi najboljša črpalka je zgolj nadomestek otroka in nobena črpalka (!!!!) ne potegne toliko mleka iz dojke, ko t otrok, ki pravilno sesa. Ker je bil moj otrok nedonošen, je bil hudo len za sesanje, tudi moči ni imel dovolj, pri 5 tednih sem ugotovila, da je alergičen najajca, mleko in pšenico, da ne prenaša nobenih nadomestkov in sem priletela na hudo trda tla, da moram na strogo dieto in se maksimalno potrudit s črpanjem, da bo mleka dovolj, da prehranim svojega mladiča. Glede na to, da sem doma že imela enega otroka, ki ga nisem uspela niti 1 x podojit, je bilo vse skupaj začinjeno zogromno strahu in treme. Večkrat sem poklicalal svetovalke, ki so mi vedno pokazale neko pot naprej in me opogumile, ko sem skoraj obupala. Danes teče 14. mes, ko si mleko črpam, in 8. mesec, ko se otroček ne doji več in si količino mleko vzdržujem samo in izključno z rednim črpanjem. Da se je mleko sploh tvorilo, sem prve 3 mes podnevi in ponoči črpala na 2 uri, najprej pristavila otroka, nato ga dohranila po cuclju in nato še črpala, non-stop. Po 3 mes je laktacija res stekla, začela sem črpati na 3 ure in ponoči eno črpanje izpuščala, da sem spala po 6 ur, če se ni škratek vmes zbudil. Po 6. mes se ni hotel več dojit in zdaj samo črpam, ker mleko nujno rabim, še vedno, za vse kaše, pireje, juhe ipd. Če misliš črpati kaj več, kot kak teden, ti toplo priporočam električno črpalko, ki ti prihrani ogromno garanja, maksimalno stimulira nastajanje mleka in je dojkam prijazna (skoraj ne boli). Predvsem pa skušaj otročka pravilno in čimvečkrat pristavljat in ne sam esebe obremenjevat z očitki in slabo vestjo, to je najvažnejše. Brez tega ne bo šlo. Lahko tudi prosiš zatabletke tametil ter spray sintocinon, oboje nekoliko olajša tako dojenje kot laktacijo, a čudežev ne dela. Pred očmi imej, da je MM sicer najboljše, a tudi z AM je vse ok, sprosti se, pa obrni se na svetovalke za dojenje, ki so krasne. Morda če bi pri prvem otroku vedela zanje, bi nekako tudi njega uspela vsaj hranit s svojim mlekom, če že ne dojit. Naj ti ne bo nerodno, predvsem pa vedi, da si svojemu otročku najboljša možna mamica. Srečno!

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Naj še jaz povem svojo zgodbo, ki vas bo morda malo opogumila.

Pred 2 mesecema sem rodila fantka, ki je že od prvega dne v porodnišnici odklanjal dojko. Kričal je in se z rokicami vlekel stran. Za sestre je bil prava mala atrakcija :-(. Seveda je po dveh dneh padel sklep – adaptirano mleko. V dveh dneh je izgubil 300g, zato sva tam ostala malo dlje. Tudi mene so sestre kregale, zakaj se doji po 1 uro, ko pa vendar še nimam mleka (v laktariju sem ga načrpala 10 ml iz obeh dojk). Ob odpustu je bilo vendarle rečeno, da je dojenje steklo.

No, prišla sva domov in na 15. dan njegovega življenja ga je patronažna stehtala – šok. V 10 dneh je pridobil 145 g. Diagnoza: adaptirano mleko. Zaradi tega sem pričela pravo vojno za dojenje. Najprej sva se dojila tudi po eno uro, potem sem jaz svoje mleko še izčrpala, in res je trajalo dolgo, da sem načrpala tistih 5-10 ml. Potem pa je bil skoraj že čas za novo dojenje… No, ves trud se je obrestoval, ko je dojenček na teži začel lepo pridobivati. Od svojega 20. dne življenja ne dobiva več AM :-). Včeraj, na tehtanju, je tehtnica pokazala, da je v mesecu dni pridobil skoraj 1,5 kg. Črpanje sem pred kakšnimi 3 tedni opustila, sedaj včasih črpam le, če ne poje vsega in potem dam mleko v skrinjo.

Tudi jaz sem bila na začetku obupana. Ko sem po diagnozi AM izčrpala “polne” prsi, se je iz obeh v pol ure nateklo le 20 ml. To me je precej potrlo. Zato sem sklenila, da nikoli več ne izčrpam polnih prsi samo zato, da bi videla, koliko je v njih… Bolje je črpati po dojenju.

LP, Mel

New Report

Close