Novorojenček spi predolgo
Pozdravljeni,
Najprej lep pozdrav. Težko sem pričakovala vašo vrnitev!
Stari smo 3 tedne. Na teži smo pridobili 710g, pleničke so lepo mokre in umazane, Jakob izgleda tudi na splošno zdrav. Se pa doji na izjemno “čuden” način.
Dopoldan in popoldan se dojiva na cca. 1,5-2,5 ure. Ponoči prespi najprej 4-5 ur, kasneje se zbuja na 2-3 ure. Težava je v tem, da čas od poldneva do (v najhujšem primeru) pete ure popoldan PRESPI! Običajno spi sicer nekoliko manj (do 4 ure).
Žal knjige od ga. Šoster še nisem imela časa prebrati podrobno. Sem pa našla, da naj bi dojenčke zbujali na 3-3,5 ure (predvidevam, da to ne velja ponoči).
Imam torej dve vprašanji:
1. Ga zbujati?
2. Če je odgovor na prejšnje vprašanje NE, me zanima ali si naj vmes mleko izbrizgam? Nikoli namreč nisem prepričana ali bo zares spal tako dolgo. Bojim se, da si bom mleko izbrizgala, pa se bo naslednji trenutek zbudil. Predvidevam, da bi zaradi sprotnega nastajanja mleka vseeno imela dovolj mleka, čisto prepričana pa le nisem v to.
Najlepša hvala za odgovore!
Alenka
Draga Alenka,
kako se vse spreminja., Samo dober mesec sem bila odsotna – pa toooliko novih dojenčkov, he, he… Veliko veselja pri dojenju vam želim z malim/velikim Jakobom. Napredek pri teži kaže, da je odličen “sesalec”. Skrbi vas ker prespi cele popoldneve. Nočem zmanjševati vaše skrbi – a vedite – da bi mnogi mladi starši bili preeeeeesrečni, da bi lahko kaj takega napisali. Tudi nočno spanje za toliko starega dojenčka je popolnoma v mejah normale.
Dojeni otroci si vzamejo, kadar hočejo: ko so lačni, ko so žejni, ko so utrujeni, ko se želijo cartati. Prav zato resnično ni smiselno postavljati natančnih urnikov in ur. Kajne, kako hecno se sliši: “moj dojenček se je dojil ob 7h za jesti, 9h za cartat in zaspat, 10h za odžejat, 12h za jest, itd…” Resnično ne moremo vedeti, kaj potrebuje naš mali dojenček, kajne? In če si ne vzamejo, kakor je to v navadi pri povprečnih otrocih – spet nas skrbi. Je vse v redu, je bolan, je lačen pa je prešibak, kaj če je dehidriran? Vsi srbni starši, pa če imamo nevemkoliko otrok se srečujemo s podobnimi skrbmi. Nekoč mi je mož rekel, ko je dobil natančno poročilo ob povratku domov: “ja, tebi pa nikoli ni prav. Če se neprestano doji ni v redu, če pa spi pa ti tudi ni prav:” Ne, da meni ne bi bilo kaj prav ampak me je res skrbelo, ali je vse v redu. Ker ko imamo po dolgih devetih mesecih nestrpnega pričakovanja majhnega dojenčka v rokah, smo čisto izgubljeni. Imamo občutek, da se v (uradni) šoli za starše nismo nič prav naučili. Z otroci se učimo vsak dan znova.
V Ksenjini knjigi piše, da je potrebno prebujati novorojenčke, če spijo dalj časa. Vendar to pravilo velja ob težavah, predvsem če otroček premalo pridobiva pri teži ali če dojenje še ni odbro steklo. In seveda to velja za dojenčke, ki so imeli prenizko porodno težo, so bili nedonošenčki ali imajo kakšne druge zdravstvene težave. Če pa vaš dojenček lepo napreduje in se lepo razvija – je skrb odveč.
Torej?
Ga zbujati? Hm, JAZ res težko odgovorim na vaše vprašanje. Kakšen je vaš občutek? Se drugače med dnevom doji pogosto in pravilno? Med podoji lepo molze dojke in lepo požira? Kakšen dan ga je morda potrebno zbuditi, kakšen dan ne. Predvsem pa bi izpostavila naslednje… Znano je, da dojenčki radi zamenjajo noč in dan. Zakaj pride do tega? Podnevi, ko je mamica v gibanju, se ziblje v maternici in večidel dneva prespi. Ponoči, ko se vse umiri, zvoki so tišji, mati mirno leži v postelji pa se naši brcavčki prebudijo. Zakaj večina nosčenic, še posebej proti koncu nosečnosti ne more dobro spati? Ker so otročki budni in ker jih zbudi divje brcanje in premikanje otročička v maternici. Zato so novorojenčki ponoči bolj budni kot podnevi. In zato je dobro, da mu hitro predstavimo dejstvo, da smo pa na svetu podnevi budni, ponoči pa spimo. Ločimo dnevno oin nočno rutino. Podnevi je hrup, svetloba, dogajanje, ponoči tema, mir in tišina. In če ima dojenček najdaljši spanec popoldan, to pomeni, da je to verjetno “nočni” spanec in bi ga bilo dobro prestaviti. Poskušajte vsak dan postopoma za nekaj minut potegniti stanje budnosti pred tem spancem. Kako se to lahko naredi? Poskušamo ga z igro in cartanjem obdržati budnega dalj časa. Ko zaspi, ga po določenem času prebudimo, previjemo, nahranimo. Ta čas vsak dan prestavimo za nekaj minut naprej…
*** Bojim se, da si bom mleko izbrizgala, pa se bo naslednji trenutek zbudil. Predvidevam, da bi zaradi sprotnega nastajanja mleka vseeno imela dovolj mleka, čisto prepričana pa le nisem v to.
Ker ste še v fazi, ko se laktacija šele dobro vzpostavlja in se vidva še oba učita dojenja, se ob daljših intervalih spanca rado zgodi, da ima mamica težave z prenapolnjenimi dojkami. Pomaga, če si le malce mleka iztisnete (najbolje kar ročno), toliko, da začutite olajšanje. Nič hudega, če se bo takoj nato zbudil, saj dojk ne boste nikoli popolnoma izpraznili. Najlažje gre to pod toplim tušem. Tudi če boste mleko izčrpali, se bo lahko dojil, bo pač popil več zadnjega mleka. Vam pa se bo zanaslednji podoj tvorilo več mleka.
Hartmannove raziskave so pokazale, da je mlečna zaloga močno odvisna od dojenčkovih potreb. Dojenčki tako zelo redko porabijo prav vse mleko, ki je na voljo v materinem telesu. Povprečno dojenčki v enem dnevu izpraznijo le 74% razpoložljivega mleka. Otrokovo sesanje tako enostavno sproti uravnava tvorbo mleka v krajših časovnih intervalih (24 ur).
Ta pojav imenujemo ” koncept 80:20″. 80% predstavlja običajno otrokovo porabo v vsakem dnevu. 20% mleka je ostanek mleka, tistega, ki ostane v materinih dojkah. Če otrok izprazni več kot 80%, se zaloga mleka POVEČA, da se razmerje vzdržuje. Če je izpraznjeno manj kot 80% mleka se proizvodnja ZMANJŠA. Ta koncept je zelo poenostavljena razlaga zelo kompleksnega procesa, bistveno je to, da se zaloga mleka ne zmanjka nenadoma (po domače “čez noč”), ampak je ta proces zelo počasen in postopen.