Novorojencek se ne zbuja sam
Pozdravljeni,
imam doma 14dni staro puncko, ki je sicer polno dojena in lepo pridobiva tezo. Ampak samo zato ker jo jaz zbujam cez dan za hranjenje. Ona se sama se NIKOLI ni zbudila. Ponoci ko jo pustim spati lahko brez problema spi po 8ur, potem jo useeno zbudim. Vseeno ima 14 dni.
je malo zlatencna, ampak sedaj naceloma ko jo zbudim ostane budna. Na zacetku je nikakor nismo morali zbuditi in nahraniti.
moja tezava oz skrb je, ker ona se do sedaj res ni se nikoli (ne ponoci, ne cez dan) sama zbudila za hranjenje.
Vedno jo zbujam jaz. Potem se nahraniva. Kdaj hitro poje in zaspi takoj nazaj, kdaj pa se hrani tudi po 2 uri. Malo pojé, potem gleda okrog, jo odlozim, spet malo pojé, in to lahko traja 2 uri. Ampak v tem casu poje recimo max 90ml (vagam podoje) potem jo z tezavo uspavam in ona je sposobna spati spet 3+ ure v kosu. To pomeni da dejansko jé na 5ur!
kot da sama ne cuti lakote, ampak je samo ko Jo jaz zbudim. Je pa se tako. Kdaj pojé 40ml pa je cisto zadovoljna. Sem ji poskusila dati AM, pa je spila 100ml.
ali je mozno da otrok sam ne zacuti lakote?
Seveda je možno, da (še) ne čuti lakote – a dokler jo uspete zbuditi in nahraniti (po opisu sodeč vam gre odlično), ni nobenega razloga za paniko in lahko mirno čakate prvi mesec ali dva. Bo sicer stresno za vas, prav nič pa za dojenčico. Ki je pač še premlada, da bi eksperimentirali, koliko ur bi zares spala, preden bi jo lakota zbudila (sodeč po prebranem, je njeno 8-urno spanje vseeno teoretična predpostavka, ne pa izkušnja “iz prakse”?).
Noben novorojenček – dojenček se ne hrani po matematično načrtovanih in enakih obrokih – enkrat izpraznijo stekleničko / dojko ekspresno hitro, drugič se “afnajo”, pljuvajo, sesajo, spijo, pa spet malo cmizdrijo, vmes “glasno” napolnijo pleničko. To je pač življenje – se pa strinjam, da je za natančno mamo, ki želi vsaj malo predvidljivosti, to stres.
Lep pozdrav, bom vesela poročila naslednjih 2 tednov…