Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija novorojenček…par vprašanj

novorojenček…par vprašanj

Pozdravljeni,
pred dvanajstimi dnevi sem rodila dečka in imam nekaj vprašanj o glede tega, kaj je “prav” in upam, da mi lahko pomagate…
…kako ga obleči v tem vročinskem valu – ali mora imeti hlačke (kot v porodnišnici)? jaz mu dam samo body in če leži nogavičke, pokrivam pa ga samo po nogicah in to s pleničko..kaj več se mi zdi enostavno preveč ob tem, da imamo doma med 27 in 28 stopinj.
…krn iz popka se je lepo odtrgal, zdaj pa je ob čiščenju zloženec vsakič čisto malo krvav – ali bi se morali zaradi tega naročiti pri zdravniku, da ga pogleda?
…zelo pogosto se hoče dojiti. meni se zdi to normalno in celo super, saj je verjetno v tej vročini tudi on žejen, potem se pa najdejo pametne glave, ki me skušajo prepričati, da ima mogoče diabetes tipa 1. kaj mislite o tem?
…plenica je stalno precej polulana in pokakana…blato je gorčične barve in vmes so pogosto trdni delci – kot sesirjeno mleko. je to ok?
…in še najvažnejše…iz porodnišnice sva očitno oba prišla malo virozasta in v nedeljo se je zgodilo, da je v loku polil mešanico sluzi in mleka. ob tem so se mu očitno s sluzjo zamašile dihalne poti in ni mogel dihati – postal je čisto rdeč v obraz in ni mogel dihati (ni pa pomodrel). ker nisva vedela, kaj storiti, sva mu v obe nosnici hitro vbrizgala veliko fiziološke tekočine, ki je nosek očitno sčistila, tako da je zdaj vse ok. seveda sva se na smrt prestrašila. sedaj mu nosek redno čistiva, kakih znakov prehlada nima, zanima pa me, če sva v tisti situaciji pravilno ravnala oziroma če bi lahko ravnala bolj ustrezno? …da vem, kako ravnati, če se ponovi, ker je bilo grozljivo…

upam, da vprašanj ni preveč :).
lep pozdrav

Spoštovana “žmohta” (glede na vremenske razmere res primeren nadimek),

1. Vaša izbira poletnega oblačila je čisto prikladna. Če bi opazili, da so nogice in rokice bolj hladne, s pridihom vijoličaste barve, koža pa je “marmorirana” (torej kot pri odraslem, ki mu je hladno), lahko dodaste hlačke ali odejico.

2. Ko krn popkovnice odpade, se lahko še kakšen teden ob vsakem čiščenju pojavi sraga sokrvice ali krvi. Če se dno suši, čiščenje s fiziološko raztopino niti ni nujno. Če pa je dno vlažno, se rumeno cedi (kar je barva mrtvega tkiva, ne gnoja…) ali zaudarja, odstranite mrtvino z 70% alkoholom. Pot k zdravniku ni potrebna, koristen pa je posvet s patronažno medicinsko sestro.

3. Novorojenčki (torej otroci do starosti 28 dni) si tešijo lakoto in žejo z dojenjem – in to nekateri non-stop, še zlasti, ko je vroče ali če ima mama še slabše delujoči “mlekarni”. “Diabetes tipa 1” je produkt paničnih glav, pametne nanj nikakor ne pomislijo… tudi zato, ker bi se sladkorna bolezen v tem obdobju kazala povsem drugače kot se pri večjem otroku (o diabetesu tipa 1 ali 2 sem brala v učbenikih, v 23 letih “neonatalne kariere” se pri donošenem, zdravem novorojenčku s sladkorno boleznijo nisem srečala).

4. Stalno polulane in pokakane plenice so garancija za kakovostno hranjenje. Blato gorčične barve, tekoče-kosmičaste gostote z rumenimi grudicami je ideal vsake doječe mame (in pediatra…).

5. Novorojenčki so “obvezni dihalci na nos”, zato vsaka zapora (sluz, mleko od podiranja kupčka ali polivanja) povzroči alarmantno dušenje. Dokler so otroci škrlatno zaripli ali rdeči s pridihom modrine, ni razloga za paniko – in zalivanje s fiziološko raztopino je odlična poteza. Lahko ga tudi nadaljujete – odsvetujem pa bezanje po nosku z vatiranimi paličicami ali podobnim, lahko naredite še večjo oteklino sluznice, pospešite izločanje sluzi… Pustite, da si “muce” dojenček sam izkiha. In čim več bodite zunaj, pač dopoldne in kasno popoldne, ko vročina ni prehuda (moteča je seveda za vas, novorojenčkom nič ne škodi, če le niso “zadekani” v vozičku in s kapo na glavi, ko jih s prekomernim oblačenjem lahko “skuhate v mehko”).

Čim manj grozljivih izkušenj (in mnenj pametnih glav) vam želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani,
hvala vam za odgovore. Reafirmirali so moje zaupanje v zdravo pamet :).

Želim vam obilo uspehov pri delu!

Lep pozdrav

New Report

Close