Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Novorojenček kiha in kašlja

Novorojenček kiha in kašlja

Spoštovani,

doma imamo 14dni novorojenčka. Je dojen in lepo pridobiva na teži. Od rojstva kiha, kar je bilo-je čiščenje po porodu. Ampak sedaj se to kihanje pojavlja bolj pogosto, včeraj je npr.kihnil 5x zapored, pojavil se je tudi občasen kašelj. Glede dihanja se mi zdi,da ni posebnosti, včasih se mi zdi da se napenja in renči,ampak ne vem če bi to povezala s tem. Doji se normalno,nimam občutka, da bi imel zamašen nosek.
Doma smo vsi zdravi, tudi 17mesečni sin je doma,odkar je otrok rojen ni v vrtcu.
Opazili smo le, da tudi mojo mamo muči kihanje in alergija,soseda je pojamrala za enako težavo.Ali je možno,da bi šlo za alergijo tudi pri novorojenčku?

Kako naj postopamo? Ali je potrebno spiranje je s fiziološko in kako to izvedemo?

Hvala in LP

Spoštovana,

glede na opis se mi kihanje in kašelj tu in tam ne zdita sumljiva za okužbo dihal pri vašem novorojenčku, bolj za normalno reakcijo sluznice ob prisotnosti kakšnega tujka – kar je tudi ostanek mleka (ob podiranju kupščka) ali kakšna “sluzasta muca” v zgornjih dihalih. Alergija se pri tako nezrelih dojenčkih ne kaže na tak način (še nimajo dovolj razvitega izločanja protiteles IgE), zato lahko to diagnozo odmislite.

Pri opisanih težavicah dojenčku najbolj pomaga bivanje bivanje na svežem zraku in “zalivanje” noska s fiziološko raztopino.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close