NOVOROJENČEK
Pozdravljeni!
Displastični znaki so neobičajni telesni znaki ali neobičajni telesni ustroj otroka. Največkrat so le odraz podobnosti otroka svojim bližnjim, ki so na srečo zelo različni.
Če pa so povezani z spremembo mišičnega tonusa ali refleksov novorojenčka pa imajo lahko tudi mnogo resnejši pomen.
Materinska knjižica služi za ohranjanje pomembnih podatkov o nosečnosti in rojenem otroku, pomembnih za naslednje nosečnosti.
Občutek imam, da niste preveč zadovoljni, zakaj?
LP
Najlepša hvala za odgovor. Zdravnik nam priporoča obisk v genetski kliniki za pregled. V naši družini še ni bilo “genetske” napake. Poleg navedenega so pri otroku našli tudi srčno napako. Zato bi prosila, da mi sporočite telefonsko številko genetske klinike, oziroma kam naj pokličem, da bi se lahko dogovorila za pregled. Zanima me tudi, kaj vse je potrebno narediti, da se lahko postavi diagnoza in kako dolgo je potrebno čakati na izvide.
Prosim, da mi še razložite termin “mišični tonus”
Prosim za odgovor, sem zelo zaskrbljena. Hvala in lep pozdrav.
P.S. v materinski knjižico mi o otroku niso napisali ničesar.
Genetski oddelek oz. ambulante so na pediatrični kliniki in na ginekološki kliniki v Ljubljani in tudi naša ambulanta se ukvarja s tem in je v Ljubljani in Postojni. Genetska ambulanta je tudi v Mariborski bolnišnici.Katere preiskave pa bi bile potrebne pri otroku bo mogoče ugotoviti šele po pregledu in takrat bodo lahko ocenili tudi približno koliko bo potrebno počakati na rezultat.
Mišični tonus pomeni čvrstost in napetost mišic (otrok je lahko nekoliko ohlapen to je hipoton ali pa ima čvrsto krčevito držo hiperton).
LP