Najdi forum

Novoletna jelka (ali smreka)

Vse tole o Dedku mrazu me je spomnilo na to, da bomo kmalu rabili smrekico. Umetnih smrekic ne maram, se mi pa zdi škoda sekati smreke v gozdu, oziroma kupiti posekano, pa še iglice hitro začnejo odpadati. Zato me zanima ali je pri nas možno kupiti smrekico primerne velikosti v loncu (v zemlji), tako da bi jo lahko po praznikih samo presadili nekam v gozd. A je kdo že slišal za kaj takega v Ljubljani ali okolici?

Smrečice lahko kupiš pri vrtnarjih, ki imajo nasade. Lahko greš v gozd in si jo od tam prineseš domov. Ampak jaz ne vidim smisla v takšnem presajanju, ker tiste smrečice, ki jih kupimo so itak posajene za praznične dni. Če pa jo kupiš nekje, prineseš domov in po dveh tednih v gozd se bo zagotovo posušila. Rastlinje ne mara tako pogostih selitev.

Zakaj pa ne bi poskusila. Mi imamo na našem dvorišču že nekaj let posajeno smrečico, ki je novo leto prestala v posodi, pa zelo lepo uspeva.

Jaz sem s tem že poskusila, toda ubogo drevo ni preživelo selitve z zunanjega prostora v toplejši notranji. Zato ostajam pri posekanih pravih smrečicah. Izvirajo namreč iz rastišč, kjer ne smejo rasti zaradi npr. daljnovodov in podobno. Tako jih morajo tako ali tako posekati. Vendar je kakšno leto povsem dovolj tudi ikebana na mizi in okraski na zavesah – če ni pri hiši otrok, ki bi bili razočarani.

Jaz se za smrekce ne bi sekiral. Namreč vsak smrečica zraste iz semena, odrasle smreke odvržejo s storži vsako leto na tisoče semen. In kjer posekajo eno ali več smrečic, tam dobi zaradi tega svoj življenski prostor in priložnost za rast na desetine novih smrečic…

Tudi jaz imam najraje pravo jelko za novo leto. Me pa moti odpadanje iglic. A se da to kako upočasnit?

Hvala, Alma

Seveda se da, v posodo vlij vodo,pa bo ostala dalj časa sveža.
Drugače ti priporočam resnično umetno..na izgled je še lepša kot prava,imaš jo za zmerej…ni problemov z iglicami..vsako leto je prekrasna!
Srečno!

Hja, ampak prava pa tako lepo diši!

tudi mi sprva nismo marali umetne, ampak ko smo jo pa enkrat kupili smp pa ugotovili, da je super. Postavimo jo lahko kadar hočemo, ni je potrebno hoditi kupovat, iglice ne odpadajo, iglice ne bodejo, ko jo okrašuješ, kar je pa najpomembnejše: ne sekajo novih smrekc zaradi nas.

New Report

Close