Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Skrinjica idej! Novoletna darila

Novoletna darila

Vsako leto imam probleme s tem, kaj podariti sosedom za novo leto. Imate kakšne ideje? Kaj vi podarjate?

Avtor: Medvedek Pu
Datum: 05-11-03 09:57

Eden izmed spodnjih postove me je vzpodbudil, da vam posredujem nekaj namigov za doma narejena Božična darila.

Jaz prisegam na “domača” darila – doma narejena, ker so v prvi vrsti tako “topla”, ker z njimi podariš tudi kanček sebe, ko si ga ustvarjal in v zadnji vrsti, ker je znatno ceneje, če imaš velik seznam obdarovancev.

Sama sem že podarjala recimo:

– kupila sem čisto navadne kozarce (takrat v IKEI sem si preračunala, da sem dala za 6 kozarcev niti ne 500,00 SIT) potem sem naredila nekaj božičnih motivov z barvami za steklo in sem jih nalepila na kozarce, noter sem dala čajno svečko in nastala je lepa “lučka”, pa tudi tiste slikice so ob soju sveče bile tako praznično obarvane … to lahko uporabite za moške in ženske …

– isto lahko storite z domače flaširanim vinom, na steklenico zalepite eno tako slikico, jaz sem tudi na steklenico kaj s temi barvami napisala, recimo ime za koga je in smo podarjali moškemu delu obdarovancev… seveda sem na ustje steklenice še z rafijo privezala iz valovite lepenke ali tršega kartona prazničen motiv in naj napisala ime obdarovanca …

– čez leto sem shranjevala manjše kozarčke recimo od Nes kave, oliv, marmelad (kakšne posebne) ali podobnega, te sem napolnila s suhim sadjem, tudi na te nalepila božične motive, na pokrovček sem pa iz blaga naredila “preoblekico” (kakšen karo iz rdečega ali rdečega blaga) zavezala z rafijo v rafijo vpletla še kakšno zeleno smrekico iz valovite lepenke in nanjo napisala za koga je in ženski del obdarovank sem imela priskrbljen …

– za otroke pa je paleta že bolj široka, če ste vešče pletenja in šivanja je idej ogromno … sama pletem medvedke, potem lahko zašijete kakšno okrasno blazino, saj ne rabi biti zelo velika, vse lahko tudi ročno zašijete če nimate stroja, blazine so lahko v obliki smrekice ali srčka … koliko je kdo vešč, jaz jih polnim s koflinom, da je prijazno otroku in posledično pranju in so potem zares uporabne … potem lahko kupite na kg kašno cenejše blago ali frotir … zašijete lahko rokavice za umivanje, kašen majhen nadprt za mizo, igračke iz blaga tu je res zelo velika izbira … pri teh igračkah iz blaga so mi za Božič najbolj ljubki medvedki, potem pa punčke, pa muce, pa zajčki, fora je potem pri živalih samo v ušeskih, za očke uporabite gumbe ali pa jih našijete isto s smrčki, okroga vratu jim zavežete rdeč trak, da so res praznični … lahko pa naredite tudi takšne da jih ne polnite in postanejo lutke …

– sama sem podarjala tudi okraske za smrekico iz fimo mase ali keramofiksa s pomočjo vlitkov seveda božične motive, pa svečnike, dobe se že takšni modelčki, recimo v obliki zvezdice ali lunice, ko se posuše jih pobarvaš vanj daš čajno lučko in svečnik je tukaj, recimo en modelček za takšen svečnik stane cca 1.500,00 SIT, iz njega pa lahko narediš skoraj za vse obdarovance svečnike … eno leto sem delala iz teh modelov jaslice – kot slika za na steno, pa za otroke medvedke … pride recimo kar veliko in je lep okras v sobi … tudi modeli za okvirje za slike se dobe in potem vanjo samo nalepiš slikico vaše družine ali samo vaših sončkov in ni ga lepšega darila …

– tudi iz das mase se dajo krasne stvari delati, recimo svečnik – razvaljaš si večji kos das mase, naj položiš velik list z drevesa, recimo velik kot naša dlan, ga vtisneš v maso, da se pozna, potem ga odstraniš, izrežeš po obrisanem in ga z licem strani povezneš na narobe obrnjen kozarec, tako ga pustiš, da se posuši, ko je suh vanj daše čajno lučko in taka jesenska lučka je tukaj … priporočam das maso barve gline zelo lepo pride. Potem lahko kakšno manjšo stekleničko oblečete v das maso, maso razvaljaš jo nastiskaš po površini steklenice, tu se lahko igrate z belo das maso in maso barve gline in ustvarite marsikaj, na koncu še recimo “poštemplate” z zamaškom od flumastra . tisti zgornji del, ker pride ven kot odtis zvezdice … na isti način da razvaljte maso lahko naredite z molečki za kekse krasne okraske za smreko, s slamico naredite luknjico in potem na radiator sušit … jaz sem recimo naredila tudi sliko, izrezala sem velik srček, prazaprav dva, nanju odtisnila na enega ročice moje pikice, na drugega nožice – uporabila sem belo das maso in to je meni najdražji izdelek v našem stanovanju …

– pa s servetno tehniko sem na navadne glinaste lončke z akrilnim lakom nalepila božične motive servetk in tako je marsikateri takšen lonček z veseljem gostil božično zvezdo v domu obdarovanih …

– no tu vam še moram napisati da to servetno tehniko lahko uporabite tudi na navadne steklene kozarce, na mesto kamor boste položili izrezano slikico iz sevete (samo ena tanka plast servijete) najprej premažete z akrilnim lakom, potem nanjo položite motiv in ponovno premažete z akrilnim lakom … to je lak ki ne smrdi in je prijazen okolju … nato vanjo položite čajno lučko …

– izdelate lahko lepo sliko s servetno tehniko, recimo če imate kakšno odvečno ploščico za kuhinjo, manjše ali večje, prav tako nanjo z akrilnim lakom naredite božični motiv in lepa praznična slika je tukaj … ob kakšni drugi priložnosti pa uprabite drug motiv, recimo za materinski dan rožice ali za rojstni dan …prav tako lahko vaš malček na to ploščico nariše slikico, na zadnji strani z lepilom – z vročo pištolo zalepite vrvico za obesit in nastane unikatna slikica vašega slikarja ali slikarke za kakšno babico ali dedka in verjemite mi, da jo boste s težkim srcme dali od sebe …

– no pa tudi kašna risbica na navadnem belem papirju zavita v rolico in povezana z rdečim traksem bo tudi prelepo darilo za kakšno babico, dedka, tetico, strica …

otroci lahko rišejo tudi na pluto s tempera barvicami, mi smo jo doma izrezali na velikost recimo podstavka za kozarček, sine je narisal nanjo slikico, no potem pa sem jaz na zadnjo stran dala magnetek in sedaj krasijo naš hladilnik in so pra posebne slikice, isto je naše dete risalo na koščke lesa in na čisto ploščate kamne in tudi te sem opremila z magnetki in jih imam za okras na hladilniku … če se boste od katere lahko ločili pa lahko postane lepo božično darilo – jaz sem prepričana da imajo babice in dedki in še kdo takšne najraje in mamice in očki, tako na skrivaj lahko delate darila tudi “zase”, najprej očka in otrok za mamico in potem obratno, seveda naskrivaj … meni je ravno zaradi teh daril božič najlepši, ker se resnično veselim, da me tam v tistem krasno “nerodnem” zavitku čaka nekaj narejeno in prežeto z ročicami mojega sončka … in nenazadnje je res da, smo več ali manj mame tisti največji božičkov pomočnik – zato se tega svojega darila, ki ne vem zanj veselim kot otrok, ki verjame v Božička ali kakorkoli se ta dobri mož v vašem domu imenuje …

– lepa darila so tudi poslikane majice, ali belo platno za prte, v božičnih motivih z flumastri za tekstil … tu je lahko vaša domišlija z otrokom brezmejna … čisto navadno belo platno ni tako drago, razrežete ga na manjše kose, zarobite ali ne, meni je všeč nacefrano in nanj narišete vi ali vaš otrok s flumastri motiv, ga zalikate in prt je narejen – lahko tudi za darilo …

– sama delam tudi kravate, rutice in šale iz svile – jaz jih samo poslikavam … no to pa je že dražje in mogoče malo bolj zahtevno

Toliko od mene za vas … zagotovo bi se še našla kakšna ideja, pa jo spravim na papir ko me zadane, velja?

Vaš Medvedek Pu

Hvala, ampak kaj ko naši sosedi ne marajo doma narejenih daril.

Potem pa to niso ta pravi sosedi ampak eni razvajenci. Jaz jim ne bi kupovala nič!!!!! Kdor z malim ni zadovoljen, velikega vreden ni!! In zakaj si jim ti dolžna kupovat darila?

Medi, ti si pa prava umetniška duša (saj mi je bilo že zdavnaj jasno da moraš biti) :)). Sama imam tudi zelo rada doma narejena darila, pa tudi dajem jih rada od sebe. Letos sem za prijateljice (ko pa imajo vse že vsega preveč) naredila lesene pladnje – pobarvala in gor servietno tehniko naredila, zraven pa še kakšen kozarec doma narejene marmelade, če daš na pokrovček košček karirastega blaga (jaz sem uporabila kar kuhinjske serviete – pa zavezala s trakom ali rafijo) je prav lepo darilo. Bilo so zadovoljne, vsaj izgledalo je tako.
Lp
Damjana

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Še moj podpis!!

Medi!Lahko bi naredili kakšno prednovoletno delavnico a?

Hej dekleta pozdravček,

najprej tebi Celina, si bom kar upala nekaj napisati: obdarovanec si nikoli ne izbira darila … To si zapiši v srce. Ti si tista, ki boš darilo izbrala in podarila. To je gesta, ki jo boš nekomu namenila ali ne. Čisto tvoja. Seveda te razumem, da želiš najboljše in da bi bil obdarovanec zadovoljen … Veš s čisto vsakim darilom podarimo en miceni delček sebe. Pa tudi če smo ga samo izbrali in kupili. Če je darilo prežeto z ustvarjanjem tvojih rok in tvojimi mislimi pa je še toliko bolj dragoceno. Jaz takšna darila zelo zelo cenim. Ne me napačno razumeti tudi kupljena ampak domača so tako topla in imajo osebno noto. Ko veš, da se je nekdo zate potrudil, no meni so še posebej dragocena prežeta z ustvarjanjem drobnih ročic … enkrat sem dobila v dar na kolobar izrezano rolico d alu folije počečkano z mordro barvico in pripisanih par besed … zdaj pa me je že malo zaneslo. Draga Celina podari sosedom kar ti narekuje srce, kaj bi ti …

Ej Damjana kar zadišala so mi tvoja domača darila in verjamem, da si zelo razveselila prijateljice. Veliko vas je tukaj na forumu takih ustvarjalnih dušic in zelo sem vesela za vas.

In radovedni taček veš … tisti namig zgoraj je nekako moja božično novoletna delavnica vam na daljavo … rada delim te namige z vami in še imam kar nekaj za vas do Božiča na zalogi. V zadnjih dneh novembra vam bom natrosila še nekaj “snežink” – lepih misli za božične čestitke, potem vam bom napisala sestavek obarvan in prežet s starimi šegami ali običaji – Božič kot so ga poznale naše babice in prababice … jaz sem že čisto božično razpoložena pa se še začel ni december … čez vikend sem pospravljala svojo ustvarjalno kramo – tako ji jaz ljubkovalno pravim in kar srbe me že prsti, vendar kot sem zapisala že danes na Prehrani, dan ima samo 24 ur, mi samo dve roki, pa razpeti med službenim in družinskim ritmom življenja … Veš zdaj pa moram nekaj napisat kar ves čas ponavljam zelo naglas moji dve največji in najlepši obdobji v življenju sta bili obe porodniški. Nikoli ni več tako zelo posebno. Ker je otrok takrat še takšen popek in lahko vsak dan občuduješ kako nastaja cvet, ker si z znjim dobesedno 25 ur na dan, ker dihaš in čutiš z njim, ker nisi obremenjen z službenim ali kakšnim drugim tempom življenja … vsaki mamici, ki me je voljna poslušati to toplo polagam na srce. Potem se začnem jaz pravim “nori ritem” ko kar padeš v tirnice in si razpet med službo in domom in družinskim življenjem … takrat pa srkaš počasi te rosne kapljice sreče in uživaš v vsaki kapljici posebej … meni še tako diše dojenčki … noro noro sem zaljubljena v otroke …

Medi

Smrc!Še dobro,da tudi medvedi niso več kar so bili ( zimsko spanje):)

Nestrpno čakam na nadaljevanje tvoje delavnice.Tudi mene že pošteno srbijo prsti….

Živjo!
Na starši staršem sem že postavila tole vprašanje in upala, da se mi oglasiš ravno ti – rada bi naredila majčkena mila – vlivala bi v kalupe, pa ne vem, če potrebujem ravno tisto maso (glicerinsko), ki je nagravžno draga, ali bi lahko uporabila ostanke mila (koščke). Imaš kakšne tovrstne izkušnje?

Hvala, Ula

Pozdravček Ula, no tega še nisem počela, ker od vsega kar imam v planu ne vem kaj bi prej. Trenutno sem v fazi izdelave domačega doma narejenega adventnega koledarja. Ko bom imela več časa spišem več idej za to in objavim. Kar nekaj utrinkom imam, še sama ne vem katerega bom sprovedla.

Pa poskusi kar z ostanki mila, boš videla kako bo šlo, jaz tudi inproviziram, recimo lak za sevetno tehniko je zelo drag čisto mala steklenička je skoraj 1.000 sit, pa jaz kupim kar akrilnega in v izgledu sploh ni razlike. Paa tudi namesto ceramofixa uporabim tudi čisto navadni gips pa je izdelek prav tako lep. No pa napiši nam kako je uspelo, da bomo še mi vedeli prav?

Lep pozdrav od Medija

Medi, za servetno tehniko se m jaz dobila v Leclercu en takozvani “Potch”, ki ga ni tako malo, pa je bil okoli 600 sit in je zelo v redu.
Adventne koledarje pa že imam zašite, za starejšega že pred leti, za tamalčico sem ga pa letos naredila in je bomba.
A misliš, da moram milo skuhati, ali kar stopiti nad paro?

Lp, Ula

Ej Ula, najprej za tvoja mila – jaz bi ga stopila nad paro ali pa ga v posodici raztopila v pečici, kaj ti bo lažje.

Daj napiši mediju kako si zašila kolendarja. Jaz imam par idej pa jih bom tudi spisala. Od zašitih, spletenih, kvačkanih do papirnatih … joj koliko vsega imam v glavi …

MP

DOMA NAREJENI ADVENTNI KOLEDARJI

Nekaj namigov :

Iz gobe izrežeš smrekico v velikosti približno 1,5 m in jo « oblečeš » v temno zelen filc ali kakšno drugo blago. Lahko šivate na stroj ali na roko. Na lice smrekice je potrebno pred tem našiti 24 žepkov, jaz bi jih kar iz ene navadne bele rjuhe, (ki je recimo ne uporabljate več) izrezala te žepke, potem pa bi na vsakega s flumastri za tekstil narisala božične motive. Ti žepki so lahko tudi iz raznobarvnega blaga, ali iz žaklovine … poljubno kakor je komu všeč. Meni bi bilo najlažje narisati in napisati št. kar na belo blago. Pa tudi zelo lepo bi izpadlo. Katera mamica je zelo vešča in se ji ljubi bi lahko tudi kaj izvezla …

Vrvico napnete od stene do stene in nanjo s ščipalkami za perilo obesite vrečke ali žepke, ti so lahko iz žaklovine (tu bi jaz nanje iz slanega testa barvnega nalepila božične motive – uporabila bi kar modelčke za kekse) potem pa bi jih z lesenimi ščipalkami obesila na vrvico in na ščipalke napisala številke ali nalepila, tudi na ščipalke lahko nalepite manjše motivčke iz valovite lepenke, tršega kartona, das mase, fimo mase ali slanega testa … tu je paleta izbire velika. Namesto žaklovine lahko uporabite blago, ali papirnate vrečke (tu bi jaz otrokom dala, da bi jih poslikali) potem pa bi tudi lesene ščipalke recimo raznobarvno kar s tempera barvicami ali kakšnimi drugimi pobarvala, da bi bilo bolj pisano – otroško … lahko na papirnate vrečke samo nalepite božične motive recimo iz kakšne revije ali lanskih čestitk ali sami rišete … vse to lahko tudi z rdečimi trakci zavežete na vrvico … pa tudi namesto vrvice lahko uporabite kakšne lepe veje iz gozda in nanje zavežete škrnicle … mene pa zelo mika, da bi te vrečke spletla iz naravne ovčje volne v različnih vzorčkih ali pa raznobarvno … toliko imam idej da sploh ne vem kaj bi … lahko pa to tudi naredite na vrata otroške sobe … jaz bi vrvico napeljala okrog in okrog vrat – recimo 4 vrste, ker so 4 tedni in potem v vsako vrsto 7 vrečic – kakšne pač kdo želi. Mogoče bi čisto nad tem še napeljala eno vrvico in nanjo po dolžini vrat do kod pač bi segale vrečice obesila en božični veliki papir ali košček blaga, da bi izgledalo še bolj praznično … tudi tukaj bi potem s ščipalkami obešala vrčice na vrvice, vrvice pa bi uporabila rdeče ali tisto naravno špago iz semenarne … mogoče bi še v vsako vrečico ali pa kar s ščipalko pripela za vsak dan eno božično ali novoletno misel … potem bi vsak dan družina skupaj vzela dol vrečico in bi za mizo skupaj pojedli njeno vsebino, ali se skupaj poigrali s prstnimi lutkami, ali skupaj barvali …VAŽNO JE DA BI BILI KOT DRUŽINA V TO VPLETENI VSI IN TO POČELI SKUPAJ. Pa tudi misel bi lahko skupaj prebrali. Lahko pa za vsak dan pridate v vrečico kakšno zgodbico, ki bi jo skupaj prebrali. Jaz nekaj od tega zagovoto bom naredila, čakam če me še kakšna ideja razsvetli, potem pa na delo. Aja mogoče bom jaz imela mešane vrečice, malo zašite na roko iz blaga, malo spletene, malo iz žaklovine, zagotov pa pripete z lesenimi ščipalkami.

Zdaj pa polnjenje vrečk … jaz bom ker smo pri hiši štirje vse po štiri, recimo v vrečice bi dajala : cele orehe, lešnike, suho sadje, bombone, prstne lutke, luščene orehe, mandlje, čisto micene čokoladice, keksi, recimo po štiri male barvice, voščenke, saj lahko daste kaj noter, kar je že pri hiši, ob vsej poplavi vsega mogoče otroci niti opazili ne bodo … skratka nekaj čisto majhnega in lahkega …

Tako svoje ideje sem podelila z vami in morda boste tudi vi vaše z menoj. Saj veste več glav več ve. Toliko na hitro, če me še kaj zadene vam pišem.

Vaš Medvedek Pu

Koledarji:
za podlago vzameš velik kos žaklovine (vrvarna, Astra za Bežigradom), cca pol metra krat 0,70m (ali podobno). Obrobiš s širokom darilnim trakom (za mašne, z božičnim motivom) okrog in okrog. Potem pa:
1. varianta – iz ostankov blaga izrežeš kvadratke, pravokotnike in jih prišiješ kot žepke. Izrežeš trikotnike, ki jih nad kvadratke prišiješ v špici, pa dobiš “hiške” (ki se jim odpre streha), jih poljubno dekoriraš z okni, vrati ipd.. Narediš jih 24 (razmetano po podlagi, vmes še kakšne sani iz filca, pa smrekice ipd., pa dobiš “vasico”. V žepke pa seveda darilca. Stvar pride zelo pisana, naš je navdušen.
2. varianta – iz zelenega filca izreži smreko (veliko, čez celo podlago), potem pa iz blaga za podlogo zašiješ mošnjičke (lahko spet kar kvadratke, ki jih po treh straneh zašiješ, na vrh pa vpleteš kako svetlečo vrvico in potegneš skupaj. Te mošnjičke sem jaz kar s tamalimi knofljicami pripela na smrečico. Potem pa jih še poljubno dekoriraš, ali ne. Ta varianta je bolj “nobel”, ker sem vzela zlato, bordo, temno modro in belo podlogo – ni tako otroška. Vse skupaj lahko še posuješ z bleščicami.
LP, Ula

Dragi medvedek!
25. 11. je moj zadnji delovni dan, s tem pa tudi zadnji dan, ko imam možnost vsak dan za nekaj minutk pokukati na ta priljubljeni forum. Okrog Božiča pričakujem svojega prvega dojenčka in se zato že veselim porodniške, ko bom lahko (poleg tega da bom pripravljala gnezdece za dojenčka) ustvarjala darilca, voščilnice in izdelovala okraske. Vse tvoje nasvete sem si skrbno kopirala na disketo. Za konec novembra obljubljaš nekaj posebnega. Želim si, da bi bilo to že 25. 11.
Če ne moreš nič hudega.
Želim ti res lep december… uf, prav pogrešala te bom 🙂

Draga Maška, obljubim ti, da boš deležna tega prav?

Medi

Lep pozdrav!

Veliko takih in drugačnih idej najdete na: ANTUS- USTVARJALNE IDEJE

Lep dan! Ponyta

Hvala ti!

lepo prosim, če mi lahko ve ustvarjalne mamice svetujete, kam obesite oz. kako fiksirate te “home made” koledarje. (na steno, na vrata?? s čim)

pa tudi, glede tega imate izkušnje-ali jih dvignete tako visoko, da jih otroci ne dosežejo??? ali pustite, da jih cufajo???
ne znam si predstavljati, kaj bo ostalo od takega iz blaga narejenega koledarja, če bosta na dosego mojih škratkov.

se najlepše zahvaljujem za odgovor!!!!

P.S. Maški želim vso srečo v decembru!

New Report

Close