Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje novofem in frotan

novofem in frotan

Lepo pozdravljeni!

Pred 10 dnevi sem zaradi simptomov zgodje predmenopavze pričela s hormonskim nadomestnim zdravljenjem z Novofem-om.
Občasno imam tudi migrenske glavobole (ne zaradi HNZ) in edino kar mi pomaga migreno zaustaviti takoj na začetku, je zdravilo Frotan. Glede na to, da je v navodilih navedeno opozorilo pri sočasnem jemanju s kontracepcijskimi tabletami, me zanima ali se to nanaša tudi HNZ oziroma v mojem primeru konkretno na Novofem?

Hvala že vnaprej za vaš odgovor.

Spoštovani!

Tako je, to se nanaša tudi na NHZ. Peroralni kontraceptivi ali NHZ – Novofem, lahko povečajo plazemsko koncentracijo in s tem želene in neželene učinke Frotana. Kljub temu je po literaturnih podatkih ta pojav zelo redek in klinično ne predstavlja pomembnih težav tudi v primeru ko se pojavi. Edino kar je možno, je da se nekoliko pogosteje pojavljajo neželeni učinki (omotičnost, utrujenost, parestezije, glavobol in zardevanje).

Lahko ste nekoliko bolj pozorni na pogostost omenjenih neželenih učinkov, drugače pa naj vas to opozorilo preveč ne skrbi.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala za vaš odgovor.
Imam pa še eno vprašanje, ki je povezano z mojim hormonskim neravnovesjem. Ena od težav je tudi zmanjšan libido, pa niti ne v psihološkem smislu, ampak je težava bolj fizične narave (nekako v smislu: glava bi, želja je, telo pa se ne odziva). Predno so se začeli pojavljati klasični simptomi kot so oblivanje, vročica, pomanjkanje energije ipd., teh težav nisem imela nikoli. Tudi, če sem se slabše počutila ali bila pod stresom, se je moje telo vedno močno odzivalo na dražljaje. Vedno sem imela zelo močan libido (mojemu partnerju se tudi zdaj zdi nadpovprečen), zato me ta problem še toliko bolj mori. Vsakič namreč obstaja zelo močna želja, telo pa se potem ne odzove tako kot običajno (genitalije sploh niso skoraj nič občutljive na dražljaje). Občasno sem imela probleme tudi z vlažnostjo, vendar se mi je z jemanjem Vagifema to povsem popravilo. Občutljivost pa se ni nič izboljšala. To zdaj traja že par mesecev in predno se začnem vrteti v začaranem krogu in problem postane še psihološki, bi rada poskusila še kakšen učinkovit farmacevtski pripravek.
Jasno mi je, da smo ženske po tej plati bolj kompleksna bitja in da je spolno poželenje skupek večih dejavnikov in da zaenkrat še ne obstaja “modra tabletka”, ki bi na hitro opravila svoje poslanstvo… 🙂
Verjamem, da bo tudi jemanje Novofema na daljši rok popravilo situacijo, vendar jaz bi rada malo pospešila vse skupaj. Prebrala sem, da se tudi za ženske priporoča uživanje ginsenga v te namene. Zanima me ali tovrstni dodatki delujejo po daljšem jemanju ali se vidi v parih dneh, če odmerek prinaša ugodne rezultate?
Zasledila sem, da se v lekarnah dobijo kapsule Hafesan Aphrodisan za ženske, ki vsebujejo 200 mg korena mace, 100 mg izvlečka semena zelene in 50 mg izvlečka korenine ginsenga ter 50 mg divjega jama. Kapsule so precej drage, zato bi rada še vaše mnenje, ali je smiselno to kupovati in sprobati?
Pa glede na to, da gre za neke vrste hormonske dodatke, ali bi bil to zaradi mojega HNZ lahko prevelik odmerek estrogena?

Upam, da vas nisem preveč zasula z vprašanji…bila bi zelo hvaležna za kakšen nasvet.

Prijeten dan vam želim.

Spoštovani!

Svetujem vam uživanje zdrave, uravnotežene hrane, ki pa naj vsebuje nekoliko več hrane, ki predstavlja bogat vir kakovostnih proteinov (pusto rdeče meso, perutnina, ribe, tofu, stročnice, orehe,…). Poleg tega vam na osnovi številnih pozitivnih izkušenj svetujem predvsem uživanje pripravkov ginsenga, lahko tudi mace, ter vitaminsko mineralnih pripravkov bogatih z cinkom, magnezijem ter vodotopnima vitaminoma B6 in C.

Glede konkretnih pripravkov vam svetujem, da se pozanimate kar v svoji lekarni in presojo prepustite vaši farmacevtki oz farmacevtu.

Kar se tiče prevelikega odmerka estrogena naj vas ne skrbi, saj ti pripravki povečujejo predvsem raven testosterona, ki ga v tem obdobju za opisane težave veliko bolj potrebujete.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close